Biznis i politika
StoryEditor

SAD-u prijeti rizik pada kreditnog rejtinga

26. Svibanj 2023.
Joe Bidenfoto Shutterstock

Američki predsjednik Joe Biden kaže da je postignut napredak u razgovorima s vodećim republikancem Kevinom McCarthyjem o gornjoj granici američkog duga. Podsjećamo, njih dvojica namjeravaju postići dogovor o povećanju granice zaduživanja države na dvije godine kako bi mogla nastaviti plaćati svoje račune.

Unatoč uvjeravanjima da razgovori napreduju, strahovi ulagača da SAD neće platiti svoje dugove rastu iz dana u dan. Biden je govorio o ‘nekoliko produktivnih razgovora‘ s McCarthyjem, ali za sada nema konkretnih informacija o tome zašto su ti razgovori produktivni.

- Jasno sam stavio do znanja uvijek iznova neplaćanje državnog duga nije opcija - rekao je Biden i dodao da Amerikanci zaslužuju sigurnost oko pitanja kao što su plaćanja socijalnog osiguranja.

Gornja granica duga je granica potrošnje koju je odredio Kongres i koja određuje koliko novca vlada može posuditi, a ujedno i pitanje oko kojeg se demokrati i republikanci ne slažu. Budući da dogovor još nije postignut, Ministarstvo financija upozorilo je da SAD neće imati dovoljno novca za plaćanje svih svojih računa do 1. lipnja.

Analitičari kažu da bi moglo doći do ozbiljnih gospodarskih posljedica ako SAD ne ispoštuje svoje obveze, a o tome smo nedavno pisali i u Lideru. Pojedinosti potencijalnog pakta koje su opisali Reuters i New York Times mogle bi republikancima omogućiti da kažu da smanjuju potrošnju, dok bi demokrati mogli reći da brane domaće programe.

Američki dužnosnik rekao je Reutersu da Bijela kuća razmatra ‘smanjenje povećanja Porezne službe‘ kako bi zaposlila više revizora, što je namijenjeno bogatim Amerikancima. Times je izvijestio da se pregovarači približavaju dogovoru kojim bi se podigla granica duga za dvije godine, dok bi se za isto razdoblje nametnula stroga ograničenja potrošnje osim vojske i veterana.

Pad kreditne sposobnosti SAD-a

Republikanci traže smanjenje potrošnje za vladine programe, u zamjenu za podizanje gornje granice državnog zaduživanja od 31,4 bilijuna dolara. Biden je rekao da su dvije strane imale različite vizije o tome kako američku ‘fiskalnu kuću dovesti u red‘, ali je dodao da su se svi uključeni čelnici složili da bankrot nije opcija, prenosi BBC.

- Još uvijek postoji nekoliko problema koje moramo riješiti. Radit ćemo 24/7 da pokušamo to ostvariti - rekao je McCarthy.

Još jedan ključni republikanac rekao je kako vjeruje da će dogovor o povećanju gornje granice državnog duga biti ‘vjerojatan‘ do petka poslijepodne.

- Približavamo se dogovoru... Vjerojatno ćete vidjeti dogovor do sutra poslijepodne - rekao je za Reuters republikanac Kevin Hern.

- Nijedna strana neće dobiti točno ono što želi - rekla je voditeljica odnosa s javnošću Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

S&P 500 i Nasdaq trgovali su u porastu u podne u četvrtak, podignuti pozitivnim ažuriranim podacima o zaradama nekih kompanija, dok je Dow Jones Industrial Average pao za oko 0,6 posto. Fitch Ratings, jedna od tri velike agencije za kreditni rejting, u srijedu je objavila da je SAD stavila pod ‘negativni nadzor‘, što je prvi korak prema snižavanju kreditnog rejtinga zemlje.

- Rub oko gornje granice duga, neuspjeh američkih vlasti da se smisleno pozabave srednjoročnim fiskalnim izazovima koji će dovesti do rastućeg proračunskog deficita i sve veći teret duga signaliziraju rizike pada kreditne sposobnosti SAD-a - rekla je tvrtka.

Svaki sporazum između dviju strana morat će se pretvoriti u zakonski tekst koji će odobriti Kongres. McCarthy je obećao zastupnicima dati 72 sata da pregledaju prijedlog zakona i najmanje 24 sata unaprijed ako se moraju ranije vratiti u Washington. Ako se ovaj tjedan postigne dogovor, glasovanje bi se moglo održati početkom sljedećeg tjedna.

Malo je prostora za prigovore jer bi Senat također morao glasovati o zakonu, koji bi zatim otišao u Bijelu kuću na potpisivanje. Zakonodavci bi također mogli privremeno ukinuti ograničenje duga kako bi pregovorima dali više vremena.

17. travanj 2024 22:44