Aktualno
StoryEditor

Zrinka Hrvoj, vegetarijanka koja vodi burger bar, prkosi stereotipima

18. Rujan 2018.

Najboljim vege jelom na Zagreb Burger Festivalu koji se do 23. rujna održava na Strossmayerovom trgu proglašen je vegetarijanski burger splitskog TOTO‘s burger bara koji se priprema na novom hitech grillu na pari. Zaintrigirao nas je burger bez mesa i masti te smo se uputili upoznati tvorce tog gastronomskog oksimorona.

No, tada nismo znali kako je vegeburger samo dio živopisne poslovne priče. Mozaik koji slaže vlasnica TOTO‘sa prepun je razbijenih tabua, raspršenih paradigmi i krojenja uhodanih normi ‘po svom‘. Prepuna energije, pričljiva, vlasnica TOTO‘sa je svestrana žena koja ruši stereotipe. Vegetarijanka koja vodi burger bar radila je u vojsci, provela 9 mjeseci u Lori, natjecala se sa ženskom reprezentacijom u jedrenju, poučava na Pomorskom fakultetu u Splitu plivanje i jedrenje. Uz to vodi i dva uspješna biznisa.

Cijeli život imam problem. Ja ne jedem meso, a mužu je meso ljubav. Kad god smo htjeli izaći negdje van, nisam mogla ništa naručiti, osim pileće juhe bez piletine i salata. Baš smo htjeli ponuditi burgerski menu za vegetarijance i vegane i ljudi su to prepoznali, priča Zrinka Hrvoj kako je nastao TOTO‘s burger bar.

Dvadesetak ljudi zaposleno je u TOTO‘s burger baru na splitskoj Matejušci, još dvadesetak u fitness centru Mint Fitness Factory, a poduzetnica koja ih sve zapošljava, Zrinka Hrvoj svakoga zna po imenu i rado će otkriti sve o njihovim talentima, vještinama i znanjima. Bez imalo ustezanja ustvrdit će kako je njezino dobro poslovanje njihova zasluga i kako zaslužuju svaku kunu koju zarade. Pritom će dodati kako ima u njih potpuno povjerenje i ne miješa im se u rad. Bitno je, kaže, sve kvalitetno postaviti i organizirati na početku, a onda dati djelatnicima slobodu da koriste znanja i kreativnost u svojoj struci i ne ih pritom ometati. Međutim, svjesna je kako to ne bi bilo tako da i sama nije prisutna i ne komunicira sa svojim djelatnicima. Stoga odbija ponude i ne planira doći s burger barom u Zagreb.

>>> Što gricnuti na Zagreb Burger Festivalu

- Nećemo se širiti sigurno. Proširila sam se malo previše s vrstama posla. Imala sam čak i upite iz Indije i raznih dijelova svijeta da otvorimo franšizu. Možda to nije komplicirano, ali meni je pored djece, milijun hobija i svih snova koje imam, to malo previše. Ne bih mogla ispričati tu priču da nisam ovdje, da nema ovih ljudi s kojima radim. Jer ja njima ne da vjerujem, nego vjerujem njima više nego sebi. Da bi ti ostavio nešto da funkcionira, a ja odem jedriti na nekoliko mjeseci, to mora biti stopostotno povjerenje. Ljudi su sve. Bez mojih ljudi ne bih mogla ništa, priča Zrinka koja je sa suprugom otvorila prvi restoran na Čiovu prije 16 godina. Bio je to tradicionalan dalmatinski restoran uz plažu. Preseljenjem u Split restoran su zatvorili, a njihovi kuhari Ante i Mate otišli su raditi u Njemačku.

[caption id="attachment_360839" align="aligncenter" width="750"] Zrinka Hrvoj sa svojom djelatnicom na Zagreb Burger Festivalu, Foto: Nikolina Oršulić/Lider[/caption]

Fascinantna je priča što su se nakon sedam godina, kada se Zrinka odlučila na otvaranje burger bara u Splitu, na njezin poziv njezini kuhari, sada oženjeni, odlučili vratiti i ponovno započeti suradnju.

