Biznis i politika
StoryEditor

Dubravka Šuica - predstavnica Europske komisije za Sredozemlje?

17. Rujan 2024.
Dubravka Šuica

Ursula von den Leyen, predsjednica Europske komisije, upravo je predstavila nacrt budućeg sastava Europske komisije, u kojoj će nastaviti raditi, ako Europski parlament ove prijedloge prihvati, Dubravka Šuica na novoj poziciji kao predstavnica EK za Mediteran.

Podsjetimo, Vlada Andreja Plenkovića, predložila je Šuicu za novi mandat u Komisiji u kojoj je u prethodnom mandatu obavljala dužnost potpredsjednice EK za demokraciju i demografiju koji je u suštini bio resor resora radi, ali bez krajnje institucije koja je nešto poput europskog ministarstva kako se naziva institucija Opća uprava odnosno DG unutar Komisije. S nove dužnosti, na koju je danas predložena, Dubravka Šuica kontrolirala bi takav resor kroz novi DG NEAR, opću upravu za susjedstvo koja će se preustrojiti. 

Pod Sredozemljem, misli se na odnose s zemljama južnog susjedstva Europske unije, pojasnila je predsjednica Komisije. Šuica bi tako trebala razvijati zajedničke interese s tom regijom, a bit će zadužena i za portfelj demografije.

17. rujan 2024 10:52