Biznis i politika
StoryEditor

Končar otvorio Laboratorij za velike električne strojeve i pogone

24. Siječanj 2023.
Gordan Kolak i Oleg Butković 

- Ovo je iznimno važna, ako ne i najvažnija Končareva investicija u posljednjih nekoliko godina. Ako malo pogledamo u retrovizor i ono što smo radili prošle godine, možemo potvrditi da smo ostvarili iznimno značajne investicije u okviru proširenja proizvodnih kapaciteta kako bi završili sve nove potpisane projekte - rekao je predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak na svečanom otvorenju novog Laboratorija za velike električne strojeve i pogone (LAVESP).

Objašnjavajući važnost razvoja proizvodnje u Končaru, Kolak je dodao da tvrtka nastavlja s velikim investicijama i ove godine planira jednu od 60 milijuna eura u svrhu razvoja njihovih proizvoda.

- U svim područjima našega poslovanja, a posebno u elektroenergetici, tražit ćemo nove načine proizvodnje koji će biti ekološki usmjereni. Imamo snažan investicijski razvojni ciklus za koji držimo da ga kroz 3-4 godine možemo uspješno izvršiti. Također ćemo nastaviti ulagati u istraživanje i razvoj, Institut unutar Končara je iznimno važna institucija koju nastojimo snažno podržati ne bi li razvili nove proizvode - kazao je Kolak. 

Samostalno financirali projekt u vrijednosti od sedam milijuna eura 

Što se tiče samog Laboratorija, riječ je o visokotehnološkom kompleksu koji je dio Laboratorijskog centra KONČAR - Instituta za elektrotehniku, koji čine devet međunarodno akreditiranih laboratorija osposobljenih za provođenje gotovo 700 metoda ispitivanja i umjeravanja.

- Novi se laboratorij, zbog svojih tehničkih mogućnosti te suvremene ispitne i mjerne opreme, svrstava među nekoliko laboratorija u svijetu s mogućnošću ispitivanja visokonaponskih (HVDC) kabela za istosmjerni prijenos energije. Laboratorij čine dvije ispitne hale ukupne površine 1500 četvornih metara te je namijenjen za tipska, specijalna i razvojna ispitivanja sljedeće elektroenergetske opreme - rekao je Dalibor Filipović-Grčić, član Uprave KONČAR - Instituta za elektrotehniku.

Dodao je da je izgradnja započeta u srpnju 2021. godine, a vrijednost investicije, koju su financirali isključivo vlastitim sredstvima, iznosi sedam milijuna eura. 

- Realizacijom ovog projekta Končar je ustvrdio ne samo da posjeduje, nego da kontinuirano usavršava znanja koja su od velikog značaja za konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Vjerujem da ovo nije vaš zadnji uspješan projekt i da ćemo dobru suradnju ostvarivati i u budućnosti. Čestitam vam na ovom uspješnom projektu - zaključio je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture.

19. travanj 2024 23:07