Biznis i politika
StoryEditor

Petar Vušković: Deset argumenata za odbacivanje poreza na nekretnine

05. Rujan 2024.
Petar Vuškovićfoto Lider Media

Najava uvođenja poreza na nekretnine izazvala je burne rasprave na društvenim mrežama, pa iako ministar Primorac tvrdi da su uglavnom pozitivne reakcije, mnogi se s tom konstatacijom ne bi složili. Vladajuća je koalicija na čelu sa HDZ-om prije izbora tvrdila kako do ovog poreza na nekretnine neće doći, sada je sve izglednije da su birači prevareni lažnim tvrdnjama. Iako se svi detalji i finese još uvijek ne znaju Petar Vušković neovisni ekonomski i osnivač prvog hrvatskog ekonomskog think-tanka, Centra za javne politike i ekonomske analize naveo je deset argumenata za odbacivanje poreza na nekretnine a mi ih prenosimo u cijelosti.

- Porez na nekretnine je financijski nepotreban. Porezni prihodi su rasli u 2023. za 40 posto u odnosu na dvije godine radnije. To je nevjerojatan rast koji se dogodio uslijed rasta inflacije te rasta plaće. Poželjno je smanjivati proračunske rashode, a ne povećavati proračunske prihode, i to kroz nove poreze.

- Porez na nekretnine treba koristiti tek u dva slučaja kao ‘posljednje financijsko utočište‘ uslijed većih budžetskih anomalija, ili kao kompenzaciju za smanjen PDV koji je i dalje najviši na europskom jedinstvenom tržištu.

- Uvođenjem poreza na nekretnine vladajuće stranke povećavaju svoju političku moć. Ono se odnosi i na vlast lokalnih jedinica.  Najbolje to potvrđuje izjava aktualnog ministra financija ‘Država mora pratiti sve‘.

- Građani su porez na nekretninu već platili i to oporezivanjem rada odnosno svojih dohodaka iz kojih su kupili nekretninu. Zatim drugi put porezom na promet nekretninama, treći put komunalnim doprinosima kojima se mjesečno opterećuje njihov dohodak. Nekretnine su višestruko porezom već bile opterećene.

- Najavljeni porez na nekretnine je poruka građana da se štednja u nekretninama ne isplati, jednako kao ni rad odnosno trud. Porez na nekretnine umanjuje vrijednost štednje u nekretninama.

- Socijalna nejednakost se neće postići uvođenjem poreza na nekretnine. Mlađe obitelji bi mogle lakše dolaziti do najma ali ne i do vlasništva prvih nekretnina. Stavljanjem nekretnina na tržište smanjiti će se siva ekonomija. Najmodavci će biti primorani prijavljivati svoje najmoprimce ukoliko žele izbjeći porez na nekretnine.

- Vlada nije jasno objasnila iz kojih razloga se uvodi porez na nekretnine, stoga ovaj porez nema legitimitet javnosti.  Transparentnost je jedno od osnovnih načela oporezivanja. Glavno obilježje ovakvog oporezivanja je uvođenje kriterija imovinskog bogatstva u porezni sustav.

- Uvođenjem poreza na nekretnine teško će se moći postići pravednost. Naime nekretnine na kontinentu, primjerice u Slavoniji vrijede manje od nekretnina na moru. Ostaje pitanja na koji način će se utvrditi pravedna porezna osnovica. Dobar dio nekretnina u Slavoniji je prazno uslijed iseljavanja, nema smisla da takve nekretnine budu opterećene novim porezom.

- Vladajuća stranaka u svojem predizbornom programu nikad nije spominjala porez na nekretnine stoga je ovo politička prevara. Tješi jedino što većinski ovaj porez bi trebao pripasti lokanim jedinicama koje bolje prepoznaju potrebe svojih građana od države. Bilo bi u redu onda ukinuti komunalni doprinos, premda je njegova svrha određenija -komunalna infrastruktura.

- Uvođenjem poreza na nekretnine država zadire u našu privatnost i zatvara put našim ekonomskim slobodama. Porez na nekretnine zahtjeva referendum građana, zaključuje Vušković.

05. rujan 2024 14:32