Biznis i politika
StoryEditor

Hrvatska ušla u galopirajuću inflaciju: U svibnju su cijene porasle 10,8 posto

15. Lipanj 2022.
inflacija, rast cijena hrane

Inflacija je u Hrvatskoj prešla iz puzajuće u galopirajuću. Prema upravo objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku u svibnju su cijene bile 10,8 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Za utjehu, u svibnju je inflacija ipak malo usporila. Život nam je poskupio 1,4 posto, dok je u travnju to bilo 2,4 posto. No, najviše su u ovih mjesec dana poskupili hrana i bezalkoholna pića (2,1 posto), pa godišnje poskupljenje od 15,2 posto u toj kategoriji znači najjače stezanje remena za najsiromašnije, koji na hranu troše najveći dio kućnog budžeta. (U prosjeku, na tu kategoriju odlazi gotovo 26 posto troškova.)

Troškovi stanovanja sljedeća su važna kategorija, i narasli su u svibnju 0,5 posto, ali to znači godišnji skok od 9,2 posto. Prijevoz je pak s rastom cijena naftnih derivata u svibnju poskupio tri posto, a u godinu dana čak 19 posto.

Ove tri kategorije odnose više od 57 posto troškova, i sve su u vrhu poskupljenja na godišnjoj razini.  

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Energija, za 21,5 posto (doprinos porastu 33,4 posto).

Ukupno bez energije, potrošačke su cijene bile više za 8,7 posto te 5,9 posto isključujući energiju i hranu. Cijene usluga bile su više 4% godišnje te se tako sa dinamikom rasta pridružuju hrani i energiji, što je osim pojačane potražnje rezultat i očekivane konvergencije prema europskom prosjeku.

RBA analitičari očekuju kako će povišene, pa čak i snažnije dvoznamenkaste stope rasta, ostati prisutne i u sljedećem tromjesečju dok bi se tek određeno smirivanje moglo zabilježiti s približavanjem kraja godine. Potonje će uglavnom biti posljedica učinka baznog razdoblja i, u manjoj mjeri, usporavanja gospodarske aktivnosti. Naime, ne očekuju pad cijena energije i hrane već tek usporavanje i možebitno smirivanje na trenutno povišenim razinama.

Dio inflatornih pritisaka prenijet će se u iduću godinu, što potvrđuje da će se Hrvatska i ostale europske zemlje u srednjoročnom razdoblju suočiti sa jačim, ali još uvijek upravljivim inflatornim pritiscima. Stoga su RBA analitičari i svoju prognozu godišnje stope inflacije za ovu i 2023. revidirali na više. U ovoj godini očekuju prosječni godišnji rast potrošačkih cijena za 9,2 posto te 4,1 posto u 2023.

20. svibanj 2024 13:40