Biznis i politika
StoryEditor

Tko kupuje jednoroge?

28. Svibanj 2023.
foto Shutterstock

Danas u svijetu postoji milijun i jedan startup, i dok će neki proći taj put startupa i postati punopravne samodostatne tvrtke, drugi će se ispuhati i jednostavno neće uspjeti. Jako mali broj ovih uspješnih i odabranih startupa će postati vrijedni više od jedne milijarde dolara, pa će ih se nazvati jednorozima. Iako svi znaju za jednoroge i znaju koje su to tvrtke, postići vrijednost veću od jedne milijarde je zapravo rijedak pothvat, a još je rjeđe kupiti jednog takvog jednoroga.

U SAD-u se u zadnjih 25 godina pojavilo više od tisuću privatnih startupa koji su dosegnuli procjene od milijardu dolara. Iako neki od tih startupa na kraju izađu na burzu i postanu poznata imena, često osnivači izlazi iz startupa putem spajanja i akvizicija, a još češće prodaju startup nekog drugome. Zapravo, od 1997. godine više od polovice od 1110 jednoroga u SAD-u prodano  je na neki način - bilo putem IPO-a, izravnog uvrštenja, SPAC-a ili akvizicije.

Ilya Strebulaev, profesor financija i privatnog kapitala na Stanford Graduate School of Business, donosi nam ovu vizualizaciju koja prikazuje tvrtke koje su stekle najviše jednoroga u posljednjih 25 godina. Strebulaevljeva baza podataka navodi 137 privatnih i javnih tvrtki zajedno s tvrtkama koje su kupile barem jednog jednoroga od 1997. do danas što je ukupno 177 akvizicija.

Najveći američki kupci jednoroga

Ukupno je 27 tvrtki kupilo dva ili više jednoroga, što čini gotovo 38 posto svih akvizicija. 110 tvrtki kupilo je samo jednog jednoroga.

Meta, matična tvrtka Facebooka, predvodi skupinu s najvećim brojem akvizicija jednoroga u SAD-u, kupivši pet jednoroga od svog osnutka 2008., uključujući: Kustomer, WhatsApp, Instagram, CTRL-Labs i Oculus VR.

image

akvizicije jednoroga

foto

Značajno, WhatsApp, koji je akviziran za 19 milijardi dolara bio je Metina najskuplja akvizicija do sada, veća čak devet puta od  njihove sljedeće najskuplje kupnje koja je bila Oculus VR.

U međuvremenu, Alphabet (sada matična tvrtka Googlea) i Cisco izjednačeni su na drugom mjestu s po četiri akvizicije jednoroga u SAD-u. Za razliku od svojih kolega iz Big Tech-a, Apple je napravio samo jednu akviziciju jednoroga u SAD-u, a radi se o navigacijskoj tvrtki  HopStop koja je pomogla uvođenje značajki javnog prijevoza u Apple Maps.

Usporavaju li akvizicije jednoroga?

Akvizicije jednoroga pokreću dva čimbenika: brzina stvaranja novih jednoroga i šire okruženje za transakcije spajanja i preuzimanja. Za početak, na nastajanje novih jednoroga uvelike utječe okruženje poduzetničkog financiranja. Mogućnosti financiranja povećavaju se kada se kamatne stope snižavaju, što rizičnije ideje većeg pothvata čini primamljivijima.

Tijekom posljednjeg desetljeća ustrajno niskih kamatnih stopa sve do 2022., jednorozi su cvjetali više nego ikada.  Međutim, era ‘lake zarade‘ možda je došla svom  kraju, što znači da bi još neko vrijeme, barem dok se monetarna politika ne prestane stezati, jednorozi mogli postati rijetki prizor. Akvizicije jednoroga također mogu doživjeti sličnu sudbinu. Stalna inflacija antimonopolskih mjere samo su neki od  čimbenika koji su doveli do pada akvizicija startupa na najnižu tromjesečnu razinu u desetljeću.

23. travanj 2024 15:11