Biznis i politika
StoryEditor

EU kaznila Metu s 1,2 milijarde eura zbog povrede privatnosti

22. Svibanj 2023.
Facebook rebrandingfoto Shutterstock

Američki tehnološki div Meta pogođen je rekordnom kaznom od 1,2 milijarde eura zbog nepoštivanja pravila EU-a o privatnosti. Irska komisija za zaštitu podataka objavila je da je Meta prekršila Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR) kada je prenijela gomilu osobnih podataka europskih korisnika Facebooka u Sjedinjene Države, a da ih nije dovoljno zaštitila od prakse nadzora podataka Washingtona, piše Bloomberg.

To je najveća novčana kazna izrečena u skladu s vodećim zakonom o GDPR-u, a dolazi uoči pete godišnjice provedbe zakona 25. svibnja.

U posljednje dvije godine, irski je regulator izrekao čak četiri kazne protiv Metinih platformi Facebook, Instagram i WhatsApp u rasponu između 405 i 225 milijuna eura.

Irski regulator je objavio kako  Metina upotreba pravnog instrumenta poznatog kao standardne ugovorne klauzule (SCC) za premještanje podataka u SAD ‘nije riješila rizike za temeljna prava i slobode‘ europskih korisnika Facebooka.

Europski sud pravde je 2020. oborio sporazum između SAD-a i Unije o protoku podataka, poznat kao Privacy Shield zbog straha od prakse nadzora američkih obavještajnih službi. U istoj presudi, vrhovni sud EU također je postrožio zahtjeve za korištenje SCC-ova, još jednog pravnog alata koji tvrtke koriste za prijenos osobnih podataka u iz EU-a u SAD.

Meta se kao i druge međunarodne tvrtke nastavila  oslanjati na pravni instrument dok su se europski i američki dužnosnici borili da sastave novi aranžman protoka podataka. Sada, EU i SAD dovršavaju taj novi dogovor protoku podataka koji bi mogao biti pušten već u srpnju ove godine a najkasnije u listopadu jer Meta ima rok do 12. listopada da se prestane oslanjati na SCC-ove za svoje transfere.

Najavljena žalba

Američki tehnološki div prethodno je upozorio da bi mogao zatvoriti usluge poput Facebooka i Instagrama u Europi, ako bude prisiljen prestati koristiti SCC bez odgovarajućeg alternativnog sporazuma o protoku podataka, ali to je malo vjerojatno jer Meta ipak voli europske novce.

Meta također ima rok do 12. studenog da izbriše ili vrati u EU osobne podatke europskih korisnika Facebooka koji su preneseni i pohranjeni u SAD-u od 2020.

- Ova odluka je manjkava, neopravdana i postavlja opasan presedan za bezbrojne druge tvrtke koje prenose podatke između EU-a i SAD-a - izjavili su u ponedjeljak predsjednik Mete za globalna pitanja Nick Clegg i glavna pravna službenica Jennifer Newstead.

Clegg i Newstead su rekli  da će se tvrtka žaliti na odluku i tražiti odgodu na sudu kako bi pauzirali rokove za provedbu.

Max Schrems, aktivist za zaštitu privatnosti koji stoji iza izvorne tužbe iz 2013. koja podupire slučaj je rekao da je sretan jer vidi ‘ ovu odluku nakon deset godina sudskog spora‘.

- Ako se američki zakoni o nadzoru ne poprave, Meta će morati temeljito restrukturirati svoje sustave – dodao je Schrems.

16. travanj 2024 03:36