Aktualno
StoryEditor

Putin zaprijetio zapadnim zemljama "svim raspoloživim sredstvima" i najavio mobilizaciju

21. Rujan 2022.
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin u govoru je kojim je proglasio djelomičnu vojnu mobilizaciju koja počinje odmah, poručio da će Moskva, ako Zapad nastavi s 'nuklearnim ucjenama' odgovoriti svom snagom svoga arsenala

- Ako teritorijalna cjelovitost naše zemlje bude ugrožena, koristit ćemo sva raspoloživa sredstva da zaštitimo naše ljude - to nije blef - rekao je Putin u televizijskom obraćanju naciji.

Putin je zaprijetio zapadnim zemljama "svim raspoloživim sredstvima" ugroze li Rusiju i najavio mobilizaciju stotina tisuća ruskih rezervista za nastavak rata u Ukrajini. Rusija će mobilizirati 300 tisuća rezervista za rat Ukrajini, objavio je ministar obrane Sergej Šojgu. 

Netom prije je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio prvu djelomičnu mobilizaciju od Drugog svjetskog rata, rekavši da su potrebne dodatne snage za pobjedu u ratu protiv Ukrajine i njezinih zapadnih pomagača. 

On je rekao da mu je cilj 'osloboditi' istočnoukrajinsku regiju Donbas i da se većina ljudi u toj regiji ne želi vratiti pod jaram Ukrajine. Putin je rekao da Zapad 'želi uništiti našu zemlju' i da se 'ovdje radi o obrani Rusije i teritorija Donbasa'.

Putin se obratio dan nakon što su proruski separatisti najavili referendume o pridruživanju četiri okupirane ukrajinske regije Rusiji kasnije ovaj tjedan - Luhanska, Donjecka, Hersona i dijela  Zaporižje. 

Govoreći o referendumima Putin je rekao da Rusija podupire to stanovništvo i da nema pravo odustati od njega. Separatisti su pozvali na što brže održavanje referenduma u svjetlu protuofenzive Kijeva koji je oslobodio velik teritorij na jugu i sjeveroistoku zemlje. 

Sjedinjene Države i Europska unija više su puta osudile ideju o održavanju referenduma, prozvavši ih prijevarom i nelegitimnima. Rusija je na sličan način 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim.

Vlada mora osigurati sredstva da poveća proizvodnju oružja, rekao je tvrdeći da Rusija ima još mnogo oružja.

Putin je ustvrdio, ne navodeći dokaze, da zapad kuje zavjeru s namjerom da uništi Rusiju koristeći se "nuklearnim ucjenama". Optužio je Sjedinjene Države, EU i Britaniju da potiču Ukrajinu da nastavi rat. 

"Ta agresivna proturuska politike prešla je sve granice", rekao je Putin. "Ne blefiram, a svi koji nas pokušavaju ucijeniti nuklearnim oružjem trebaju znati da se ono može usmjeriti i prema njima".

U suštini, Putin igra na kartu da će rast rizika od izravnog sukoba Rusije i NATO, koraku prema trećem svjetskom ratu, dovesti do toga da zapad prvi 'trepne' u svojo podršci Ukrajini, što se dosad nije dogodilo.

Ukrajina: Mobilizacija je bila predvidljiva

Ruska mobilizacija bila je predvidljiv korak koji će se pokazati krajnje nepopularnim i pokazuje da se rat ne odvija prema planu Moskve, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak, a zapadni dužnosnici smatraju da prijetnje ruskog predsjednika predstavljaju zabrinjavajuću eskalaciju.

Djelomična mobilizacija, koju je naredila Rusija, daljnja je eskalacija sukoba u Ukrajini na koju njemačka vlada razmatra svoj odgovor, rekao je njemački vicekancelar u srijedu.

Robert Habeck je rekao da je to "još jedan loš i pogrešan korak Rusije, o kojem ćemo naravno razgovarati i politički se konzultirati o tome kako odgovoriti".

Govor ruskog predsjednika bio je zabrinjavajuća eskalacija i prijetnje koje je uputio moraju se ozbiljno shvatiti, rekla je britanska podtajnica vanjskih poslova Gillian Keegan za Sky News.

"Jasno je da je to nešto što bismo trebali shvatiti vrlo ozbiljno jer, znate, mi nemamo kontrolu - nisam siguran da ni on ima kontrolu, stvarno. Ovo je očito eskalacija", rekla je Keegan.

"To je jezivo... To je ozbiljna prijetnja, ali prijetnja koja je već bila upućena", rekla je za BBC u drugom intervjuu.

"Cjelokupno obraćanje bile su nove Putinove laži, bilo je to ponovno pisanje povijesti", rekla je Keegan.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova, komentirajući Putinovo obraćanje, poručilo je da Kina poziva sve strane da se posvete dijalogu i konzultacijama i pronađu način da odgovore na sigurnosna pitanja svih strana.

Aneksija Donbasa

Putin je u govoru eksplicitno podržao referendumu u dijelovima Ukrajine koji su pod ruskom kontrolom, što je prvi korak u mogućoj aneksiji još jednog dijela Ukrajine, ovaj put otprilike veličine Mađarske. 

Takozvane narodne republike Doneck i Luhansk, koje je Putin priznao kao neovisne države prije invazije, uskoro planiraju plebiscit o priključenju Rusiji.

"Mi ćemo podržati njihovu odluku, većine stanovnika Donecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona", kazao je Putin. 

"Nemamo ih pravo pustiti na milost i nemilost njihovim napadačima i ignorirati njihovu želju da sami odlučuju o svojoj sudbini".

Ta izjava utire put za pripojenje oko 15 posto ukrajinskog teritorija. Zapadne zemlje i Ukrajina osudile su takve planove. 

Formalnom aneksijom Putin si stvara preduvjet za korištenje nuklearnog oružja jer po ruskoj doktrini ima pravo odgovoriti nuklearnim oružjem čak i ako se Rusiji zaprijeti konvencionalnim. 

 

17. travanj 2024 19:38