Biznis i politika
StoryEditor

Blackstone prodaje udio u svom hotelskom biznisu singapurskom GIC-u

02. Studeni 2023.
Investicijski fond Blackstone

Blackstone Grupa objavila je da prodaje udio u svojoj hotelskoj kompaniji Hotel Investment Partners (HIP) singapurskom državnom imovinskom fondu GIC.

Radi se o jednom od vodećih ulagača u hotelskom sektoru na Mediteranu, u portfelju HIP-a su 73 hotela s više od 20 tisuća soba i desetak tisuća zaposlenih, najvećim dijelom u ljetovalištima u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj i Portugalu, pod upravljanjem vodećih brendova kao što su Marriott, Hyatt, Barceló, Melià i Lopesan.

Najveći private equity fond na svijetu Blackstone trenutačno je posebno zanimljiv hrvatskoj javnosti kao jedan od najizglednijih budućih vlasnika Sunčanog Hvara, kako je pisao Lider početkom tjedna. Blackstone je trenutačno jedan od vodećih kandidata u procesu prodaje hvarske hotelske kuće koju je pred koji mjesec oglasio češki fond fond CPI Property Group.

Kako stoji u objavi, ugovorom će GIC preuzeti 35 posto udjela u HIP-u, a Blackstone će zadržati ostatak u kompaniji čija se vrijednost procjenjuje na više od 4 milijarde eura, kako prenosi Financial Times.

Ova je akvizicija najnoviji pokazatelj povjerenja kojeg GIC ima u europski hotelski sektor te također pokazuje snagu državnih imovinskih fondova u eri visokih kamata.

Transformacija hotelskog krajolika

HIP pak još od 2017. godine slijedi strategiju akvizicija i repozicioniranja dobro lociranih hotela u koje nije dovoljno uloženo, te je dosad u portfelj uložio više od 600 milijuna eura. Sunčani Hvar uklapa se dakle u strategiju u koju su visoko povjerenje pokazali i u GIC-u.

Alejandro Hernández-Puértolas, osnivač i glavni izvršni direktor HIP-a ističe kako je ovo partnerstvo s GIC-om, uz kontrolni udjel Blackstonea, daljnji glas povjerenja u poslovanje HIP-a i sektor ljetovališta u Europi.

- Kumulativna veličina, opseg i kapital partnera ojačat će našu sposobnost da nastavimo transformaciju hotelskog krajolika u južnoj Europi. Fundamenti hotelskog tržišta južne Europe i dalje su jaki, s prihodima koji su veći od 20 psoto u odnosu na prošlu godinu - kazao je direktor HIP-a

Lee Kok Sun, glavni direktor za ulaganja u segmentu nekretnina GIC-a izjavio je kako ulažu u jednu od najuglednijih ugostiteljskih platformi na Mediteranu.

- Veselimo se suradnji s Blackstoneom i HIP-ovim menadžment timom dok nastavljaju ostvarivati HIP-ovu strategiju za ulaganje u postojeću imovinu, te kapitaliziraju rastuću potražnju za visokokvalitetnim mediteranskim resortima - poručuje Lee Kok Sun.

25. travanj 2024 16:07