Biznis i politika
StoryEditor

Ponestalo love: Zbog manje VC sredstava sve više američkih startupova propada

19. Kolovoz 2024.

Propadanja američkih startupova porasla su za 60 posto tijekom prošle godine jer osnivači ostaju bez novca prikupljenog tijekom procvata tehnološkog sektora i porasta ulaganja 2021. i 2022. godine, prenosi Financial Times. Naime, unatoč svim investicijama u umjetnu inteligenciju, prema podacima tvrtke Carta, zatvaranja startup tvrtki u najvećem globalnom gospodarstvu oštro rastu, a broj stečajeva kod startupova je sedam puta veći nego 2019. godine.

Fintech Tally posljednja je ‘žrtva‘ u SAD-u. Ovaj startup star je devet godina, a 2022. godine procijenjen je na 855 milijuna dolara, no prošlog je tjedna njegov osnivač Jason Brown na LinkedInu objavio da tvrtka ‘nije u mogućnosti osigurati potrebna sredstva za nastavak poslovanja‘ što ju je dodalo na popis nekada uspješnih startupova koji su propali u proteklih godinu dana. Na istoj se listi nalaze i live-streaming platforma Caffeine, AI startup Olive te logistička tvrtka Convoy. Olive i Convoy 2022. godine su bile procjenjene na oko četiri milijarde dolara. Također, u studenom je bankrotirala coworking tvrtka i nekadašnji jednorog WeWork koja je 2021. izašla na burzu.

Neuspjesi startupova ubrzali su se rastom kamatnih stopa od 2022. godine otkada su se VC ulaganja u tvrtke u ranoj fazi smanjila, a cijelu situaciju uzburkao je i kolaps Silicon Valley banke. Američki startupovi zapošljavaju oko četiri milijuna ljudi pa mnoge brine i rizik prelijevanja na ostatak gospodarstva ako se porast stečajeva ne uspori.

Peter Walker iz tvrtke Carta za FT je izjavio da su startupovi u protekle dvije godine smanjili svoje troškove kako bi preživjeli čime su žrtvovali i vlastiti rast što se protivi nekadašnjim uvjerenjima osnivača da prvo treba rasti pa onda ostvariti profitabilnost. No nije ulaganje iz fondova stalo samo za startupove u ranoj fazi razvoja. Presušili su i IPO-ovi, a smanjene su i aktivnosti spajanja i preuzimanja u SAD-u. Sve to sprječava i VC fondove da vrate kapital institucionalnim investitorima što na kraju utječe i na buduće prikupljanje kapitala.

Vrijedi spomena da poteškoće u prikupljanju kapitala ne vrijede za sve sektore jednako pa tako startupovi koji rade na razvoju umjetne inteligencije u bilo kojem smislu bez problema mogu mnogo brže prikupiti financijska sredstva za daljnji razvoj nego tvrtke iz drugih sektora iako propast Olivea, AI startupa iz područja zdravstva daje naslutiti da i tu treba biti oprezan. Ova tvrtka suočila se s financijskim poteškoćama tijekom 2022. godine kada je objavila i da je otpustila oko 450 zaposlenika jer su ‘brzi rast i nedostatak fokusa‘ itekako napravili probleme uslijed manjka financijskih sredstava. Olive je potom u veljači prošle godine ukinula još 200 radnih mjesta, a stečaj su proglasili u studenom. 

Na kraju, vrijedi napomenuti da su američki startupovi koji rade na razvoju umjetne inteligencije u prvoj polovici ove godine prikupili preko 100 milijuna dolara investicija. Globalno ta brojka iznosi preko 35,5 milijardi dolara.

15. rujan 2024 22:45