Aktualno
StoryEditor

Prvi put u povijesti Dow Jones probio 25.000 bodova

05. Siječanj 2018.

Na Wall Streetu se u četvrtak Dow Jones prvi put u povijesti probio iznad 25.000 bodova, a i ostali burzovni indeksi dosegnuli su nove rekordne razine, što se zahvaljuje ubrzanju rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Dow Jones ojačao je 0,61 posto, na 25.075 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,40 posto, na 2.723 boda, a Nasdaq indeks 0,18 posto, na 7.077 bodova. Novi rekordni dosezi svih tih indeksa, treći dan zaredom, zahvaljuju se podacima o snažnom rastu kako proizvodnog, tako i uslužnog sektora u najvećim svjetskim gospodarstvima, od SAD-a i Kine do eurozone i Japana.

>>>Wall Street blago porastao drugi dan zaredom

Osim ubrzanja rasta gospodarstava, pozitivno na tržište utječe uvjerenje ulagača da će nedavno prihvaćena porezna reforma u SAD-u dodatno podržati rast cijena dionica jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite dionice na tržištu.

Uskoro počinje i sezona objava izvješća američkih kompanija o poslovnim rezultatima u proteklom tromjesečju, što bi također moglo podržati tržište.

- Dokle god imate rast gospodarstva i zarada kompanija, tržište je solidno podržano. Ulagači očekuju da će ovakvi uvjeti ostati solidni još barem nekoliko mjeseci. No, u nekom trenutku u ovoj godini nestabilnost će se vratiti na tržište, a ono pasti, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

>>>Wall Street pod pritiskom pada cijene Applea

Najviše su jučer porasle cijene u bankarskom sektoru, pri čemu su prednjačile dionice Wells Farga, JPMorgan Chasea i Goldman Sachsa, koje su poskupile oko 1,4 posto. To se zahvaljuje analizi Credit Suissea u kojoj su povećane ciljane cijene dionica šest banaka, a po pitanju bankarskog sektora optimistični su i analitičari Goldman Sachsa.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,32 posto, na 7.695 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,46 posto, na 13.167 bodova, a pariški CAC 1,55 posto, na 5.413 bodova.

01. svibanj 2024 22:46