Aktualno
StoryEditor

Istraživači tvrde da alge u stočnoj hrani smanjuju emisiju metana i do 99 posto

20. Srpanj 2017.

Mogu li krave koje jedu travu pomoći u smanjenju emisije stakleničkih plinova i spasiti svijet od klimatskih promjena?

Istraživanje australskih znanstvenika iz 2016. tvrdi da hranjenje krava uobičajenom hranom i manjom količinom algi može smanjiti emisiju metana i do 99 posto, piše Independent.

Istraživači s australskog Sveučilišta James Cook otkrili su da je kod ovaca kojima su alge činile 2 posto prehrane zabilježena razina metana pala između 50 i 70 posto.

Irski političar Michael Fitzmaurice izjavio je kako bi takvo istraživanje trebalo provesti i u Irskoj, jer zahvaljujući irskoj obali proizvodnja algi mogla bi dati velik doprinos tamošnjem gospodarstvu.

>>>Istraživanje: Manje djece najučinkovitija mjera u borbi protiv zatopljenja

Australsko istraživanje izvorno se temelji na iskustvu kanadskog poljoprivrednika koji je uočio da su krave s dodatkom prehrani u obliku očišćenih algi zdravije, te imaju dulji ciklus parenja od onih koje su jele uobičajenu stočnu hranu.

Nakon toga je tim istraživača testirao kako 20 vrsti algi reagira s bakterijama koje se nalaze u kravljem želucu, te otkrili da je vrsta crvene alge pod nazivom Asparagopsis Taxiformis posebno učinkovita u smanjenju emisije metana.

Kada bi ta alga činila 2 posto prehrane životinja, emisija bi se smanjila za 99 posto.

Jedna krava godišnje oslobodi između 70 i 120 kg metana, što u razdoblju od 100 godina ima 25 puta štetniji utjecaj od emisije ugljičnog dioksida.

20. rujan 2024 10:57