Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u SAD-u postojana, a novu glavobolju Fed-u zadaje bankovni horor u Silicijskoj dolini

14. Ožujak 2023.
Jay Powell

Inflacija u SAD-u ostala je dovoljno prisutna da dodatno zakomplicira rad Federalnih rezervi koje se bore s bankrotom tri banke i širim zabrinutostima za financijsku stabilnost.

Indeks potrošačkih cijena porastao je šest posto na godišnjoj razini u veljači, nakon povećanja od 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec. To je korak ispod godišnjeg tempa od 6,4 posto zabilježenog tijekom siječnja, iako je još uvijek povišen.

Bez nestabilnih cijena hrane i energije, ‘temeljni‘ CPI popeo se za dodatnih 0,5 posto u veljači, u odnosu na prošlomjesečni rast od 0,4 posto i iznad očekivanja ekonomista. Na godišnjoj je razini porastao 5,5 posto, samo 0,1 postotni bod manje od siječanjske međugodišnje stope, objavio je Financial Times. 

Podaci koje je u utorak objavio Ured za statistiku rada dolaze u nezgodnom trenutku za Fed, koji je u nedjelju navečer bio prisiljen uskočiti kako bi obuzdao posljedice iznenadnog propadanja Silicon Valley Banka (SVB) u petak. Nekoliko dana prije, kripto-banka Silvergate je također zatvorila svoja vrata.

Padaju dionice regionalnih banaka 

Nakon turbulentnog vikenda tijekom kojeg se nije pojavio nijedan kupac koji bi preuzeo opkoljenog tehnološkog zajmodavca, kojeg je u tom trenutku preuzela Federalna korporacija za osiguranje depozita, vlasti su požurile sastaviti paket za spašavanje prije otvaranja azijskih tržišta u ponedjeljak.

Ne samo da su depoziti u cijelosti zajamčeni za vlasnike računa u SVB-u i Signature Banku, još jednog zajmodavca kojeg su regulatori zatvorili u nedjelju, već je središnja banka predstavila novi kreditni mehanizam kako bi osigurala da ‘banke imaju sposobnost zadovoljiti potrebe svih svojih deponentima‘. 

Takozvani Bank Term Funding Program, koji je podržan s 25 milijardi dolara iz američkog Ministarstva financija, nudi zajmove do jedne godine zajmodavcima koji zalažu kolateral, uključujući američke državne obveznice i drugu ‘kvalificiranu imovinu‘, koja će biti procijenjena po nominalnoj vrijednosti, objavio je FT.

Unatoč tim mjerama, dionice First Republica i drugih regionalnih banaka koje se smatraju ranjivima nakon kolapsa SVB-a oštro su pale u ponedjeljak.

U tom kontekstu, ulagači i ekonomisti brzo su promijenili svoje poglede na put naprijed za Fed, koji se prošlog tjedna poigravao s idejom da ubrza tempo povećanja svojih kamatnih stopa i odlučio se za povećanje stope za pola boda na svojoj sjednici od 21. do 22. ožujka.

Nakon bankrota banaka, Wall Street je podijeljen oko toga hoće li Fed nastaviti s još jednim povećanjem stope za četvrtinu boda ili će potpuno odustati od povećanja. Očekivanja za terminalnu stopu, koja je u jednom trenutku premašila 5,5 posto, također su revidirana niže.

Nakon podataka o inflaciji u veljači, ulagači su potvrdili oklade da će se Fed odlučiti za povećanje stope za četvrtinu boda. Reakcija financijskih tržišta inače je bila prigušena. Otprilike 70 posto povećanja ukupne inflacije proizlazi iz troškova povezanih sa stanovanjem, koji su porasli za 0,8 posto između siječnja i prošlog mjeseca. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, veći su za 8,1 posto.

Dužnosnici su rekli da gledaju dalje od toga, međutim, jer takozvana metrika ‘skloništa‘ ima tendenciju kasniti s podacima nekoliko mjeseci. Cijene kuća su počele padati na nacionalnoj razini, a stanarine su se smanjile, što sugerira da će se ova komponenta izvješća o inflaciji uskoro preokrenuti.

Kamatne stope s nule na skoro pet posto 

Ono što je još više zabrinjavajuće jest da su troškovi vezani uz usluge bili povišeni u veljači, uključujući povećanje troškova vezanih uz prijevoz za 1,1 posto za ovaj mjesec. To je povećanje od 14,6 posto na godišnjoj razini. Cijene za rekreaciju također su porasle zajedno s onima za pokućstvo i nove automobile, dok su rabljeni automobili nastavili s usporenim rastom cijena.

Govoreći pred Kongresom ranije ovog mjeseca, prije bankarskog sloma, predsjednik Federalnih rezervi Jay Powell rekao je da će Fed agresivnije odgovoriti na podizanje stopa ako podaci upućuju na održivi oporavak ekonomskog zamaha. Također je tada upozorio da bi krajnja točka Fed-ove kampanje monetarnog stezanja, poznata kao terminalna stopa, vjerojatno trebala biti viša od razine od 5,1 posto koju je većina dužnosnika zacrtala krajem 2022. godine.

Izvješće o inflaciji bilo je posljednje u nizu važnih objava podataka. Powell je rekao da će promatrati situaciju kako bi odredio veličinu sljedećeg povećanja kamatne stope. Drugo je bilo izvješće o radnim mjestima za veljaču, koje je pokazalo da su poslodavci prošlog mjeseca otvorili 311 tisuća radnih mjesta, što je sporiji tempo od prethodnih padova, ali još uvijek znatno iznad onoga što dužnosnici pokazuju da je u skladu s popuštanjem cjenovnih pritisaka.

Fed je već u veljači smanjio opseg svog pooštravanja na tradicionalniji tempo od četvrtine boda, nakon višestrukih pomaka od pola boda i tri četvrtine boda prošle godine.

U samo godinu dana, središnja banka podigla je svoju referentnu kamatnu stopu s gotovo nule na gotovo 4,75 posto - što je povijesno agresivan tempo za koji neki vjeruju da je također djelomično pridonio propasti SVB-a s obzirom na njegove posjede dugoročnih obveznica s fiksnom kamatnom stopom i nedostatak zaštite od rastućih stopa, objavio je FT.

24. travanj 2024 23:30