Ekološka poljoprivreda sve je češći izbor mladih. Taj je sektor u kontinuiranom porastu te nosi brojne prilike, ali i nemale izazove, što upravo mladima može dati priliku za nova iskustva. Zna to i David Pejić, direktor ekološkog imanja Zrno u Habjanovcu, čiji je profesionalni put sve samo ne tipičan. U SAD-u (NYU) i Velikoj Britaniji (Sveučilište u Cambridgeu) studirao je film i filozofiju, ali nakon povratka u Hrvatsku uvidio je da ekološka poljoprivreda ima veliku budućnost te se odlučio za rad na ekoimanju.
- S obzirom na to da dolazim iz obitelji koja ima dugu povijest rada u sektoru organske hrane, proizvodnje i edukacije, strast za ekološku poljoprivredu uvijek je bila dio moje jezgre i koda, a nakon višegodišnjih akademskih i teoretskih izazova, praktični izazov ekoimanja Zrno učinio mi se vrlo atraktivan - pojašnjava Pejić.
Dobra praksa ekoimanja
Zrno je najstarije ekoimanje u Hrvatskoj, s mnogim specifičnostima – od velikog broja kultura koje se na njemu uzgajaju i prerađuju, do vlastita pekarskog pogona i certificiranog organskog i veganskog bistroa u Zagrebu.
- Izbor kultura koje uzgajamo na imanju primarno definiraju široke potrebe naše prerade, pekarske proizvodnje i Zrno bio bistroa. Sukladno tome, na imanju uzgajamo mnogo kultura, od 35 do 40, ovisno o sezoni - objašnjava Pejić. Širok proizvodni fokus i raznovrsno poslovanje u četiri grane proizvodnje, svakako su dodatan izazov, s kojim se David svakodnevno hvata ukoštac.
- Ovo je iznimno kompleksan, ambiciozan i jedinstven sustav koji je povezan i uvelike zaokružen. Zrno u svim svojim djelatnostima proizvodi ukupno oko 130 proizvoda. Kad toj širini dodamo činjenicu da se sve proizvodi u malim serijama, od organskih sirovina i s naglaskom na zadržavanje lanca opskrbe unutar lokalnog sustava što je moguće više, postaje jasno da su izazovi veliki. Zrno u mnogočemu funkcionira poput živućeg organizma, a razvoj takvog sustava vrlo je zahtjevan.
Pravi kruh
Upravo je zaokruživanje proizvodnog ciklusa specifičnost i kvaliteta tog imanja. Naporan rad, znanje i inovativno upravljanje itekako daju rezultata: Zrno bio bistro, jedini certificirani organski ugostiteljski objekt u Hrvatskoj, nezaobilazno je mjesto ljubitelja veganske hrane, a ajvar, kiseli daikon, kupus i ostala zimnica s ekoimanja Zrno osvajaju kupce autentičnim okusima. Ipak, najatraktivniji proizvod Zrna je kruh.
- Zrno organski kruh od kiselog tijesta svakako je jedan od naših najpoznatijih proizvoda. Sve počinje od receptura koje je izradio moj otac, Zlatko Pejić, prije više od 10 godina, i time započeo jedinstvene kulture kiselog tijesta, koje obnavljamo i čuvamo na Zrnu još i danas. Izrađujemo 12 vrsta kruha i peciva, od kojih svaki ima svoju priču, ali i zajedničke standarde kvalitete i kriterije: proizvodnja s vlastitom izvorskom vodom iz arteškog bunara, 100% organske sirovine, lokalno ili vlastito mljeveno brašno te ručni rad u malim serijama. Vjerujem da kupce našem kruhu privlači upravo taj jedinstveni spoj kvalitete sastojaka i proizvodne okoline koja utječe na okus i teksturu, kao i na dugotrajnu svježinu proizvoda. Riječ je o pravom i autentičnom kruhu proizvedenom na organskom imanju, bez aditiva i industrijskih sastojaka - objašnjava Pejić.
Izazovno i dinamično
Ekološka poljoprivreda očito je dovoljno izazovna i dinamična da zadovolji apetite znatiželjne mlade osobe. Činjenica da na tržištu nedostaju mnoge ekološke kulture te dodatna znanja i prakse u ekoproizvodnji govori u prilog toj perspektivi.
- Potencijal i mogućnosti u organskoj poljoprivredi za mlade ljude koji su spremni na izazove i zahtjevan rad svakako su veliki. U širem smislu, potrebno nam je što više entuzijastičnih mladih ljudi sa sposobnošću učenja i inicijativom za preuzimanje praksi iz drugih zemalja. S vremenom, kako unaprjeđujemo i razvijamo projekt, nadamo se da će Zrno igrati i tu, edukativnu ulogu, odnosno služiti kao lokalni primjer dobrih praksi koji može biti kao inspiracija novom valu hrvatskih organskih poljoprivrednika – zaključuje David Pejić. Zrno organski kruh i druge proizvode Zrna možete pronaći u bio&bio trgovinama.
Autor: Maša Borova