Vlasnika ugostiteljskog objekta posjetila je sanitarna inspektorica koja je, slučajno ili namjerno, dala ideju ugostiteljima s malim lokalima kako mogu izbjeći problem nedostatka zahoda. Vlasnik tog objekta ima takav problem, no mogao ga je riješiti da je samo promijenio tehnički detalj u svom lokalu, tj. da je umjesto niskih stolaca i stolova na terasi imao barske stolove i stolce.
Inspektorica mu je rekla da je mogao izbjeći kaznu da je nekim slučajem na terasi zatekla barske stolce i pripadajuće stolove. Pritom je vrlo zanimljivo objašnjenje inspektorice zašto u slučaju barskih stolaca nije potreban zahod, a kod niskih stolaca jest. Prema njezinu tumačenju, gosti koji sjede na barskim stolcima kratko se zadržavaju pa nemaju potrebe za uslugama ugostiteljskog zahoda dočim, valjda, oni koji sjede na niskim stolcima, e ti su baš naumili sjediti i u jednom trenutku otrčati u zahod kako bi ispraznili mjehur ili crijeva.
Teško breme
Zanimljivo je to tumačenje inspektorice, za koje baš nisam siguran da su i u Ministarstvu turizma razmišljali na taj način kada su pisali pravila za ugostiteljske objekte. Kada koga stisne, mislim da nije važno sjedi li na barskom ili niskom stolcu, ili se pak samo šeta gradom, on mora naći što prije mjesto na kojem će se riješiti teškog bremena koje je palo na njegov nejaki mjehur ili crijeva.
No teško bi se našao ugostitelj koji zna da postoji mogućnost da u određenoj situaciji ne mora imati zahod jer se u Pravilniku o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina ‘restorani‘, ‘barovi‘, ‘catering objekti i ‘objekti jednostavnih usluga‘ to direktno i ne spominje. Zato je bilo važno tumačenje inspektorice, bez obzira na njezino obrazloženje. U spomenutom pravilniku koji je propisalo Ministarstvo turizma piše u člancima 16. stav. 4. i 46. stav. 6. da ugostiteljski objekt do 15 četvornih metara ne mora imati zahod osim ako ima prostor za usluživanje na otvorenom s niskim stolovima i namještaj za sjedenje.
Dakle, samo je to spomenuto. Ali u pravilniku nema ništa o barskim stolovima i stolicama, pa ako nema, to znači da za taj inventar ne vrijedi to pravilo. Zanimalo nas je mišljenje mjerodavnih u Ministarstvu turizma pa smo ih pitali znači li to da je inspektorica dobro zaključila kako s barskim stolovima na otvorenom ugostitelj koji ima objekat do 15 ‘kvadrata‘ ne mora imati zahod.
Pouka za poduzetnike
Iz Ministarstva su potvrdili njezin zaključak (doduše, ne i njezino obrazloženje zašto je to tako napisano). Poručuju nam da sukladno pravilniku ‘slastičarnice, objekti brze prehrane te objekti jednostavnih usluga (objekti u kiosku, u nepokretnom vozilu, u šatoru itd.) ako imaju prostoriju za usluživanje do 15 četvornih metara te posluživanje na otvorenom s visokim stolovima, ne moraju imati zahod. Ako navedeni objekti na otvorenom prostoru za posluživanje imaju niske stolove i namještaj za sjedenje, zahod je potreban‘.
Dakle, to je vrlo zanimljiv slučaj iz kojeg ugostitelji, ali i drugi poduzetnici, mogu izvući pouku. Ako se u propisima nešto izričito ne spominje, onda se taj dio propisa vas i ne tiče, ili pak promijenite neki detalj, poput postavljanja barskih stolaca. Doduše, neće biti iznenađenje ako neki drugi inspektor drukčije tumači neki propis, no poduzetnici se mogu pozvati na presedan u tumačenju odredbi spomenutoga pravilnika.
Više ljudi, više i zahoda
Evo još malo o zahodu za one ugostitelje koji ga moraju imati. Članak 47. pravilnika spomenutog u glavnom tekstu kaže da broj zahodskih kabina i pisoara mora biti razmjeran broju konzumnih mjesta u lokalu. Ako lokal ima do 80 sjedaćih i stajaćih mjesta, onda treba jedna zahodska kabina u zahodu za žene te jedna zahodska kabina u zahodu za muškarce te jedan pisoar u zahodu za muškarce. Do 160 mjesta, dvije zahodske kabine u zahodu za žene i jedna zahodska kabina u zahodu za muškarce, s pretprostorijom u kojoj su dva pisoara. Do 550 mjesta, tri zahodske kabine u zahodu za žene i dvije zahodske kabine u zahodu za muškarce, s prostorijom u kojoj su tri pisoara. Više od 550 mjesta, četiri zahodske kabine u zahodu za žene i tri zahodske kabine u zahodu za muškarce, s prostorijom u kojoj su četiri pisoara. Valjda vam nije prisjelo.