Biznis i politika
StoryEditor

Postignut dogovor o dugu, američka vlada izbjegla bankrot. Novi je izazov progurati sporazum u Kongresu

28. Svibanj 2023.
Joe Bidenfoto Shutterstock
Američki predsjednik Joe Biden i čelnik republikanske kongresne većine Kevin McCarthy postigli su nakon mukotrpnih načelan sporazum o povećanju limita američkog javnog duga od 31,4 bilijuna dolara i time spriječili bankrot vlade. 
 
Dogovor je objavljen bez ikakva slavlja, što odražava i koliko su teški bili razgovori i da dogovor tek treba progurati kroz Zastupnički dom i Senat. 
 
"Maločas sam završio telefonski razgovor s predsjednikom. Nakon što je mjesecima trošio vrijeme i odbijao pregovarati, danas smo postigli načelan sporazum vrijedan američkog naroda", rekao je McCarthy. 
 
"Dogovor je važan korak naprijed, ali je i kompromis. A to znači da neće svi dobiti ono što žele. To je odgovornost vladanja", poručio je Biden. 
 
Sporazumom će na dvije godine biti povećan zakonski limit američkog javnog duga koji sada iznosi 31,4 bilijuna dolara.
 
Potrebno je usuglasiti još neke detalje, ali McCarthy očekuje da će zakon biti napisan u nedjelju i da bi se u srijedu mogao naći na glasanju. 
 
Novinarima je kazao da sporazum uključuje povijesno smanjenje javne potrošnje i dodao da neće biti novih poreza i novih vladinih programa.
 
Da Biden i McCarthy nisu postigli dogovor o podizanju plafona zaduživanja države koji trenutno iznosi 31,4 bilijuna dolara, Sjedinjene Države mogle su se naći u situaciji da kasne ili da uopće ne mogu ispuniti svoje financijske obveze, bilo u pogledu plaća, mirovina ili naknada svojim vjerovnicima.
 
Taj dosad neviđeni scenarij bio bi, prema ekonomistima, sinonim za veliku recesiju i propast tržišta u Sjedinjenim Državama, s mogućom ‘zarazom‘ koja bi se proširila na cijelo globalno gospodarstvo.
 
Biden, McCarthy i njihovi timovi morali su kompromis tražiti vrlo pažljivo kako bi mogao proći kroz podijeljeni Kongres, gdje McCarthyjevi republikanci imaju većinu u Zastupničkom domu od 222 naprema 213 zastupnika, a Bidenovi demokrati kontroliraju Senat s tijesnom većinom od 51 naprema 49.
 
Najteže će biti zadovoljiti desno krilo republikanske stranke koji želi oštre rezove javne potrošnje i lijevo krilo demokratske stranke koje bi, pak, dug smanjivalo višim porezima bogatima i kompanijama. 
 

Tvrdokorni republikanci i progresivni demokrati

 

Stoga je sljedeći izazov za predsjedatelja Zastupničkog doma Kevina McCarthyja progurati sporazum kroz Zastupnički dom, gdje bi mu se mogli usprotiviti i tvrdokorni republikanci i progresivni demokrati.

Dok demokratski i republikanski pregovarači peglaju posljednje detalje sporazuma o suspenziji gornje granice duga savezne vlade od 31,4 trilijuna dolara u nadolazećim danima, McCarthy će možda biti prisiljen voditi neke prepirke iza kulisa.

Neuspjeh Kongresa da se pozabavi svojom samonametnutom gornjom granicom duga prije 5. lipnja mogao bi izazvati bankrot koji bi uzdrmao financijska tržišta i poslao Sjedinjene Države u duboku recesiju.

Republikanci kontroliraju Zastupnički dom s 222-213, dok demokrati kontroliraju Senat s 51-49. Ove margine znače da će umjerenjaci s obje strane morati podržati prijedlog zakona, budući da će svaki kompromis gotovo sigurno izgubiti potporu krajnje ljevice i krajnje desnice svake stranke.

Kako bi osvojio mjesto čelnika Zastupničkog doma McCarthy je pristao omogućiti svakom pojedinom članu da pozove na glasanje o njegovu svrgavanju, što bi moglo dovesti do takvog koraka ako želi surađivati s demokratima.

Nekoliko sati prije objave dogovora, neki tvrdokorni republikanci protivili su se McCarthyjevoj suradnji s Bijelom kućom.

"Ako pregovarači predsjedatelja vrate u suštini čisto povećanje granice duga... toliko veliko da čak štiti Bidena od pitanja u predsjedničkim izborima..., to je rat", tvitao je zastupnik Dan Bishop, član Kluba slobode.

Dogovor čini upravo to, kažu izvori upućeni u njega: obustavlja gornju granicu duga do siječnja 2025., nakon predsjedničkih izbora u studenom 2024., u zamjenu za ograničenja potrošnje i rezove u vladinim programima.

Bishop i drugi tvrdokorni republikanci oštro su kritizirali rane detalje dogovora koji sugeriraju da je Biden u subotu uspješno odustao od nekoliko zahtjeva za smanjenje troškova, signalizirajući da bi McCarthy možda mogao imati problema s dobivanjem glasova.

Progresivni demokrati u oba doma rekli su pak da neće podržati nijedan dogovor koji ima dodatne radne zahtjeve. Ovaj ugovor, kažu izvori, dodaje ograničenja za pomoć u hrani za osobe u dobi od 50 do 54 godine.

Prema izvorima upoznatim s pregovorima, sporazum bi povećao potrošnju na vojsku i skrb za veterane i ograničio je za mnoge diskrecijske domaće programe, no oko toga će republikanci i demokrati morati idućih mjeseci pregovarati budući da ih sporazum ne navodi.

Nekoliko agencija za kreditni rejting reklo je da je stavilo Sjedinjene Države na reviziju radi mogućeg sniženja rejtinga, što bi povećalo troškove zaduživanja i potkopalo njihov položaj kao okosnice globalnog financijskog sustava.

Potrebno je usuglasiti još neke detalje, ali McCarthy očekuje da će zakon biti napisan u nedjelju i da bi se u srijedu mogao naći na glasanju. 

 
20. travanj 2024 14:15