Biznis i politika
StoryEditor

Rast zaposlenosti jača optimizam oko ekonomskih aktivnosti početkom trećeg kvartala

26. Kolovoz 2023.

Stopa rasta broja zaposlenih u srpnju (za 3,0 posto godišnje) premašila je prosjek prve polovine godine (2,5 posto), ali i stopu iz prošle godine (koja je iznosila 2,7 posto). A ovakvi podaci za srpanj jačaju optimizam u pogledu ekonomskih aktivnosti početkom trećeg kvartala ove godine. 

- Kao što je sezonski očekivano, turizam je generirao najviše radnih mjesta u srpnju (+9,785) te ostvario jednu od najviših stopa rasta na godišnjoj razini (+8,3 posto). Među ostalim značajnim generatorima zaposlenosti ističe se građevinarstvo (+5,7 posto godišnje). Prerađivačka industrija pokazuje ispodprosječni rast zaposlenosti (+1,3 posto godišnje) pri čemu u pogledu poboljšanja strukture zaposlenosti ohrabruje iznadprosječni rast u segmentima kapitalnih dobara (gotovi metalni proizvodi, oprema i postrojenja, transportna sredstva, itd.) te farmaceutici kao granama više dodane vrijednosti - stoji u tjednoj analizi Hrvoja Stojića, glavnog ekonomista HUP-a.

Zapošljavanje stranih radnika 

Istovremeno, bilježimo pad zaposlenosti u financijskoj industriji uslijed digitalizacije poslovnih procesa te pad cjenovno sve nekonkurentnije proizvodnje odjeće i pratećih segmenata.

a rast zaposlenosti pojačano utječe zapošljavanje stranih radnika. Od početka ove godine, naime, izdano je 124 tisuće radnih dozvola (oko 7,6 posto prosječne zaposlenosti u ovoj godini), što je 50 posto više izdanih dozvola na godišnjoj razini.

- S obzirom na solidnu ekonomsku aktivnost te kontinuiranu napetost tržišta rada, za očekivati je da će i ove godine ukupan broj radnih dozvola značajno rasti. Zapošljavanje stranih radnika moguće je pospješiti proširenjem liste deficitarnih zanimanja za koja nije potrebno provesti test tržišta rada, kao i produljenjem trajanja dozvola s jedne na dvije godine te sa 6 na 9 mjeseci za sezonske radnike - stoji u analizi. 

U sklopu ankete Europske komisije očekivanja u pogledu kretanja zaposlenosti u idućim mjesecima donose mješovitu sliku. S jedne strane, očekivanja uslužnih sektora su malo ispod rekordnih razina te u suprotnosti sa silaznim očekivanjima na razini EU. Očekivanja zaposlenosti u industriji doživjela su manje pogoršanje te zaostaju za prosjekom EU a pogotovo Njemačke, gdje poslodavci i dalje prijavljuju pojačan apetit za radnicima.

03. svibanj 2024 02:11