Aktualno
StoryEditor

Holding: Štrajk je nezakonit, pozivamo radnike da se vrate na posao

24. Siječanj 2023.
Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdingafoto Grad Zagreb

Predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković rekao je u utorak, drugog dana štrajka radnika Čistoće, da je štrajk nezakonit jer se u potpunosti poštuje kolektivni ugovor, pozvavši radnike da se vrate na posao.

- Štrajk koji se odvija dok se u potpunosti poštuje kolektivni ugovor i dok je u tijeku proces mirenja, što je u Čistoći slučaj, smatramo nezakonitim. Pozivamo radnike da se vrate na posao, a sindikate natrag za pregovarački stol - kazao je Novaković na konferenciji za medije.

Holding je uzeo u obzir inflaciju i povećani pritisak na radnike zbog uvođenja novog modela odvoza otpada, zbog čega su još prošle jeseni pokrenuti pregovori sa sindikatima o povećanju materijalnih prava radnika, dodao je Novaković.

Međutim, s obzirom da pregovori nisu bili uspješni ovog je mjeseca počeo proces mirenja.

- Holding je prošao kroz bolan proces restrukturiranja, izlaska iz krize i saniranja gubitaka. Mi jednostavno nemamo novca za značajno povećanje materijalnih prava, koji se ne bi prelili na računa građana - napomenuo je predsjednik Upravnog odbora.

Novaković je istaknuo da se prosječni rast mjesečne neto plaće za siječanj kreće između 74 eura za radnike u višim kategorijama složenosti poslova i 94 eura za komunalne radnike.

U slučaju da štrajk potraje, postoji mogućnost da posao odvoza preuzme netko drugi, rekao je voditelj Čistoće Davor Vić.

- To je krajnja alternativa, zadnje što bih želio da se dogodi. Zagrebu treba javno poduzeće koje se bavi odvozom otpada, to je u javnom interesu - kazao je.

Vić dodaje da će problemi s odvozom otpada biti prisutni sve dok se svi spremnici ne stave pod ključ.

Na pitanje o ostavci kazao je da je ne misli dati, no ona je uvijek na stolu.

- Što se štrajka tiče, nisam rekao da je situacija kaotična, već da je otišao van kontrole, on nije organiziran, nije najavljen i u njemu ne sudjeluju predstavnici sindikata - izjavio je.

Jedan od razloga pokretanja štrajka bila je odluka o izvanrednom otkazu trojici radnika koji su snimljeni kako u isti kamion ubacuju različite vrste otpada, no odluka o otkazu kasnije je povučena.

- Jučer smo imali više radnika koji su razgovarali s nama, ustanovili smo da je sankcija bila prevelika, s obzirom na to s čime se sve radnici suočavaju na terenu - rekla je članica Upravnog odbora Matija Subašić Maras.

Iako vodstvo Holdinga štrajk smatra nezakonitim, poručili su da neće pozvati policiju, a radnicima ne mogu obećati nešto što ne može ispuniti.

- Jedan od modela je tražiti sudsku zabranu, samo za to najprije treba ustanoviti kome se treba zabraniti štrajk - kazala je Subašić Maras.

26. siječanj 2023 00:24