Biznis i politika
StoryEditor

Šeik Alketbi pokrenuo sudsku akciju u Nizozemskoj protiv Fortenove

09. Siječanj 2023.
fortenova grupa

Investicijsko društvo Saifa Alketbija, glavnog dioničara u Fortenovi, registriranoj u Nizozemskoj, pokrenulo je hitnu sudsku akciju u Amsterdamu kako bi, kako kažu, osujetili ‘očigledan pokušaj drugog najvećeg dioničara i uprave Fortenove da preuzmu kontrolu nad ovom prehrambenom i maloprodajnom grupacijom, prenosi Index. 

Alketbi, poznati poduzetnik iz Dubaija, kaže da je bio prisiljen poduzeti ovu radnju nakon ‘neopravdanih pokušaja neutraliziranja njegovog legitimnog stjecanja udjela u Fortenovi, koja uglavnom posluje u Hrvatskoj, u listopadu 2022. godine‘.

Nakon, kako je naveo, klevetničke kampanje u hrvatskim medijima, Alketbijevo investicijsko društvo SBK ART LLC prošlog je mjeseca dodano na popis subjekata koje je Europska unija sankcionirala jer je navodno pod kontinuiranim utjecajem svoga prethodnog vlasnika Sberbanka. Alketbi je kupio SBK ART od Sberbanke u listopadu i negira da sankcionirana ruska banka ima bilo kakav interes ili kontrolu nad SBK ART-om.

Alketbi također želi zaustaviti, kako je rekao, "drzak pokušaj uprave Fortenove i drugog najvećeg dioničara kompanije Open Pass Limiteda da iskoriste situaciju i promijene strukturu upravljanja Fortenovom putem niza rezolucija".

- Ovo izgleda kao nova vrsta korporativnog napada koji neukusno iskorištava sukob u Ukrajini. Uprava Fortenove i Open Pass očito nikada nisu željeli Sberbank kao dioničara i nadali su se da će steći punu kontrolu nakon što rat započne. Sada se čini da su na svoje razočaranje otkrili da još uvijek moraju odgovarati glavnom dioničaru. Čini se da traže načine kako zaobići ovu obvezu. Uznemirujuće je vidjeti kako se režim sankcija Europske unije pogrešno koristi kako bi se pomoglo onome što je u biti korporativno otimanje. Uvrštavanje SBK ART-a na listu sankcija očito se temeljilo na kampanji dezinformacija koja nema nikakve veze s činjenicama, te smo uvjereni da će sankcije biti uklonjene u dogledno vrijeme. Međutim, u međuvremenu je od ključne važnosti da se prava dioničara ne smanje ili u potpunosti uklone, što je očito kršenje uspostavljenih normi korporativnog upravljanja i zaštite ulagača. Kao međunarodni ulagač u Europskoj uniji, tražim zaštitu od nadležnih tijela od ovog nepravednog tretmana i umanjenja vrijednosti mog ulaganja. Zabrinut sam da su Open Pass i uprava Fortenove zapravo eksproprirali cjelokupnu vrijednost kompanije, ostavljajući vlasnike Fortenove bez ikakvih prava. Nadam se da će Poduzetnička komora korektno pristupiti situaciji. Pozivam ostale dioničare da se pridruže postupku i daju svoj glas na skupštini dioničara, ako se ona održi -  izjavio je Saif Alketbi.

Fortenova objavila važnu presudu amsterdamskog suda u vezi sa šeikovom firmom

Iz Fortenova grupe su 30. prosinca izvijestili da je Prizivni sud u Amsterdamu na svojoj službenoj stranici objavio presudu prema kojoj sankcionirani SBK Art, putem kojeg ruski Sberbank drži 42.5 posto glasova na skupštinama Fortenova grupe, ne može glasati na skupštinama dioničara Fortenova grupe.

- Prizivni sud u Amsterdamu objavio je na svojoj službenoj stranici presudu prema kojoj SBK Art, putem koje ruski Sberbank drži 42.5 posto glasova na skupštinama Fortenova Group STAK Stiching, kao sankcionirana kompanija nema nikakva glasačka prava i ne može prisustvovati skupštinama dioničara odnosno imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe - ističe se u priopćenju.

Ova presuda, kako navode, temelji se na tumačenju funkcioniranja sankcija koje je Europska komisija donijela u studenome ove godine, prema kojem se glasačka prava dioničara pod sankcijama izričito smatraju nematerijalnim ekonomskim resursom te moraju biti zamrznuta odnosno mora biti spriječeno njihovo ostvarivanje.

Današnjom presudom tako je odbačena presuda drugog nizozemskog suda iz rujna ove godine, kojom je SBK Artu bilo omogućeno djelomično ostvarivanje glasačkih prava u nekim pitanjima, istaknuli su iz Fortenove.

Napominju kako je Prizivni nizozemski sud "primijenio u potpunosti uputu EK iz studenoga prema kojoj dioničari sankcioniranih kompanija ne mogu ostvarivati svoja izravna ili neizravna glasačka prava ni pod kojim okolnostima niti u bilo koju svrhu, odnosno pravo glasa mora biti potpuno zamrznuto".

SBK Art završio pod sankcijama Europske unije

Kompanija SBK Art se, kako navode, nizozemskom sudu bila žalila da joj nije omogućeno sudjelovanje na skupštinama dioničara i ostvarivanje glasačkih prava.

Ovom presudom odbačeni su svi zahtjevi SBK Arta i nedvosmisleno je potvrđeno kako pravila o sankcijama sprječavaju da predstavnici SBK Arta budu primljeni na skupštine dioničara i da glasaju na skupštinama, istaknuli su iz Fortenove.

Također, SBK Artu je naloženo plaćanje svih sudskih troškova vezano za odbačenu kao i današnju presudu nizozemskih sudova.

Iz Fortenove podsjećaju da je uredbom Vijeća EU 2022/2475 od 16. prosinca, koja čini dio devetog paketa sankcija za pravne i fizičke osobe koje imaju veze s Rusijom i ruskom agresijom na Ukrajinu, na listu za sankcije uključena i tvrtka SBK Art LLT putem koje ruska Sberbanka drži 42.5 posto suvlasništva u Fortenova grupi.

U obrazloženju je navedeno kako je navodno preuzimanje SBK Arta i putem njega vlasničkog udjela u Fortenova grupi zapravo bilo pokušaj kršenja sankcijskog režima koji je na snazi u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji.

Uvrštenje SBK Arta na listu sankcija nedvojbeno potvrđuje da sve što je vezano za tu kompaniju podliježe pod Uredbu Vijeća o mjerama ograničavanja u odnosu na radnje koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, a svako kršenje sankcija za sobom povlači i kaznenu odgovornost za sve državljane zemalja Europske unije i Velike Britanije, koji su eventualno u tome sudjelovali, navodi se u priopćenju Fortenove.

26. travanj 2024 23:37