Biznis i politika
StoryEditor

Goldman Sachs: Gotovo je razdoblje velikih prinosa indeksa S&P 500

22. Listopad 2024.
foto Shutterstock

Mala je vjerojatnost da će američke dionice održati svoje iznadprosječne razine kakve su bilježile u proteklom desetljeću jer se investitori sve više okreću drugačijem tipu imovine, poput recimo obveznica, kako bi ostvarili bolje povrate. Tako barem smatraju stratezi iz Goldmana Sachsa koji očekuju da će indeks S&P 500 najaviti godišnji nominalni ukupni povrat od samo tri posto u sljedećih deset godina. Usporedbe radi, u prošlom desetljeću je on iznosio 13 posto dok je dugoročni prosjek 11 posto.

Također, stratezi vide otprilike 72 posto šanse da će referentni indeks zaostajati za državnim obveznicama i 33 posto vjerojatnost da će zaostajati za inflacijom do 2034. godine.

– Ulagači bi se trebali pripremiti na to da će povrat kapitala tijekom sljedećeg desetljeća biti na donjoj granici njihove tipične izvedbe – stoji u bilješci od 18. listopada, a prenosi Bloomberg.

Američke su dionice ojačale nakon globalne financijske krize, prvo potaknute gotovo nultim kamatnih stopama, a kasnije zbog gospodarskog rasta. S&P 500 na jako je dobrom putu da nadmaši sve druge globalne dioničke indekse u posljednjih osam godina.

Ipak, ovogodišnji skok od 23 posto koncentriran je u nekolicini najvećih tehnoloških dionica. Goldmanovi stratezi očekuju da će se prinosi proširiti i da će S&P 500 nadmašiti referentnu vrijednost u sljedećem desetljeću. No, čak i ako bi rast ostao koncentriran, S&P 500 bi, kako tvrde, ostvario ispodprosječne povrate od oko sedam posto.

Najnovija anketa Bloomberg Markets Live Pulse pokazala je da ulagači očekuju da će se rast dionica u SAD-u produžiti do kraja ove godine. I dok se mnogi sada okreću američkim izborima u studenom te monetarnoj politici Federalnih rezervi kako bi promišljali o tome kako će se kretati dionice na burzama,  analitičari smatraju da je sada presudna snaga američkog gospodarstva

Podsjetimo, na Wall Streetu su prošlog tjedna burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine. S&P 500 rastao je 0,9 posto, Dow Jones jedan posto, a Nasdaq je rastao 0,8 posto. Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuju boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima velikih američkih banaka i niza kompanija, među ostalim Netflixa, pisala je Hina.

Dosad je više od 70 kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa objavilo financijska izvješća za treće tromjesečje, pri čemu ih je oko 75 posto nadmašilo očekivanja analitičara. Ulagače su ohrabrili i novi makroekonomski podaci, koji su otklonili bojazni od recesije. Prošloga je tjedna, naime, objavljeno da je potrošnja u maloprodaji u SAD-u u rujnu porasla 0,4 posto, nešto više nego što se očekivalo.

To, kao i podatak o neočekivanom padu broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima, pokazuje da najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste. Ti podaci učvrstili su uvjerenje ulagača da će gospodarstvo izbjeći recesiju, ali i da američka središnja banka neće nastaviti s oštrim smanjenjem kamatnih stopa, nakon što ih je nedavno srezala za agresivnih 0,50 postotnih bodova.

Na tržištu se sada procjenjuje da postoji oko 90 posto izgleda da će Fed u studenome kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova, a oko deset posto da ih uopće neće mijenjati.

22. listopad 2024 19:02