Aktualno
StoryEditor

EIZ: Financijski uvjeti se i dalje ublažavaju, ali znatno sporije

20. Studeni 2017.

Vrijednost indeksa financijskih uvjeta IFIS za treće tromjesečje ukazuje na daljnje ublažavanje financijskih uvjeta na domaćem tržištu, ali uz znatno slabije izražen trend nego krajem prošle i početkom ove godine, ponajviše uslijed nižeg dnevnog viška likvidnosti tijekom glavnog dijela turističke sezone, objavljeno je u ponedjeljak iz Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

- U trećem tromjesečju 2017. godine financijski su se uvjeti nastavili ublažavati, iako je trend ublažavanja znatno slabije izražen nego krajem prošle i početkom ove godine. Na ublažavanje financijskih uvjeta najviše su utjecali inozemni faktori koji utječu na domaće financijske uvjete, dok su domaći financijski uvjeti, iako su imali trend ublažavanja, značajno smanjili tempo, stoji u priopćenju EIZ-a.

>>>Kreditni rejting Hrvatske iduće bi godine mogao porasti

No, dodaje se, za razliku od prvog dijela godine, kada se zbog ekspanzivne monetarne politike HNB-a snažno povećala likvidnost financijskog sustava, što je imalo najznačajniji utjecaj na poboljšanje financijskih uvjeta, u trećem je tromjesečju, iako i dalje na iznimno visokoj razini, dnevni višak likvidnosti bio manji nego u prvom dijelu godine, zbog potražnje za kunama uslijed glavnog dijela turističke sezone, što je, između ostalog, dovelo do usporavanja daljnjeg ublažavanja financijskih uvjeta u zemlji.

S druge strane, napominju analitičari EIZ-a, na domaće financijske uvjete i dalje pozitivan utjecaj ima poboljšanje makroekonomskih pokazatelja, pogotovo onih vezanih uz stanje državnih financija, što je dovelo do pada prinosa na državne obveznice, kao i do pada premije osiguranja od kreditnog rizika (CDS).

>>>Hrvatski izvoznici: ‘Uvozna ovisnost’ odnosi tisuće radnih mjesta

Od inozemnih varijabli, pak, najveći doprinos daljnjem ublažavanju financijskih uvjeta došao je od smanjenja volatilnosti, odnosno od smanjene averzije prema riziku, na što je utjecalo ublažavanje geopolitičkih rizika, zaključuju iz Ekonomskog instituta.

IFIS indeks, koji je razvio zagrebački Ekonomski institut, mjesečni je indikator financijskih uvjeta koji pruža informacije o prosječnom financijskom stanju u ekonomiji, sažimajući 28 financijskih varijabli u jedan jedinstveni broj, pri čemu porast indeksa predstavlja pooštravanje, a pad ublažavanje financijskih uvjeta.

26. lipanj 2024 05:51