Biznis i politika
StoryEditor

Fortenova - Nestabilna vlasnička struktura uvijek se odrazi na poslovanje

04. Studeni 2022.
foto Anđelko Paša

I pet godina poslije od izbijanja krize u Agrokoru, pitanje vlasništva nad tom kompanijom puni medijske stupce, a posljednji događaj, navodno preuzimanje najvećeg udjela u Fortenovi od strane Saif Bin Markhan Alketbija, aktualiziralo je priču o najvećoj hrvatskoj kompaniji. U trenutnom su fokusu političko-pravna pitanja oko novog ulagača, no pitanje je koliko se vlasnička previranja odražavaju na funkcioniranje same tvrtke. Odgovor na to potražili smo od konzultanta i poznavatelja stanja u Fortenovi.

image

Denis Fudurić

foto Ratko Mavar
– Vrlo generalno govoreći, dakle ne samo kad je riječ o Fortenovi nego općenito, kad god je čeljad bijesna, kuća postaje tijesna. Ako postoje neki sukobi između većinskih dioničara ili neriješeni odnosi, to nikada ne može biti dobro i pozitivno za tvrtku i to se uvijek na neki način odrazi na poslovanje tvrtke. Iako nisam uključen na bilo koji način u poslovanje Fortenove, mogu pretpostaviti da bi joj ‘život bio lakši ‘da nema Sberbanke. Koliko mi je poznato, preuzimanje tog udjela od strane Vujnovca i mirovinskih fondova trebalo je donijeti povoljnije financiranje kompanije.

Takvo što je svakako trebalo podržati i pozdraviti. Kada je riječ o novom potencijalnom kupcu udjela u Fortanovi, cijela ta kupnja je najblaže rečeno čudna i tu vrlo vjerojatno postoji pozadinska priča koja nije poznata široj javnosti. Ulaskom nepoznatog i nejasnog dioničara u vlasničku strukturu otvara se puno pitanja, a među ostalim kakva je njegova strategija i vizija – kazao je financijski stručnjak Denis Fudurić.

Da se vlasnička previranja odražavaju na samu tvrtku, osobito u dijelu financiranja, smatra i direktor jednog velikog trgovačkog lanca u Hrvatskoj, koji kaže da ovakva situacija teško može biti dobra za dobavljače i financijere.

– Na prvi pogled vlasnička struktura ne utječe na operativno poslovanje, no zasigurno se kod refinanciranja ili podizanja novih kredita traže veća osiguranja nego kada tvrtka im poznato i stabilno vlasništvo. U kontekstu da je Fortenova jako smanjila investicije još od 2015. godine, dakle već sedam godina, to je iznimno bitno – smatra direktor trgovačkog lanca koji je želio ostati anoniman.

 

Najbolja opcija IPO

 

Pored navedenog, nestabilna vlasnička struktura onemogućuje dugoročnije planiranje.

- Sigurno da vlasnička (ne)stabilnost utječe na kompaniju, prvenstveno zbog preusmjeravanja fokusa menadžmenta s poslovanja na vlasnička preslagivanja. Ne bi bilo dobro da to predugo traje, kao što ne bi bilo dobro da Fortenovu ponovno preuzme netko s kratkim vlasničkim horizontom - komentirao je aktualnu situaciju Željko Perić, konzultant i stručnjak za M&A.

Perić smatra kako je uz nestabilnu vlasničku strukturu teško imati dugoročne ciljeve pa se poslovanje onda planira na vrlo kratkom vremenskom horizontu. - Rezultat toga jest relativna financijska stabilnost, ali i veliki nedostatak dinamike u poslovanju i razvoju, posebno glede iskoraka na inozemna tržišta - kaže Perić.

On smatra da bi IPO, o kojem se nedavno govorilo, bio najbolja opcija za Fortenovu.

image

Željko Perić

foto Dražen Lapić
– Fortenova je prošla temeljitu pravnu provjeru i čišćenje tijekom procesa financijskog restrukturiranja te je nakon toga poslovanje vođeno puno transparentnije nego u vrijeme Agrokora. Ideja IPO-a je daleko bolja od opcije u kojoj bi jedna, ili manji broj fizičkih ili pravnih osoba, bili vlasnici cijele Fortenova grupe. Naime, Fortenova je preveliki, i za Hrvatsku prevažan, sustav da bi ponovno ovisio o volji i interesima pojedinaca.

Fortenova je prošla period vlasničkih promjena pri čemu je imala i slučajne, prolazne i špekulativne vlasnike, pa bi IPO mogao biti prilika za pozicioniranje dugoročnih institucionalnih investitora, što mislim da bi bila i najveća korist u ovoj situaciji. Oni bi sigurno dodatno poduprli i podigli kvalitetu korporativnog upravljanja te bi se kompanija napokon mogla fokusirati na bolje osmišljavanje svoje budućnosti – kaže Perić koji je osobno skloniji pojedinačnim IPO-ima preostalih operativnih kompanija i njihovom potpunom vlasničkom razdavajanju jer ne smatra da je dugoročno dobro da one ostanu pod istim vlasničkim krovom.

– Samostalne operativne kompanije bi bile agilnije u širenju na druga tržišta, odluke bi se donosile brže i efikasnije – smatra Perić.

Priča o IPO-u, koju je nedavno aktualizirao drugi najveći dioničar Fortenove Pavao Vujnovac, vlasnik ENNA Grupe, najavivši izlazak na burzu za godinu i pol, za sada je ipak pala u drugi plan i trenutno su u fokusu pravna, a osobito politička pitanja oko Fortenove, preko koje se očigledno isprepliću razni politički interesi. O tim interesima i pritiscima i što se događa iza scene, u javnosti se na žalost premalo zna, ali kao što kaže premijer Plenković, možda bi o tome trebali pitati Daniela Markića, ravnatelja SOA-e.

A kada smo već kod politike, u svakom slučaju je neobično da novi ulagač, neovisno o novim pravilima vezanim za ruski kapital, kao i o činjenici da je Fortenova privatna kompanija, nije obavijestio hrvatsku Vladu o svojim namjerama, jer je ipak riječ o najvećoj tvrtki u Hrvatskoj.

 

 

24. travanj 2024 09:37