Biznis i politika
StoryEditor

ESI: Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu tek neznatno poboljšana u svibnju

31. Svibanj 2024.
foto Shutterstock

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu tek su neznatno poboljšana u svibnju, uz pojačani optimizam potrošača i suzdržanost u uslužnom sektoru na pragu ljeta, pokazalo je u petak mjesečno istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u svibnju za 0,2 boda u odnosu na travanj, dosegnuvši 107,8 bodova.

Najviše je u mjesecu na izmaku poboljšano raspoloženje među potrošačima, prema rastu indeksa za 3,1 bod, uz znatno bolju ocjenu financijske situacije u kućanstvima unatrag godinu dana i optimističnije prognoze za idućih 12 mjeseci nego u travnju. Planiraju manje štedjeti i kupovati dobra veće vrijednosti, ali signaliziraju i pojačanu neizvjesnost.

Optimističniji su i menadžeri u maloprodaji i, u manjoj mjeri, u građevinskom sektoru, čiji su indeksi porasli za 1,4 odnosno za 0,7 bodova.

Raspoloženje je pak prigušeno u industriji i u uslužnom sektoru, iskazano u padu indeksa za jedan odnosno za 0,7 bodova. Menadžeri u uslužnom sektoru signaliziraju da je poslovanje u zadnja tri mjeseca bilo lošije no što su bili naveli u travnju, a slabija je bila i potražnja.

Menadžeri u gospodarstvu u cjelini očekuju da će pojačano zapošljavati u ljetnoj sezoni, prema rastu indeksa EEI za 2,3 boda u odnosu na travanj. Signaliziraju ipak naglašenu neizvjesnost u poslovnim prognozama, iskazanu u skoku indeksa EUI za 3,2 boda.

Blago optimistična eurozona

Ozračje među menadžerima i potrošačima u eurozoni u cjelini blago se pak poboljšalo u svibnju, što se očitovalo u rastu ESI-ja za 0,4 boda u odnosu na travanj, na 96 bodova.

Blagi rast odražava poboljšano raspoloženje u industriji i među potrošačima, prema rastu indeksa za 0,5 odnosno za 0,4 boda.

Očekivanja menadžera u maloprodaji i u građevinskom sektoru bila su gotovo nepromijenjena u odnosu na travanj.

Poslovni čelnici u 20-članom gospodarstvu očekuju nešto slabiji tempo zapošljavanja u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI za 0,3 boda. Neizvjesnost u poslovanju trebala bi po njihovoj procjeni biti ublažena, uz pad indeksa EUI za 0,5 bodova.

Među vodećim gospodarstvima eurozone najviše se poboljšalo raspoloženje u francuskom gospodarstvu, prema rastu ESI-ja za 1,5 bodova. Slijede Njemačka i Italija s rastom indeksa za 0,8 bodova.

Zamjetno pogoršanje bilježila je tek Španjolska, prema padu indeksa za 3,2 boda.

Splasnula su i u očekivanja u najvećem gospodarstvu EU-a izvan eurozone, onom Poljske, čiji je indeks pao za 1,5 bodova.

24. lipanj 2024 14:49