Biznis i politika
StoryEditor

Kazne bez presedana: EU cilja sve Muskove kompanije zbog X-a

18. Listopad 2024.
Elon Musk, X, društvena mreža

Iz Europske unije najavljuju kako bi mogli ‘ciljati‘ cijelo poslovno carstvo Elona Muska zbog kazni povezanih s platformom X, pri čemu bi potencijalno uključili i prihode SpaceX-a i Neuralinka kako bi se  povećao iznos kazni.

Musk i njegov X već su duže vremena na meti raznih političara iz raznih zemalja koji jednostavno ne mogu podnijeti da netko odbija poslušnost. Musk se hvali kako je sloboda govora zajamčena na njegovom X-u, koji ne želi cenzurirati sve što politika želi, pa je Musk postao neprijatelj broj jedan za mnoge donosioce odluka, pa tako i one u Europi.

Zbog toga je Europska komisija upozorila Muska da bi mogla obračunati kazne uključujući prihode iz drugih Musk-ovih kompanija, kao što su SpaceX i Neuralink Corp. Ovaj bi pristup značajno povećao moguće kazne zbog kršenja pravila o moderiranju sadržaja.

Prema Zakonu o digitalnim uslugama (Digital Services Act - DSA), EU može izreći novčane kazne online platformama u iznosu do 6 posto njihovog godišnjeg globalnog prihoda ako ne uspiju ukloniti ilegalan sadržaj i dezinformacije ili ne poštuju pravila o transparentnosti. Regulatori razmatraju uključivanje prihoda iz SpaceX-a, Neuralinka, xAI-a i The Boring Company-ja, uz prihode ostvarene putem društvene mreže X, kako bi se odredile potencijalne kazne, otkrili su izvori upoznati sa situacijom.

Europska komisija istražuje X zbog nekoliko mogućih kršenja Zakona o digitalnim uslugama, novouvedenih pravila koja imaju za cilj osigurati da platforme nadziru ilegalan sadržaj. EU predvodi globalnu akciju protiv štetnog online sadržaja i dezinformacija, što je izazvalo sve glasnije reakcije od Muska, koji je izjavio da takve mjere ograničavaju slobodu govora.

X je privatna kompanija pod isključivom kontrolom Muska pa Komisija razmatra mogućnost da se Musk osobno tretira kao subjekt koji treba biti kažnjen, umjesto same platforme X. Prihodi Tesla Inc.-a bili bi isključeni iz ove kalkulacije jer je tvrtka javno dioničko društvo i nije pod punom kontrolom Muska, pojasnio je jedan od izvora.

Komisija još uvijek nije donijela odluku o tome hoće li kazniti X, a iznos eventualne kazne još uvijek je predmet rasprave, kažu izvori. Kazne bi se mogle izbjeći ako X pronađe način da zadovolji zahtjeve regulatora. Ali teško da će Musk samo tako pristati na ucjene iz Komisije.

X bi također imao mogućnost osporiti svaku odluku EU-a, no konačnu odluku donijet će Komisija, tvrde izvori. Musk je ranije izjavio na X-u kako će se boriti protiv svake kazne na temelju Zakona o digitalnim uslugama ‘u vrlo javnoj bitci na sudu‘. Pregled platforme X započeo je Thierry Breton, bivši europski tehnički povjerenik koji je često ulazio u sukobe s Muskom putem interneta. Nakon što je Breton dao ostavku u rujnu, svoje ovlasti za kažnjavanje predao je Margrethe Vestager, zaduženoj za konkurenciju i digitalne poslove. Odluke o kaznama i načinu njihova obračunavanja bit će u konačnici u njenim rukama.

18. listopad 2024 15:02