Aktualno
StoryEditor

Uz Bond lakše kroz prijenos poslovanja obiteljskih poduzeća

24. Svibanj 2023.
bond hamag panel

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Udruga Mreža BOND i Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) organizirali su Konferenciju o obiteljskim poduzećima i prijenosu poslovanja.

Konferenciju je uvodnim riječima otvorio Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a.

- Mi u HAMAG-BICRO-u kontinuirano pomažemo i podupiremo poduzetnike te za njih kreiramo one usluge koje su im zbilja potrebne. Impozantan broj sudionika na današnjoj konferenciji svjedoči o važnosti ove teme za hrvatsko gospodarstvo. Zato ćemo uskoro i kreirati platformu na kojoj će se moći dobiti sve informacije o prodaji i kupnji poduzeća te prijenosu poslovanja - rekao je Bobetko.

Okupljene je potom pozdravio Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore izjavivši: ‘Unatoč čitavom nizu izazova, drago mi je što mogu reći da je broj obrtnika u odnosu na prošlu godinu porastao za 7 % te da danas imamo 105 000 obrtnika koji osiguravaju oko 210 000 radnih mjesta. Iako su obrtnici jedna od najvitalnijih grana našeg gospodarstva, sigurno je da su nam subvencije uslijed povećanja cijene plina puno pomogle u prevladavanju poteškoća. Nadam se da ćemo i dalje zajedničkim snagama štititi i razvijati hrvatsko gospodarstvo.‘

Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a, u okviru uvodnog obraćanja istaknula je: ‘Prijenos poslovanja važna je faza u razvoju malih i srednjih poduzeća. Uz obiteljsku tranziciju, moguće izlazne strategije vlasnika poduzeća su prodaja poduzeća, prijenos upravljanja na profesionalnog menadžera i likvidacija. Važno je na vrijeme početi planirati prijenos poslovanja kako bi se odabrala najbolja opcija za vlasnika, njegovu ili njezinu obitelj i poduzeće.‘

U okviru rasprave na temu stanja na tržištu kupoprodaje malih i srednjih poduzeća, sudjelovali su Dušan Banović, voditelj poslovnog savjetovanja u Data Link Unija Consulting, Marko Galić, partner u Provectus Capital Partners,  Petar Šimić, vlasnik i direktor poduzeća Primacošped i Tomo Senekovič – broker za kupoprodaju malih poduzeća iz Slovenije, vlasnik online platforme Borza posla. Petar Šimić istaknuo je važnost komunikacije s djelatnicima kupljenog poduzeća i uzimanje u obzir formirane kulture poduzeća. Pritom je naglasio važnost financijske potpore HAMAG-BICRO-a te istaknuo jamstva HAMAG-BICRO-a kao vrlo bitan financijski instrument temeljem kojeg je tvrtka Primacošped realizirala kredit u iznosu 2 milijuna eura.

Naglašena je i promjena osviještenosti poduzetnika po pitanju prijenosa poslovanja. Naime, prije 20 godina se takav prijedlog smatrao uvredom, a danas su poduzetnici svjesni da je to normalan dio poslovanja i sastavni dio života poduzeća. Također, istaknuto je kako je u posljednje vrijeme kupljeno 30% tvrtki čiji su vlasnici mlađi od 50 godina.

Na drugom panelu sudjelovali su Simona Zavratnik, direktorica i suvlasnica tvrtke Petrokov, Krešimir Sečak, generalni menadžer u tvrtci Nipro Pharma Packaging Hrvatska i Boris Popović, direktor i suvlasnik u riječkoj tvrtci Alarm Automatika. Diskutiralo se na temu profesionalizacije menadžmenta u obiteljskim poduzećima. Stanje u Sloveniji vezano za prijenos poslovanja obiteljskih poduzeća prezentirao je Krunoslav Karlovčec iz Ministarstva gospodarstva, turizma i sporta Republike Slovenije, dok je Boris Vukić iz Adizes Southeast Europe naveo korake potrebne za pripremu poduzeća za prijenos poslovanja. Zaključno se sudionicima obratio Vicko Mustapić, suvlasnik poduzeća PVC Troplex koji je otkupio dio poslovanja i dalje ga uspješno razvija. U svom izlaganju posebno je istaknuo prednosti preuzimanja uhodanog poslovanja.

Svake godine u Europskoj uniji oko 450.000 poduzeća prolazi proces prijenosa poslovanja, čime je obuhvaćeno oko 2 milijuna zaposlenih u tim poduzećima. Procesu prijenosa poslovanja ne pristupa se na adekvatan način u gotovo 150.000 poduzeća, zbog čega se u pitanje dovodi oko 600.000 radnih mjesta godišnje na razini Europske unije. Izazov prijenosa poslovanja dodatno je naglašen u Hrvatskoj zbog velikog vala poduzeća koja su osnovana 1990-ih godina, čiji se vlasnici povlače u mirovinu. Prema iskustvima razvijenijih zemalja s dužom tradicijom poduzetništva, tek 30% poduzeća u tom procesu prenosi se na članove obitelji, 40% poduzeća odlazi na prodaju, a 30 posto u likvidaciju.

Glavni izvor poteškoća zbog kojih poduzeća odlaze u likvidaciju je pretjerana emotivna povezanost poduzetnika s poduzećem i nemogućnost objektivnog sagledavanja interesa i kompetentnosti članova obitelji za preuzimanje upravljačke uloge u poduzeću. Rezultati istraživanja koje je proveo CEPOR ukazuju da je u Hrvatskoj 16.590 poduzeća čiji bi vlasnici trebali započeti planirati proces prijenosa poslovanja s oko 179.000 zaposlenih u tim poduzećima te više od 5.300 poduzeća koja predstavljaju rizičnu skupinu, čime se dovodi u pitanje oko 57.000 radnih mjesta. Bez obzira planiraju li prijenos poslovanja na djecu, zaposlenike ili prodaju poduzeća, proces prijenosa poslovanja je složen i dugotrajan te traži odgovarajuću podršku.

Konferencija je održana u okviru projekta „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) – Faza 2“ - BOND 2, čiji je cilj doprinijeti povećanju razine poduzetničkih aktivnosti stvaranjem povoljnijeg poduzetničkog okruženja u svim regijama Republike Hrvatske te na taj način osigurati stabilan rast i razvoj cjelokupnog gospodarstva.

20. lipanj 2024 14:55