Biznis i politika
StoryEditor

Mario Radić: Novi ministri? To će odlučiti tijela stranke ako pobijedim. Penava: Ako pobijedim, ministri ostaju!

30. Kolovoz 2024.
Mario Radićfoto Ratko Mavar

Jedva smo obilježili 100 dana Vlade, nismo još ni zapamtili sva imena ministara, a već su moguće smjene. Ne, ovaj put protiv nijednog (HDZ-ovog) ministra nije podignuta nikakva optužnica, niti je (još) isplivala kakva afera, već se sutra bira novi predsjednik Domovinskog pokreta. A kako su ministri navodno imenovani po volji i želji jednog kandidata, onaj drugi mogao bi im se zahvaliti.

Domovinski pokret, koalicijski partner HDZ-a, u ovom resoru vodi tri ministarstva, poljoprivrede, demografije i gospodarstva. Kada su imenovani ministri i kada su objavljena sva imena ministara, mediji su bili preplavljeni naslovima koji su sugerirali da kineziolog, teolog i odvjetnik vode poljoprivredu, demografiju i gospodarstvo. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva kojeg vodi Josip Dabro, Ministarstvo gospodarstva na čijem je čelu Ante Šušnjar, te Ministarstvo demografije i useljeništva kojeg će voditi Ivan Šipić. Svi su oni tzv. kadar jednog kandidata za predsjednika, pa ih mediji i kite sa prefiskom "Penavini ministri", pa smo pitali Marija Radića hoće li, ako pobijedi, zadržati te ministre ili je u potrazi za novima.

- Nema ništa preko koljena, neće biti nikakve naprasne smjene niti ja osobno imam išta protiv tih ljudi. O sudbini tih ljudi odlučit će tijela stranke - kratko je komentirao Radić za Lider te dodao da niti jedna promjena neće biti ako tako ne odluče sva tijela stranke koje su nada od sutra voditi.

Ima li brige za sudbinu ministara pitali smo i Ivana Penavu, drugog kandidata i aktualnog predsjednika Domovinskog pokreta koje je kratko poručio da je, prema njemu, ishod izbora jasan.

- Domovinski pokret je faktor stabilnosti u državi i Vladi Republike Hrvatske, a naši ministri imaju puno povjerenje stranke - rekao je Penava.

image

Ivan Penava

foto Ratko Mavar

Domovinski pokret sutra bira svoje vodstvo, ali ne po principu jedan član - jedan glas, već nove čelnike biraju delegati. Na ovim izborima 103 delegata moraju izabrati novog predsjednika, zamjenika i članove Domovinskog odbora na izborima. Inače, izbori se održavaju šest mjeseci ranije nego što je trebalo, zbog odluke aktualnog predsjednika Penava. Stranka je, podsjetimo, osnovana 2020. i jedan od osnivača bio je pjevač Miroslav Škoro.

12. rujan 2024 07:53