Aktualno
StoryEditor

Predsjednik Vijeća HAKOM-a u 2024. na čelu europskog regulatornog tijela BEREC

10. Listopad 2022.

Predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen u 2024. će predsjedavati tijelom europskih regulatora za elektroničke komunikacije BEREC, čiji je cilj poticanje neovisne, dosljedne i visokokvalitetne regulacije digitalnih tržišta za dobrobit Europe, doznaje se iz HAKOM-a.

Obuljena je za predsjednika u 2024. izabralo Vijeće regulatora BEREC-a krajem prošlog tjedna, o čemu je BEREC izvijestio i na svojim web stranicama.

- Živeći u digitalnoj eri, u vremenu koje se neprestano mijenja i preoblikuje, čast je biti dio zajednice koja vješto kroji i olakšava ovu izazovnu tranziciju - kratko je poručio Obuljen, koji je na čelu Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) od 2018. godine. 

Iz HAKOM-a dodaju da će iduće godine, 2023. godine, Obuljen, prema pravilima BEREC-a, obnašati dužnost potpredsjednika i budućeg predsjedavajućeg BEREC-a za 2024. godinu.

Uz njega izabrani su i ostali potpredsjednici - Hana Továrková iz češkog CTU te Robert Mourik iz irskog ComReg, dok je za predstavnika sudionika bez prava glasa izabran Branko Kovijanić iz crnogorskog EKIP-a. Zajedno s predsjednicom BEREC-a u odlasku, Annemarie Sipkes iz nizozemskog ACM-a, oni čine tzv. mini odbor BEREC-a za 2023. i podržavat će Kostasa Masselosa iz grčkog EETT-a kao predsjedavajućeg BEREC-om u 2023. godini, navode iz HAKOM-a.

Poticanje učinkovitog tržišta telekomunikacija

BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications) osnovan je uredbom Europskog parlamenta i Vijeća iz 2009. godine, dok je s radom počeo 2010. godine, tada kao novo tijelo za suradnju među europskim nacionalnim regulatornim tijelima.

Pravna osnova za BEREC utvrđena je novom uredbom Europskog parlamenta i Vijeća iz prosinca 2018., koja je zamijenila prethodnu uredbu iz 2009., jer je tadašnji paket reformi telekomunikacija u 2018. zamijenjen EU direktivom kojom se uspostavlja Europski kodeks elektroničkih komunikacija (EECC), kojim je BEREC dobio niz novih zadataka u regulaciji tržišta.

U članstvu BEREC-a su regulatori iz više od 35 zemalja, a prema njihovim stranicama, doprinosi razvoju i boljem funkcioniranju unutarnjeg tržišta elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, nastojeći osigurati dosljednu primjenu regulatornog okvira EU-a i promicati učinkovito unutarnje tržište u sektoru telekomunikacija, kako bi potrošačima i poduzećima donijela još veće koristi.

Uz to, pomaže i Europskoj komisiji i nacionalnim regulatornim tijelima u provedbi EU regulatornog okvira za elektroničke komunikacije, a na zahtjev i na vlastitu inicijativu pruža savjete europskim institucijama i nadopunjuje, na europskoj razini, regulatorne zadaće koje obavljaju nacionalna regulatorna tijela na nacionalnoj razini.

16. travanj 2024 08:41