Biznis i politika
StoryEditor

Kvare li se i vama uređaji odmah nakon isteka jamstva? Borzan najavila novi zakon koji bi tome trebao stati na kraj

21. Studeni 2022.

Građani tvrde da im se elektronički uređaji kvare odmah nakon isteka obveznog jamstva i smatraju da su nekada trajali dulje, upozorila je eurozastupnica Biljana Borzan koja ispred Europskog parlamenta radi na novom europskom zakonu o održivoj potrošnji.

Po istraživanju provedenom za hrvatsku eurozastupnicu, velika većina građana smatra da su uređaji nekoć trajali dulje, te da se sada proizvode s ugrađenim kvarovima.

- Rezultati su pokazali da 94,1 posto građana smatra da bi uređaji trebali trajati dulje, gotovo 94 smatra da su kućanski aparati proizvedeni prije 20 godina i više trajali duže nego danas. 61,1 posto smatra da se uređaji proizvode s ugrađenim kvarom kako bi trajali kraće, 29 posto ne zna, a 9,9 posto ne smatra da je tako - rekla je Borzan na konferenciji za medije na kojoj je predstavila rezultate istraživanja provedenom na 800 ispitanika.

- Građani prijavljuju kako se uređaji najčešće kvare nakon isteka obveznog jamstva odnosno dvije godine. Prosječni rok trajanja elektronike i malih kućanskih aparata je dvije godine, a bijele tehnike oko 3 godine i dva mjeseca. Slična iskustva su zabilježena i u drugim zemljama EU - rekla je Borzan, koja u ime Europskog parlamenta priprema nacrt europskog zakona o održivoj potrošnji.

Borzan je najavila da bi novi zakon proizvođačima trebao zabraniti proizvodnju i prodaju uređaja s ugrađenim kvarovima ili ograničenjima funkcionalnosti. 

Pametni uređaji su na vrhu liste uređaja za koje građani žele da se ispitaju ugrađeni kvarovi, a iza njih su perilice za rublje, hladnjaci i perilice za posuđe.

- Više od polovice hrvatskih građa drži da su im se mobiteli usporili nakon ažuriranja ili im baterija traje kraće. do namjernog usporavanja uređaja prilikom ažuriranja operativnih sustava što je već dokazano za Apple i Samsung na nacionalnim sudovima -  objašnjava Borzan i dodaje da će tražiti da novi zakon obuhvati, uz ugrađivanje kvarova u smislu fizičkih dijelova, i namjerno usporavanje uređaja prilikom ažuriranja operativnih sustava.

- Ja sam glavna autorica zakona u ime Europskog parlamenta o osnaživanju potrošača za zelenu tranziciju, i kroz taj zakon radit ćemo reviziju direktive o pravima potrošača i o nepoštenoj poslovnoj praksi. Od mene se očekuje da pregovaram s Europskim vijećem kako bismo dobili krajnji oblik zakona koji će ići u primjenu. Mi tražimo zabranu ugrađenih kvarova odnosno svih komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja, sve što može kupca oštetiti tako što će se uređaj preuranjeno pokvariti. Tražimo i zabranu prodaje dobara za koje je utvrđeno da imaju ugrađen kvar -  dodala je.

Osim toga, tražit će i informiranje građana o dostupnosti servisa, zabranu prodaje dobara koja se ne mogu popraviti u skladu sa zakonima te dobara koja traže preuranjenu zamjenu potrošnih dijelova.

- Nadalje, zabrana prodaje dobra koje se ne može popraviti u skladu sa zakonima. Tražimo da kupac prije kupnje donese informiranu odluku, trgovac ga mora informirati o tome koliko je očekivano trajanje uređaja, kakva je dostupnost popravaka i rezervnih dijelova. Ako kupac ide u neovlašteni servis, što nakon toga, hoće li ovlašteni htjeti popravljati? I na kraju tražimo zabranu prodaje dobara koja traže zamjenu potrošnih dijelova ranije nego što je nužno -  najavila je Borzan.

U zakonu će se tražiti i zabrana digitalnih kvarova i razdvajanje sigurnosnih i funkcionalnih ažuriranja te ujednačeni zakoni na području cijele EU.

- Zabrana digitalnih kvarova - radi se o zabrani vezanja sigurnosnih i funkcionalnih ažuriranja. Dokazalo se da Apple i Google namjerno usporavaju uređaj, čime se kupce potiče da kupe novi. U Italiji i Francuskoj bile su milijunske kazne za takvu praksu, no nastavilo se zato što nema ujednačene legislative na području cijele EU. Mi tražimo da se sigurnosna i funkcionalna ažuriranja odvoje kako bismo mogli izabrati što želimo ažurirati. Korisnik mora biti jasno informiran ako neko ažuriranje nije nužno da bi uređaj uredno radio, čime smo zabranili sitna slova koja potrošače najčešće navode na krivi put - rekla je pa nastavila. ‘Moj cilj je ovim zakonom zabraniti sve prakse koje primoravaju građane na kupovinu novih uređaja od signaliziranja printera da je nestalo boje dok je još ima u spremniku, do štetnih zahtjeva za ažuriranjem. Kupovina novih uređaja je veliki izdatak za svako kućanstvo i nitko ih ne kupuje ‘zbog mode‘ kako mi često navode predstavnici industrije. Vrijeme je da i oni snesu svoj dio odgovornosti i za okoliš, ali i za dobro potrošača‘.

Dodala je da bi ovaj zakon, koji bi trebao biti donesen do kraja iduće godine, trebao potrošaču donijeti uštedu, te da praksa prenamjene i popravaka stvara nova radna mjesta.

- Do kraja godine ispregovarat ću u trijalozima s Komisijom i Vijećem krajnji oblik teksta koji će biti podloga za pravedniji način proizvodnje i prodaje uređaja, koji nosi uštede potrošaču jer ne mora stalno nabavljati nove. Nadalje, štitimo okoliš, a na koncu, praksa popravka i prenamjene stvara nova radna mjesta. Radimo zakon koji će imati višestruku korist -  ustvrdila je Borzan. 

19. travanj 2024 01:09