Aktualno
StoryEditor

Plenković u Davosu: U eurozoni smo manje izloženi, a zaštićeniji u krizama

19. Siječanj 2023.
Andrej Plenkovićfoto Shutterstock

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak u Davosu da je Hrvatska kao članica eurozone manje izložena, a u krizama zaštićenija te da uporaba nove valute teče dobro osim što neki gospodarski subjekti koriste priliku da povećaju cijene ‘malo više nego što je razumno‘. 

- Hrvatska je manje izložena i više zaštićena u krizama kao članica eurozone - rekao je Plenković na panelu ‘Pronalazak europskog novog rasta‘ na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF)

Ponovio je da je Hrvatska jedina članica Europske unije koja je ušla istodobno u eurozonu i šengen, ali je rekao da je to bio ‘dug i težak proces‘.

Uporaba eura u zemlji s tehničke strane teče dobro, ustvrdio je.

Ima dovoljno novčanica i kovanica, bankomati funkcioniraju, provode se transakcije, rekao je premijer, ali naglasio da se promjena valute iskoristila za neopravdano povećanje cijena. 

- Neki gospodarski subjekti koriste priliku da zaokruže malo više nego što je razumno - rekao je premijer i dodao da je vlada poduzela mjere da se to promijeni. 

Plenković je rekao da je Hrvatska uspjela zadržati inflaciju na 10,8 posto prošle godine, ‘što je niže nego u drugim članicama EU-a iz srednjoistočne Europe koje se još ne žele pridružiti eurozoni‘.

Time je aludirao na Poljsku čiji je premijer Mateusz Morawieck rekao da zbog rasta cijena u Hrvatskoj, Poljska neće ući u eurozonu. 

Plenković je naglasio da su godine kriza pokazale da je ‘jedini element za održavanje socijalne kohezije - državni intervencionizam‘. 

Panel se dotaknuo sve veće prodornosti Kine, a članice EU-a različito gledaju na suradnju s Kinom.

Plenković je rekao da ne vidi Kinu, za razliku od Rusije, kao ‘paralelnu prijetnju koja će ugroziti naše gospodarstvo, način života i sigurnost‘.

Plenković se prije panela susreo s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i pozvao je u službeni posjet Hrvatskoj. 

- Zajedno radimo na jačanju dobrosusjedskih odnosa te podupiremo europski put BiH - objavio je Plenković na Twitteru. 

Na marginama WEF-a hrvatski premijer sastao se i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

- Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanju otvorenih pitanja - objavio je Plenković na Twitteru. 

Hrvatsku i Srbiju opterećuju brojna otvorena pitanja, od 1832 nestalih do odštete logorašima, procesuiranja ratnih zločinaca. 

Vučić je razgovore ocijenio pozitivno.

- Vrlo korektan razgovor s Andrejem Plenkovićem o srpsko-hrvatskim odnosima. Vjerujem da ćemo u periodu koji je pred nama uspjeti ostvariti napredak, kako na planu ekonomije, tako i po pitanju političkih odnosa - objavio je Vučić na svom profilu na Instagramu. 

Plenković je prije susreta s Vučićem sudjelovao na sastanku na temu ‘Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu‘. 

27. travanj 2024 01:50