Aktualno
StoryEditor

Cijene nafte porasle na 77 dolara, trgovci očekuju dogovor o američkom dugu

19. Svibanj 2023.
Naftna platforma Labin na bušotini IKA-B.foto Cropix

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima na 77 dolara, potaknute procjenama da će Bijela kuća i Kongres postići dogovor o podizanju plafona američkog duga i otkloniti prijetnju problema s plaćanjem.

Na londonskom je tržištu cijena barela oko podneva bila viša za 1,15 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 77,01 dolar.

Na američkom tržištu barelom s rokovima isporuke u srpnju trgovalo se po 1,16 dolara višoj cijeni, od 73,10 dolara. U manje aktivnim ugovorima s rokovima isporuke u lipnju koji će isteći u ponedjeljak porasla je za 1,09 dolara, na 72,95 dolara.

Tržišta pozorno prate pregovore američkog predsjednika Joea Bidena i predsjednika Zastupničkog doma, republikanca Kevina McCarthyja o podizanju plafona državnog duga koji trenutno iznosi 31,4 bilijuna dolara.

Ako plafon ne bude podignut, država možda već od 1. lipnja neće moći servisirati svoje financijske obaveze, upozorila je ministrica financija Janet Yellen. 

Početkom tjedna Biden i McCarthy ponovili su da im je cilj postići dogovor. 

- Mislim da su tržišta iz cijena isključila rizik američkih problema s povratom duga, što se pretočilo u pojačanu sklonost riziku i kupnju na londonskom tržištu, s obzirom na niže cijene nakon nedavnog vala prekomjernih prodaja - rekao je Yeap Jun Rong iz IG-a.

Cijene podupiru i očekivanja da će se potražnja u Kini povećavati do kraja godine, što bi trebalo nadoknaditi usporavanje u članicama Organizacije za ekonomski razvoj i suradnju (OECD).

U travnju prerada u kineskim rafinerijama porasla je za 18,9 posto u odnosu isti prošlogodišnji mjesec, pokazali su podaci objavljeni početkom tjedna, kako bi se ‘pokrila‘ oporavljena potražnja i stvorile zalihe uoči ljetne sezone putovanja.

Sjenu na dobro raspoloženje na tržištu bacili su ipak podaci o inflaciji koji bi središnje banke u brojnim zemljama mogli ponukati da nastave s podizanjem kamatnih stopa.

Tako su dva dužnosnika američke središnje banke izjavila da se inflacija, sudeći po podacima, ne hladi dovoljno brzo da bi se mogla napraviti pauza u ciklusu podizanja kamatnih stopa.

Mogućnost dodatnog povećanja kamatnih stopa u SAD-u potpiruje strah od slabije potražnje, objašnjavaju analitičari Nacionalne australske banke.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je objavila da je u četvrtak cijena barela košarice nafte njezinih članica porasla 1,46 dolara, na 76,06 dolara.

26. travanj 2024 19:54