Biznis i politika
StoryEditor

Smjena generacija: Osnivači hedge fondova predstavili buduće financijske lidere

11. Listopad 2022.
Ray Dalio

Osnivač i dugogodišnji šef Bridgewater Associatesa, milijarder Ray Dalio, nedavno se odrekao kontrole nad svojom tvrtkom, najvećim hedge fondom na svijetu, vrijednom 150 milijardi dolara.

Ipak, kako su priopćili iz tvrtke, Dalio će ostati u upravi Bridgewatera, objavljivati istraživanja i preuzeti ulogu savjetnika za poslovno upravljanje.

Glavnu riječ fonda od početka godine vode Nir Bar Dea i Mark Bertolini, a još u veljači ove godine je Dalio prebacio svoju ulogu jedinog fiducijara, pomoćnog direktora za investicije i predsjednika uprave u odbor sastavljen od glavnih direktora za investicije Bridgewatera, odnosno predstavnika izabranih od partnera i vanjskih suradnika.  

No nije ovo jedini hedge fond koji se priprema predati palicu, odnosno svoje nasljeđe, sljedećoj generaciji lidera. Drugi vrhunski hedge fondovi čiji osnivače broje milijarde, ali i brojne sljedbenike u investicijskom svijetu, poput Setha Klermana i Billa Ackmana, postavljaju vodeće čelnike kako bi njihovi hedge fondovi doživjeli novu generaciju ulagača, ili barem da upravljaju brodom dok oni imaju druge ambicije, piše Insider.

Ackman iz Perishing Squarea ovog je ljeta imenovao 37-godišnjeg Ryana Israela za novog glavnog investicijskog direktora tvrtke, čiju je funkciju Ackman obnašao otkako je pokrenuo svoj posao. Nadalje, u Baupostu se vjeruje da će Jim Mooney, predsjednik investicijskog giganta, naslijediti Setha Klermana, čim Klerman odluči odstupiti sa svoje pozicije.

Rijetka pojava

Planiranje nasljeđa velikih hedge fondova nije uobičajeno, osnivači bi tradicionalno zatvorili vlastiti biznis ili prešli u obiteljsku tvrtku.

Don Steinbrugge, osnivač Agecroft Partnersa, konzultantske tvrtke za hedge fondove i privatne kapitalne tvrtke,  vjeruje da je to veliki pomak u posljednjih 20 godina.

‒ Danas su fondovi institucionalizirani i izgradili su vrlo velike investicijske timove, izgradili su timove za ljudske resurse, pravne i tehničke timove. Kao rezultat toga, neki od njih su i lakše im je prenijeti palicu sljedećoj generaciji ‒ rekao je Steinbrugge.

Kako hedge fondovi postaju sve veći i složeniji, sve će se više šefova povući i samim time svoje dužnosti upravljanja ulaganjima prenijeti na mlađe generacije.

‒ Vrlo je teško dugoročno održavati intenzitet upravitelja hedge fondova, pogotovo zato što vas to iscrpljuje, cijeli život je upravljanje portfeljem, a što ste bogatiji to je teže ‒  objasnio je  Steinbrugge.

Osnivači poput Dalija izgradili su svoje hedge fondove u privatnim stanovima, od nule. Upravo zato ne žele da njihova ostavština umre s njima. Potvrdio je to i Steven Nadel, partner u odvjetničkoj tvrtki Seward & Kissel koji je pomagao izvršnim direktorima hedge fondova u planiranju nasljedstva.

‒ U prošlosti se na neke hedge fondove nije gledalo toliko kao na institucionalnu vrstu ulaganja, oni su zapravo bili više od osoba na čelu firmi ‒  izjavio je Nadel.

Tko su nasljednici?

Dalija zamjenjuju Bar Dea i Bertolini. Prije no što se pridružio Bridgewateru 2015. godine Bar Dea je bio savjetnik u UN-u, a od svog dolaska u tvrtku je postao zvijezda istraživačkog odjela. Bertolini je s druge strane do nedavno bio potpredsjednik operativnog odbora direktora hedge fonda, a prije toga je radio kao neovisni direktor internog odbora tvrtke.

Bill Ackman će svoju tvrtku, s više od 18 milijardi dolara vrijednom imovinom, predati Isreaelu koji je od 2009. godine obnašao poziciju glavnog investicijskog direktora. Ackman ga je još u lipnju izabrao za svog nasljednika, opisavši ga kao ‘talent koji se pojavljuje jednom u generaciji‘, a dodao je i kada bi sutra preminuo, Israel bi bio njegov izbor za upravljanje tvrtkom.

Baupostov sljedeći šef navodno je ‘nositelj kulture‘ financijskog giganta vrijednog 31 milijardu dolara. Jim Mooney do vodećih je pozicija u Baupostu ‘stigao‘ 2017. godine, a iako još ne planira napustiti Baupost, Klarman je povjerio Mooneyu ovaj veliki hedge fond. Kada je prethodno bio šef javnih investicija, Klerman ga je još i tada znao spomenuti u internoj komunikaciji.

Sljedeća generacija Citadela mogao bi biti Pablo Salame, trenutni direktor investicija, koji bi, zajedno s Peng Zhaom, izvršnim direktorom Citadel Securitiesa, mogao voditi tvrtku i bez milijardera Kena Griffina.

Osnivač Citadela, hedge fonda vrijednog 50 milijardi dolara, nije mogao odoljeti mislima o politici, pa je i sam izjavio da bi se, ako guverner Floride Ron DeSantis osvoji predsjedničke izbore u SAD-u 2024. godine, mogao priključiti njegovom kabinetu u Bijeloj kući na poziciji ministra financija, ako se to od njega zatraži.

Upravo su zato mnogi uperili poglede u Salamea koji se Citadelu pridružio 2019. godine nakon što je obnašao niz vodećih pozicija u više od dva desetljeća rada u Goldman Sachsu.

23. travanj 2024 13:51