Biznis i politika
StoryEditor

ŠTRAJK SUDSKIH SLUŽBENIKA Poduzetnici trpe velike gubitke, pitanje je samo tko će prvi tužiti državu za naknadu štete

15. Srpanj 2023.

Ne mogu ni zamisliti osjećaj s kojim su državni službenici i namještenici ovog utorka pročitali vijest o sklapanju prvoga kolektivnog ugovora za Hrvatsku turističku zajednicu, kojim se za oko 90 zaposlenih osiguravaju veće plaće, kao i razna druga materijalna i ostala prava. Doduše, HTZ ima drugoga formalnog vlasnika, odnosno radi se u ‘neprofitnoj‘ organizaciji koja je u biti paradržavna. Uostalom, i resorna ministrica blagoslovila je potpisivanje tih odredbi, i to baš u jeku štrajka sudskih službenika. Sve to pokazuje odnos vlasti prema glasačkoj mašineriji većine službenika i svemogućem turizmu te pravosuđu, koje kao da je samo smetnja realizaciji partikularnih stranačkih interesa.

Pravosudni službenici jedini su izvisili jer se vlast nije htjela previše zamjeriti sucima; nikad se ne zna… Zato sudska administracija ne samo da čeka novi zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, koji je na javnoj raspravi, nego i uredbu o plaćama koja bi trebala razjasniti koliko će zapravo Vlada namijeniti zaposlenima u sudskoj administraciji. Oni su već šesti tjedan u štrajku, a osnovni im je zahtjev povećanje plaće: najprije je to bilo 400 eura, ali nakon Vladina ‘paketa za sve‘ bore se za razliku od 320 i 340 eura. Umjesto povišice resorni ministar nudi memorandum o razumijevanju i poziva na strpljenje.

Radikalizacija štrajka

Za to se vrijeme službenički štrajk, po svemu sudeći, radikalizira. Sindikat najavljuje da bi mogao obustaviti rad i na hitnim predmetima. Inače, u prvih pet tjedana ovoga štrajka trgovački su sudovi, prema objavama u Sudskom registru, procesuirali 5915 predmeta. Prema tempu rada od prije štrajka, riječ je o oko 2000 neobrađenih predmeta svakog tjedna. A zaostatak je i veći jer se, primjerice, hipoteke na stambene kredite ne upisuju u taj registar.

A zanimljiva je i struktura riješenih ‘hitnih‘ predmeta u vrijeme štrajka. Ovog utorka riješeno je 355 predmeta, ali od toga su se čak 243 odnosila na najjednostavniji zahvat – promjenu osobnih podataka (npr. adrese članova uprava i nadzornih odbora). Kao da se kompleksniji predmeti ostavljaju za poslije štrajka. A to bi moglo samo produljiti vrijeme oporavka cijelog sustava. Naime, sudeći prema tempu rješavanja predmeta prije cehovskog pritiska sudaca (dva tjedna bijelog štrajka u svibnju) i sindikalne akcije sudskih službenika (šesti tjedan štrajka), procjenjujemo da je u Sudskom registru na čekanju (neriješeno ili u čekanju objave) oko 10.000 predmeta, što je uobičajeni trotjedni kapacitet.

Naime, za vrijeme štrajka nije usko grlo samo službeničko. I suci se bez podrške zapisničara bave dodatnim poslovima, pa je i njihova ‘produktivnost‘, kako sami priznaju, pala.

Bez osnivanja tvrtki i promjena

Liderov pravni stručnjak Stjepan Lović, odvjetnik iz Odvjetničkog društva Grubišić & Lović & Lalić, podsjeća da je štrajku državnih službenika na sudovima uvertira bio tzv. bijeli štrajk, odnosno mjere opreza sudaca:

image

Stjepan Lović

foto Rene Karaman
– Za to vrijeme hrvatski pravosudni sustav bio je gotovo paraliziran, a gotovo sva ročišta na sudovima odgođena. Hrvatskom pravosuđu, koje je ionako rekorder prema broju neriješenih predmeta, zaostaci na sudovima dodatno su se nagomilali te posljedice štrajka postaju sve vidljivije.

Tako je u prosjeku na hrvatskim sudovima najmanje dvije trećine rasprava odgođeno te su se do sada nagomilali deseci tisuća nezaprimljenih pismena koji su sudovima upućeni sustavom e-komunikacije. U sudskim postupcima nisu se provodile nikakve radnje izuzev pojedinih hitnih obiteljskih i kaznenih predmeta te, nakon apela predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i uz mnoge požurnice podnositelja upisa, upisi uknjižbe hipoteka u zemljišne knjige, i to uglavnom za stambene kredite.

Posljedice štrajka osobito su vidljive za hrvatske i strane poduzetnike. Štrajk je započet u jeku turističke sezone, kad strani poduzetnici spajaju privatno i poslovno pa, osim što ljetuju na našoj obali, obavljaju i poslovne obveze.

Iako je Zakonom o sudskom registru propisano da su registarski postupci hitni, poduzetnici će morati pričekati s osnivanjem novih društava ili bilo kakvih promjenama u postojećim društvima dok Ministarstvo pravosuđa i uprave ne postignu međusobni dogovor, jer navedene postupke rješavaju upravo ovlašteni registarski referenti. Osim upisa u Sudski registar, nije moguće dobiti ni bilo kakvu dokumentaciju iz zbirke njegovih isprava potrebnu za redovito poslovanje poduzetnicima.

Nema ni naplate potraživanja

Poduzetnici koji su se pak proteklih dana zaputili u općinske sudove nadovjeriti isprave kako bi one bile valjane u inozemstvu, pribaviti tzv. apostile, također su naišli na zatvorena vrata.

Ni postupci prisilne naplate potraživanja, inače također propisani kao hitni, u pravilu se ne provode. No to nije nikakva novost za naše poduzetnike, koji ni inače ne uspijevaju naplatiti svoja potraživanja u nekom razumnom roku zbog tromosti hrvatskog pravosuđa. U pravilu se ne rješavaju ni drugi zakonom označeni hitni predmeti, poput privremenih mjera radi osiguranja novčanih ili nenovčanih tražbina, a ni redoviti sudski postupci.

Prave posljedice štrajka tek će se vidjeti u nagomilanom broju neriješenih spisa redovitih sudskih predmeta, a spas od hrvatskog pravosuđa poduzetnici će morati potražiti u mirenju ili drugom načinu alternativnog rješavanja sudskih sporova – upozorava Lović i zaključuje: – Sve navedeno prava je ‘reklama‘ za poduzetničku klimu u našoj državi te samo ostaje pitanje kada će i na koji način netko tužiti državu za naknade štete koja mu je štrajkom prouzročena.

22. travanj 2024 07:26