Biznis i politika
StoryEditor

Cijene nekretnina rasle 2,5 puta brže od najma

11. Siječanj 2023.
foto Shutterstock

Trenutačno je isplativije iznajmljivati stan nego ga kupiti. Proizlazi to iz statistike Eurostata koja pokazuje koliko su posljednjih godina porasle cijene nekretnina, a koliko najma.

Naime, prema toj statistici, od 2010. godine cijene nekretnina u Hrvatskoj su u prosjeku povećane za oko 50 posto, dok je u istom periodu cijena najma narasla manje od 20 posto. Doda li se u tu jednadžbu i podatak da zbog zaoštravanja monetarne politike na razini Europske unije raste cijena zaduživanja, pa tako i kamate na stambene kredite, više je nego jasno da je trenutno jezičac na vagi na strani rentanja nekretnina, bez obzira koliko ih Hrvati voljeli posjedovati.

Gore navedeni rast cijena i najamnina u Hrvatskoj u periodu od 2010. godine do trećeg kvartala 2022. godine u skladu je s rastom na razini cijele Europske unije. Prema Eurostatovim podacima, u tom periodu najamnine su u EU narasle u prosjeku 18,5 posto, a cijene nekretnina 49,2 posto.

image
foto

U promatranom razdoblju, cijena najma kontinuirano je i umjereno rasla na razini EU-a dok su cijene nekretnina fluktuirale. Od drugog kvartala 2011. godine pa do početka 2013 godine cijene nekretnina su padale, zatim su bile stabilne do 2015. godine, a nakon tog datuma doživljavaju iznenadni uzlet, koji traje sve do sada.

image
foto

Slično kao i u Hrvatskoj, u još 18 europskih zemalja rente su rasle sporije od cijena nekretnina od 2010. godine do danas. Najveći rast cijena nekretnina zabilježen je u Estoniji, čak 199 posto, u Mađarskoj 174 posto, a slijede ih Luksemburg i Litva s 140 i 137 posto rasta. U promatranom periodu cijene su se više nego udvostručile i u Latviji, Češkoj i Austriji. Samo tri zemlje danas imaju jeftinije nekretnine u odnosu na referentnu 2010. godinu: Grčka, Italija i Cipar.

S druge strane, cijene najma porasle su u tom periodu 26 zemalja. Ponovno, najviše u Estoniji – 233 posto. Visoki rast najma zabilježen je i u Litvi, dok je najam danas jeftiniji nego 2010. godine samo u Grčkoj. I to za priličnih 24 posto.

Cijene ne padaju nego sporije rastu

Iako su cijene nekretnina u Hrvatskoj i Europskoj uniji u posljednje dvije godine rasle po dvoznamenkastim stopama te se teško oteti dojmu da će cijene i dalje letjeti u nebo, mali znakovi usporavanja tog rasta (ne pad cijena, samo usporavanje rasta) ipak su vidljvi.

Naime, Eurostatov index HPI (houce price index) pokazuje da je u usporedbi s godinom dana ranije najveći rast cijena nekretnina bio u prvom kvartalu ove godine (10,4 posto na razini EU), a svaki sljedeći kvartal, taj je rast ipak nešto manji: 9,8 posto u drugom i 7,4 posto u trećem kvartalu (u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije).

Hrvatska doduše nije slijedila taj trend pa su cijene kod nas nastavile rasti: u prvom kvartalu rast je iznosio 13,5 posto u odnosu na prvi kvartal 2021. godine, u drugom kvartalu su na godišnjoj razini cijene rasle 13,6 posto, a u trećem čak 14,8 posto.

image
foto

Za izračun potonjih podataka Eurostat koristi podatke zavoda za statistiku zemalja Europske unije, pa ovisno o kvaliteti podataka, ovisi koliko su gore navedene brojke za Hrvatsku točne. Poznato je da Hrvati često u kupoprodajnim ugovorima i ugovorima u najmu nerijetko ne prikazuju stvarne brojke kako bi platili što manje poreza. Već i prvi pogled na neke analize cijena nekretnina i najma koje koriste službene brojke predane Poreznoj upravi ukazuju na to.

Primjerice, prema Izvješću o tržištu nekretnina za 2021. godinu koje je napravio Grad Zagreb, prosječna kupoprodajna cijena stana u Zagrebu iznosila je samo 1748 eura te je bila za 40,7 posto viša u odnosu na 2013. godinu, dok je u istom razdoblju cijena najma porasla sa 7 na 7,71 euro. Već i površno surfanje na oglasniku za nekretnine Njuškalo bit će dovoljno za zaključak da su i cijene najma i cijene nekretnina znatno više od brojki navedenih u statistikama.

 

 

30. travanj 2024 21:09