Biznis i politika
StoryEditor

Ne slažu se svi da je kinesko gospodarstvo u 2023. zaista poraslo 5,2 posto

18. Siječanj 2024.

Raširene sumnje u točnost službenih podataka o rastu kineskog BDP-a potaknule su tržište da napravi alternativne izračune, koji su krenuli ovaj tjedan nakon što je Peking objavio da je gospodarska ekspanzija za 2023. u skladu s njegovim godišnjim ciljem od oko pet posto.

Postoji konsenzus da je gospodarstvo poraslo prošle godine, potaknuto oporavkom potrošnje nakon ukidanja ograničenja zbog pandemije. To je lako vidljivo u podacima prikupljenim izvan kineskog Nacionalnog ureda za statistiku - poput broja domaćih letova ili rasta prihoda tvrtki usmjerenih na potrošače, objavio je Bloomberg. 

Ono što se također slaže između službenih i neovisnih procjena jest da je oštar pad u izgradnji nekretnina, uz stegnute financije lokalnih vlasti i pad izvoza, predstavljao silazni pritisak na drugo po veličini svjetsko gospodarstvo. Jedno od sumnjičavih istraživanja usredotočeno je i na podatke o ulaganjima u Pekingu, koji pokazuju da je rastuća proizvodnja i potrošnja na infrastrukturu nadmašila otpor imovine.

S time se neki baš i ne slažu. Prema Loganu Wrightu, direktoru Rhodium Groupa, ukupne investicije prošle su godine uglavnom bile nepromijenjene, što znači da su podaci o BDP-u ‘značajno precijenili‘ rast Kine u 2023. Rekao je za Bloomberg da je stvarna brojka vjerojatno oko 1,5 posto.

Sumnje u kinesku službenu investicijsku statistiku, koja mjeri potrošnju na stvari poput stanovanja, tvornica i infrastrukture, potaknute su čestim revizijama posljednjih godina, a najnoviji podaci impliciraju neobično veliku prilagodbu.

Ulaganja u osnovna sredstva ili FAI porasla su tri posto u nominalnim iznosima u 2023., objavio je Statistički zavod. No dodaje se da se ukupni iznos ulaganja, od 50,3 trilijuna juana (7,1 trilijuna dolara), ne može izravno usporediti s iznosom koji je izvijestio za 2022. zbog čimbenika uključujući ‘problematične podatke otkrivene tijekom statističkih inspekcija provedbe zakona‘.

Prema ekonomistima Pantheon Macroeconomicsa, ta je prilagodba ‘nevjerojatna‘

Procjena rasta Rhodiuma za 2023. je na donjem kraju široke ljestvice. Uzorak neovisnih procjena koje je prikupio Bloomberg pokazao je druge s brojkama ekspanzije u rasponu od čak 7,2 posto. Taj nedostatak konsenzusa jedan je od razloga zašto službeni broj ostaje referentna točka za tržišta i nastavak njihove rasprave o kineskom gospodarstvu.

Rhodium ima pristup ‘odozdo prema gore‘, mjereći doprinose potrošnje, ulaganja i neto izvoza glavnom rastu na temelju podataka niže razine, kao što su ulaganja u nekretnine, kreditiranje kreditnim karticama i državna potrošnja. Često, informacije još uvijek dolaze iz službenih izvora i pouzdanije su od naslovne brojke rasta, tvrdi Wright.

Različiti ishodi

Ipak, drugi koji koriste sličan pristup daju drugačije procjene rasta. Indikator GDP China Nowcast tvrtke QuantCube Technology, koji se temelji na nizu neslužbenih podataka u rasponu od brojki o onečišćenju zraka do dostave i tekstualnih analiza online izvješća, ‘približno se podudara sa službenim izdanjima‘ ove godine, rekla je tvrtka.

Sumnje u podatke o kineskom BDP-u obično rastu kada gospodarstvo usporava, a skepticizam je dosegao vrhunac nakon što je Peking izvijestio o rastu od tri posto u 2022. usprkos široko rasprostranjenim karantenama u to vrijeme. Stroge mjere protiv koronavirusa te su godine smanjile BDP za 3,9 posto, objavio je Bloomberg. 

Niža procjena rasta u 2022. može značiti da će brojka u 2023. biti viša. Jedan primjer je procjena Fathom Consultinga odozdo prema gore, temeljena na službenim serijama podataka za koje ekonometrijske tehnike sugeriraju da su manje podložne manipulaciji. Njihova ocjena: rast od 7,2 posto prošle godine, nakon rasta od 0,9 posto u 2022.

- Ovi bazni učinci su sada gotovi, a naša procjena za 2024. ponovno se vraća na ‘normalnije‘ stope, od oko četiri posto - rekao je Juan Orts, ekonomist u Fathomu.

Neki ekonomisti uopće sumnjaju u točnost mjerenja odozdo prema gore. Jedan od razloga: kako kinesko gospodarstvo napreduje, struktura aktivnosti se pomiče.

Prije otprilike deset godina, ‘Li Keqiangov indeks‘ bio je u modi, nazvan po bivšem kineskom premijeru, koji je citiran da se oslanjao na procjene potrošnje električne energije, količine željezničkog tereta i rasta bankovnih kredita kao zamjenu za BDP, ali pao je u zaborav jer se kinesko gospodarstvo sada sastoji uglavnom od usluga, a teška industrija ima manju ulogu.

Čiji je deflator najbolji?

Alternativni pristup je uzeti kineske službene, nominalne brojke BDP-a (koje nisu prilagođene za inflaciju) i zatim primijeniti neovisni deflator cijena kako bi se došlo do stvarne procjene rasta. Pristup je stekao popularnost prije pandemije, kada se kineski službeni deflator počeo smatrati alatom za izravnavanje stope rasta realnog BDP-a.

Međutim, i dalje nedostaje dogovor o najboljem deflatoru.

Pantheon Macroeconomics kaže da je realni BDP porastao za oko 4,9 posto prošle godine, koristeći svoj deflator, ali TS Lombard došao je do 3,6 posto koristeći vlastitu formulu prilagodbe.

U Goldman Sachsu, ekonomisti su eksperimentirali s mjerom rasta na temelju podataka koji nisu iz Kine, oslanjajući se na brojke o uvozu iz Kine plus mjeru korelacije između izvoza i rasta. Rezultat posljednjih godina bio je ‘prilično u skladu sa službenim rastom BDP-a‘, zaključili su u izvješću iz listopada.

Ostale procjene temeljene na potrošnji robe i industrijskoj proizvodnji bile su ‘skromno niže‘ od službenih podataka. ‘Koliko je kinesko gospodarstvo usporilo?‘ pitali su. ‘Teško je odgovoriti na ovo jednostavno pitanje.‘

14. svibanj 2024 19:21