Biznis i politika
StoryEditor

HUP: Porezno rasterećenje je korak u dobrom smjeru

24. Svibanj 2023.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u srijedu su istaknuli da je svako porezno rasterećenje korak u dobrom smjeru, pritom naglasivši da je važno osigurati i porezno rasterećenje primanja visokokvalificiranih stručnjaka, a ukazali su i na veliki, a neiskorišteni fiskalni kapacitet koji postoji u poreznom tretmanu turističkog najma.

Vlada je u srijedu predstavila novi krug porezne reforme u sklopu kojega se ukida prirez jedinicama lokalne samouprave, osobni odbitak diže se na 560 eura, a država preuzima dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s malim plaćama. Premijer Andrej Plenković naveo je da je osnovni cilj reforme povećanje plaća te da će u novom krugu reforme biti izmijenjeno ili dopunjeno devet zakona.

Vlada želi, kazao je premijer, podići životni standard i plaće, osobito građanima s najnižim plaćama, podići kupovnu moć kućanstava, smanjiti nejednakosti, očuvati gospodarski rast te ojačati fiskalnu autonomiju jedinica lokalne samouprave.

- Svako porezno rasterećenje je korak u dobrom smjeru - rekli su iz HUP-a napominjući kako očekuju da će se ovom prvom koraku pridružiti svojim potezima i jedinice lokalne samouprave.

Prijedlog Vlade će rezultirati povećanjem plaća zaposlenicima s najnižim primanjima, što HUP pozdravlja. Navode i kako su danas predstavljenim izmjenama u sustavu poreza na dohodak stvoreni preduvjeti za jače rasterećenje plaća.

Iz HUP-a podsjećaju da su poslodavci snažno povećavali plaće kao odgovor na inflaciju i okolnosti u prošloj godini, što je kao rezultat imalo rast prihoda jedinica lokalne samouprave veći od 23 posto. Kako ističu, poslodavci su u prošloj godini značajno dizali plaće, za više od 20 posto.

- Povećanje plaća u privatnom sektoru se nastavlja i ubrzava i u ovoj godini i to već sada za više od 10 posto, što će rezultirati dodatnim povećanjem prihoda jedinica lokalne samouprave po osnovi poreza na dohodak - istaknuli su iz HUP-a.

Stoga su uvjereni da postoji fiskalni prostor jedinica lokalne samouprave za dodatno rasterećenje plaća kroz primjenu nižih poreznih stopa od postojećih.

Potpuno neiskorišten fiskalni kapacitet u oporezivanju turističkog najma

Poslodavci pritom podsjećaju da "veliki fiskalni kapacitet postoji i u poreznom tretmanu turističkog najma, koji je potpuno neiskorišten".

HUP stoga poziva jedinice lokalne samouprave da iskoriste svoj fiskalni prostor za dodatno rasterećenje plaća, povećanje efikasnosti i stvaranje boljeg investicijskog i poslovnog okruženja.

Navode kako rasterećenje poreza na dohodak za jedan postotni bod potencijalno podiže stopu rasta BDP-a za 2 posto, što ponovno znači nove prihode lokalnoj državi, nova zapošljavanja i daljnje dizanje plaća.

Poslodavci su mišljenja kako je jednako važno iskoristiti priliku za rasterećenje dohodaka visoko kvalificirane radne snage te promovirati njezino zapošljavanje i zadržavanje na hrvatskom tržištu.

- Snižavanjem više porezne stope na 25 posto otvorena je mogućnost značajnog rasterećenja plaća upravo toj skupini zaposlenika, a oni su nam ključni za stvaranje veće dodane vrijednosti - istaknuli su iz HUP-a predlažući da se razmotri prijedlog ograničenja doprinosa na četiri prosječne plaće.

Pozitivan iskorak u danas predstavljenom prijedlogu porezne reforme HUP vidi u promjenama u poreznom tretmanu napojnica. To je, kažu, osobito važno u sektorima turizma i ugostiteljstva te uslužnim djelatnostima.

Navode i kako će se povoljniji porezni tretman za opcijsku dodjelu udjela pozitivno reflektirati na IT sektor i startup zajednicu i sve poduzetnike koji udjelima u vlasništvu kompanije žele nagraditi svoje zaposlenike. Takav model nagrađivanja, drže poslodavci, snažna je motivacija za zaposlenike i jaka poluga za zadržavanje najkvalitetnijih stručnjaka u Hrvatskoj.

Iz HUP-a su poručili da će i dalje inzistirati na daljnjem rasterećenju rada i nastaviti konstruktivno Vladi predlagati svoje prijedloge kako bi zajedno osigurali daljnje preduvjete za podizanje konkurentnosti i rast gospodarstva.

Predsjednik HGK Luka Burilović jetakođer podržao ‘svako‘ porezno rasterećenje građana i poduzetnika.

- Premda se šestim krugom porezne reforme, osim u dijelu mirovinskih doprinosa za najniže plaće, ne smanjuje bruto II iznos plaća, izravni učinak reforme bit će povećanje neto plaća što će dodatno potaknuti osobnu potrošnju kao jedan od pokretača BDP-a. Držim da najavljeno ukidanje prireza u značajnoj mjeri predstavlja administrativno pojednostavljenje procesa obračuna plaća jer su svi prihodi od poreza na dohodak već godinama prihodi lokalnih i regionalnih jedinica pa je smisleno pojednostaviti njihov obračun. Također, novi krug porezne reforme dolazi u razdoblju u kojem država i jedinice lokalne samouprave ostvaruju suficit pa je odabran dobar trenutak za daljnju decentralizaciju i fiskalnu autonomiju - izjavio je  Burilović.

17. travanj 2024 06:42