Biznis i politika
StoryEditor

Cijene nekretnina u Zagrebu: Za tvrtke najpopularniji Novi Zagreb

20. Prosinac 2022.

Na Njuškalu je trenutačno oglašeno 9.195 stanova za prodaju na području Grada Zagreba, a istražili su što se to nudi i kakve su cijene po gradskim četvrtima. 

Od stanova koji imaju određenu godinu izgradnje, manje od 30 posto je izgrađeno nakon 2015. godine, dok je ostatak starije gradnje, navode u priopćenju. Samo 16 posto je renovirano u posljednjih pet godina, a 70 post osvih stanova u ponudi nema pripadajuće parkirno mjesto.

Blizina svih sadržaja i glavnih događaja u gradu nekima je visoko na listi prioriteta, pa se čak 27 posto stanova na prodaju nalazi u četvrtima Donji i Gornji Grad - Medveščak. Prosječna cijena po kvadratu u Donjem gradu iznosi 3.240 eura, dok je u Gornjem gradu - Medveščaku nešto niža i iznosi 3.098 eura. 

Popularne četvrti za sportaše

Popularan je i Črnomerec gdje se nalazi devet posto od ukupnog broja stanova za prodaju. Najviše je dvosobnih i trosobnih stanova, skoro 60 posto, a garsonijera i jednosobnih gotovo da i nema u ponudi. Prema analizi Njuškala, za stan u ovom kvartu potrebno je izdvojiti oko 3.237 eura po kvadratu.

Za studente i mlade najpopularniji su Trnje i Trešnjevka sjever koji su dobro povezani javnim gradskim prijevozom te se nalaze u blizini većine fakutleta i Studentskog centra. Na Trešnjevki sjever oglašeno je skoro 20 posto od ukupnog broja garsonijera i jednosobnih stanova pa kvadrat stana u prosjeku košta 2.927 eura, a na Trnju 2.960 eura.

Sportski aktivne osobe, bilo da je riječ o profesionalcima ili rekreativcima, svoju oazu pronaći će u kvartovima Trešnjevka jug (kojoj pripadaju Gajevo, Gredice, Horvati, Jarun, Knežija, Prečko, Srednjaci, Staglišće i Vrbani) i Maksimir jer mogućnosti koje nude okolica Jaruna i park Maksimir zadovoljavaju većinu potreba za fizičkom aktivnosti. Na Maksimiru je oglašeno otprilike 9 posto od ukupnog broja stanova za prodaju na Njuškalu, a na Trešnjevki jug 6 posto.

Više od osam posto jednosobnih te isto toliko dvosobnih stanova koji su u ponudi nalazi se na Trešnjevki jug, a za jedan kvadrat stana u nekom od njezinih dijelova potrebno je izdvojiti 3.261 eura u prosjeku. Na Maksimiru je skoro 70 posto oglašenih stanova koji imaju tri ili četiri prostorije, uz prosječnu cijenu od 3.086 eura po kvadratu.

Za razvoj tvrtki popularan Novi Zagreb

Kako se grad širi i razvija, tako se mijenjaju i želje i potrebe njegovih stanovnika. Uz sve veći broj tvrtki i korporacija koje svoja sjedišta pronalaze na južnoj periferiji grada, ne iznenađuje i veća potražnja za stanovima u Novom Zagrebu, koju samim time prati i ponuda. Najveći broj novogradnji, koje su dio nekog projekta, nalazi se na zapadnom dijelu (29 posto), dok se na istočnom nalazi devet posto. Od ukupnog broja garsonijera koje su u ponudi, nešto više od 10 posto je u istočnom Novom Zagrebu, a cijena kvadrata prosječno iznosi 2.593 eura. Novi Zagreb zapad nosi oko 30 posto ponude dvosobnih i trosobnih stanova grada Zagreba, a cijena po kvadratu u prosjeku je 2.580 eura.

Udaljenost od gradskih gužvi, ali dobra prometna povezanost te razvijena negospodarska infrastruktura u vidu školskih i zdravstvenih ustanova većini su na prvom mjestu prilikom odabira lokacije za započinjanje obiteljskog života. Podsljemenska zona pruža bijeg od gradske vreve, ali je dovoljno blizu centra za one koji ne žele u potpunosti užurbanost zamijeniti sporijim tempom periferijskih četvrti. Od stanova koji se ondje nalaze u ponudi, većina ih je trosobnih, četverosobnih i peterosobnih, a cijena po kvadratu prosječno je 2.843 eura.

Interes za pojedinim četvrtima te potrebu za poboljšanjem negospodarske infrastrukture u njima prepoznao je i sam Grad pa uz pomoć 96.5 milijuna kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti gradi sedam vrtića, a još devet rekonstruira i proširuje, čime će osigurati novih 1400 mjesta. U tim četvrtima trenutačno su i najjeftinije cijene kvadrata stana u Zagrebu pa tako u Sesvetama obiteljski dom možete pronaći u prosjeku za 2.178 eura po kvadratu, na Peščenici – Žitnjaku za 2.453 eura, u Podsusedu – Vrapču za 2.466 eura, a u Donjoj Dubravi za 2.534 eura, dok u Gornjoj Dubravi cijena po kvadratu prosječno iznosi 2.550 eura te u Stenjevcu 2.737 eura.

25. travanj 2024 22:35