Biznis i politika
StoryEditor

Cijene nafte kliznule prema 76 dolara, trgovci strahuju za potražnju

29. Svibanj 2023.

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara budući da su strahovanja od negativnog utjecaja viših kamatnih stopa na potražnju zasjenila načelni dogovor u SAD-u o podizanju limita državnog duga.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 68 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 76,27 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 56 centi nižoj cijeni, od 72,11 dolara.

Trgovina u SAD-u i Britaniji bila je na početku tjedna slaba zbog praznika.

Tržišta su odahnula nakon što su američki predsjednik Joe Biden i predsjednik Zastupničkog doma Kongresa, republikanac Kevin McCarthy prošli vikend načelno dogovorili suspenziju limita državnog duga i ograničenje državne potrošnje u iduće dvije godine.

Njihov dogovor mora još dobiti zeleno svjetlo u Kongresu, a obojica su uvjerena da će ga poduprijeti i republikanci i demokrati.

Analitičari pak upozoravaju da će pozitivan utjecaj dogovora na naftnim tržištima vrlo brzo okopniti, budući da se pozornost već preusmjerila na lipanjsku sjednicu američke središnje banke i na kamatne stope.

Najavljena pauza u podizanju stopa

Fed je najavio pauzu u ciklusu podizanja kamatnih stopa, ali bi ih ipak mogao podići u lipnju, upozorava Tony Sycamore iz IG-a, a ‘više kamatne stope u SAD-u nepovoljno utječu na potražnju za naftom‘, podsjeća.

Na tržištima nagađaju da bi američka središnja banka u lipnju mogla podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda i potom ih zadržati na novoj razini do kraja godine.

Raspoloženje na tržištima prigušili su i pad dobiti kineskih industrijskih tvrtki i proturječni signali iz Organizacije zemalja-izvoznika nafte (OPEC) i njihovih saveznika o proizvodnoj politici pred redovni sastanak, zakazan 4. lipnja.

Tako je saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman upozorio trgovce koji špekuliraju s padom cijena nafte da bi se mogli neugodno iznenaditi, što je na tržištu protumačeno kao signal da bi OPEC+ mogao ponovo smanjiti proizvodnju.

Iz Rusije je pak stigla drugačija poruka, preko potpredsjednika vlade Alexandera Novaka, koji je procijenio da OPEC+ neće mijenjati proizvodnju budući da ju je promijenio prije samo mjesec dana, smanjivši opskrbu od svibnja do kraja godine za 1,16 milijuna barela dnevno.

- Trgovci su malo zbunjeni, ne znamo što možemo očekivati - rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

- Možda Saudijska Arabija želi držati trgovce u napetosti, ali ako kažete tako nešto i onda ne napravite ništa, moglo bi se zaključiti da ste slabi pa bi cijene mogle ponovo pasti - objašnjava Erlam.

Zbog praznika u Austriji gdje mu je sjedište OPEC nije objavio koliko je u petak stajao barel košarice nafte njegovih članica. U četvrtak cijena mu je iznosila 76,94 dolara.

19. travanj 2024 07:44