Biznis i politika
StoryEditor

Nema straha od recesije u SAD-u, MMF najavljuje rast

26. Listopad 2024.
MMFfoto Shutterstock
Snažan skok zaposlenosti i profita tvrtki umirili strah tržišta, MMF najavljuje rast

Bojazan o ulasku SAD-a u recesiju polako nestaje a jačaju očekivanja da će ona biti uspješno izbjegnuta, piše glavni ekonomist HUP-a u tjednim analizama.

Od kuda uopće takva bojazan? Tijekom ljeta, financijska tržišta strahovala su od recesije uslijed slabijih signala s tržišta rada, odnosno rasta zaposlenosti nižeg od očekivanja. Također, snažan pad stope štednje s 5,5 posto u siječnju na 4,8 posto u kolovozu upućivao je na moguće usporavanje do tada snažnog rasta osobne potrošnje od 2,8 posto u drugom kvartalu kao ‘lokomotive’ američkog gospodarstva. Ulje na vatru retorici o recesiji dodala je tamošnja centralna banka, Federalne rezerve (FED) snižavanjem kamatne stope za 50 baznih bodova na 5,00 posto, što je prema očekivanju tržišta shvaćeno kao prekasna reakcija jer je FED gotovo godinu dana držao kamatne stope na razinama od 5,50 posto.

Ipak, posljednji izvještaj s tržišta rada otklanja strahove od recesije s obzirom na snažan i iznenađujući skok zaposlenosti za 254.000 u rujnu, što je značajno iznad očekivanja od oko 147.000 novozaposlenih. S druge strane, stopa nezaposlenosti je već treći mjesec u padu te je s 4,3 posto u srpnju pala za 0,2 posto na 4,1 posto u rujnu. Snažan oporavak tržišta rada prelio se i na potrošnju građana, što je dodatno osnažilo povećanje osobne potrošnje u SAD-u. Stopa štednje kućanstava nije snažnije pala kako se očekivalo, pa je trenutno na gotovo istim razinama kao i u 2023. godini, piše u HUP-ovim tjednim analizama.

Profiti američkih poduzeća porasli su čak 11 posto u odnosu na prošlu godinu, što dokazuje kako je gospodarstvo zdravo te i dalje raste, a kako su profiti jedna od najbitnijih stavki pri odlukama za daljnja ulaganja u opremu, zgrade i intelektualna vlasništva, taj rast pokazuje kako će investicije u SAD-u potaknuti i rast gospodarstva.

Stoga nije vjerojatno kako će SAD kročiti u recesijski teritorij u nekoliko idućih kvartala, obzirom na to da rast tržišta rada, osobne potrošnje te investicija nastavlja bilježiti pozitivne trendove.

Napokon, FED će vjerojatno nastaviti smanjivati kamatne stope, a i tržište očekuje rezanje kamata za 25 baznih bodova na sljedećoj sjednici u studenom. Međunarodni monetarni fond (MMF) pak očekuje realni rast američkog BDP-a u 2024. godini od oko 2,4 posto, zaključuju iz HUP-a.

26. listopad 2024 10:32