Biznis i politika
StoryEditor

[500 najboljih] Ivan Čulo (Hrvatska pošta): Razvijamo vlastita rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji

26. Rujan 2023.
Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte

Iza hrvatskih poduzetnika najbolja je godina u povijesti, no u ovoj su se sudarili s novim izazovima poput stagnacije u eurozoni, ulaska Njemačke u recesiju… Čelnici najvećih kompanija tvrde da to ne utječe na prihod i da nije odgodilo ulaganje u nove tehnologije, posebice u umjetnu inteligenciju, kao i u zaštitu okoliša.

Što će i kako razvijati u skoroj budućnosti ispričao je i Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte.

- Unatoč značajnim izazovima i tijekom 2023. godine uspješno generiramo rast prihoda, a istovremeno rashode održavamo na stabilnoj razini. Jedan od najvećih izazova s kojim se susrećemo zajedno s ostalim poslodavcima na tržištu svakako je fluktuacija radne snage. Kako bismo zadržali kvalitetne radnike i privukli nove u srpnju je Uprava Hrvatske pošte u suradnji sa sindikatima dogovorila povećanje plaće od 25 posto za sve radnike Hrvatske pošte. To je veliko ulaganje u naše radnike u iznosu od oko 30 milijuna eura godišnje. Svjesni smo kako je povećanje plaća jedini pravi odgovor na fluktuaciju radnika, a stabilnost poštanskog sustava ovisi o poštarima, dostavljačima, vozačima i šalterskim radnicima. Podsjećam kako smo prošle godine već podigli plaće za 20 posto za 8000 radnika na operativnim radnim mjestima.

U kontekstu paketnog poslovanja ove godine rastemo po stopi od 30 posto dok naši kolege u zapadnoj Europi bilježe jednoznamenkasti rast. Hrvatsko logističko tržište ima još puno potencijala za razvoj, a visoka stopa rasta rezultat je širenja online trgovine.

Hrvatska pošta već koristi umjetnu inteligenciju u svom poslovanju, a razvijamo i vlastita rješenja temeljena na AI-u. Brojne su prednosti umjetne inteligencije primjerice povećanje efikasnosti, smanjenje troškova i poboljšanje korisničkog iskustva.

Važno je biti otvoren za inovacije, ali istovremeno moramo biti svjesni ograničenja i potencijalnih izazova u širokoj primjeni umjetne inteligencije.

Klimatski neutralno poslovanje naš je krajnji cilj, a kako bi ga postigli već radimo krupne korake u tom smjeru. Imamo najveći ‘zeleni‘ vozni park u Hrvatskoj s više od 420 električnih vozila. Razvijamo vlastitu mrežu punionica za električna vozila, a ove godine ćemo ih postaviti više od 80 u 18 gradova diljem Hrvatske. Rezultati naših ulaganja su mjerljivi i zahvaljujući električnim vozilima ove ćemo godine smanjiti emisije C02 za više od 1300 tona. Održivo poslovanje jedan je od temelja naše nove strategije sa smjerom do 2030., a našu posvećenost potvrdili smo i pristupanjem međunarodnim inicijativama s konkretnim i mjerljivim ciljevima - istaknuo je Čulo. 

20. lipanj 2024 03:46