- Nismo imali problem s kadrovima. Okupili smo ih davno prije. Ova priča traje već 16 godina otkako smo došli u Dalmaciju, kaže Zrinka naglašavajući kako je bitno znati zadržati kvalitetnog radnika kada ga prepoznaš. Za to nije potrebna neka velika mudrost, kako kaže.

>>> Luka Colnago: Mali splitski škver poslove ne treba tražiti, dolaze mu sami

- Mogli smo manje plaćati radnike i imati veću dobit, ali mi smo ih odlučili vezati uz sebe, stvoriti odnos. Jedini način je dobro platiti ljude i poštovati ih kako ne bi otišli. Proporcionalno radu plati čovjeka i nećeš imati problem s ljudima. Kuhar mora imati plaću od minimalno dvije tisuće eura mjesečno. Ne možete očekivati da ćete zadržati kuhara ako ga plaćate manje od toga. Bez obzira što je ovo burger, on mora biti dobar kuhar. Naši kuhari su vam vrhunski, pojašnjava.

Dodaje kako djelatnik ne može biti zadovoljan ni ako mu ne omogućite kvalitetan odmor. Stoga svi djelatnici burger bara rade smjene od 7,5 sati i imaju pravo na slobodan dan. Revitalizaciju duha i tijela mogu potražiti i u Mint Fitness Factoryju podno Marjana gdje se na 455 kvadrata nudi čak 18 različitih programa koji uključuju sve moguće vrste joge, plesa, vježbanja i treninga. U centru nema sprava, ženskom tijelu ne treba dodatan teret, objašnjava Zrinka koja je po struci kineziolog. Brojni su i programi za djecu koji se provode paralelno s programima za roditelje. Ove sezone očekuje 600 polaznika, a centar za, kako ga naziva, holistički fitness otvoren je u prosincu prošle godine. Velikom odazivu doprinio je Instagram i društvene mreže. Bez toga, vjerojatno ne bi bili ni upola ovako popunjeni. Društvene mreže i usmena predaja najbolji su marketing, priča Zrinka.

[caption id="attachment_360840" align="aligncenter" width="750"] Zrinka i redakcijska mezimica Pepa: TOTO‘S Burger Bar je otvoren za sve kućne ljubimce pa se Zrinka šali kako je u baru često više pasa nego ljudi. Stoga je htjela u ponudu uvrstiti i kolačiće za četveronošce, ali iz nekih tehničkih i administrativnih razloga, ideja nije zaživjela.[/caption]

U razgovoru mnogo je puta zastala kako bi izrazila svoju impresioniranost talentom ljudi koji za nju rade, ali kada govori o sebi prilično je skromna.

- Nemam osjećaj da sam nešto turbo uspješna. Ne doživljavam se kao neka poslovna žena. Sve stvarno super funkcionira, sve je u plusu, sve lijepo rade i zadovoljni su i to je već uspjeh. Oni su stoput bolji od mene (kuhari i treneri), kaže Zrinka, koja uz ove poslove vodi i strance na jedrenje te im u tom poslu stoji sasvim na raspolaganju. Služi im i hrani dušu, kako se izrazila. Usput ih natjera da se zaljube u naš Jadran pa gotovo svi njezini klijenti završe kupujući nekretninu na nekom od naših otoka. Tome pridonosi i tvrtka njezina supruga Marija Hrvoja, TOTO Travel koja organizira jednodnevne ture 10-metarskim gumenim čamcima do Modruša, Komiže, Stinive, Hvara.

>>> Iva Peričić: Gorka poduzetnička epizoda u proizvodnji pseće hrane postala slatka lekcija

I sama voli upoznavati daleke zemlje te gotovo svake godine u zimskim mjesecima s obitelji ode na neko daleko putovanje i tu crpi inspiraciju za novitete u gastro ponudi, jer konkurencija u Splitu je jaka i treba se truditi.

- Ima mnogo lijepih restorana. Konkurencija je ogromna. Ja sam već sada smislila s kuharima menu za proljeće. Nema stajanja. Nema stagnacije, uvijek treba naprijed ići. Kao i u treninzima, nema spavanja, poručuje Zrinka Hrvoj, poduzetnica od koje bi mnogi mogli ponešto naučiti.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

21. studeni 2024 19:56