Biznis i politika
StoryEditor

Trgovinska razmjena s Kinom u prvoj polovici ove godine dosegnula 1,46 milijardi dolara, 9,2 posto više nego lani

07. Rujan 2024.

Dok se preslaguju geopolitičke pozicije i zaoštravaju (ne samo) carinski odnosi između Kine, SAD-a i Europske unije, Kina grabi dalje. U godini u kojoj obilježava 75 godina Narodne Republike, komunističkoga uređenja, ali kapitalističkoga mentaliteta (državnoga, dakako), njena inicijativa ‘Pojas i put‘, kojom se nastoji globalno ispreplesti u svim aspektima živjenja, ušla je u drugo desetljeće postojanja. Europa je potpuno uronjena u trgovinsku razmjenu s Kinom koja joj je važnija čak i od SAD-a (doduše, nakon carinskih trzavica brojke se stanjuju), no ni Kina bez europskoga/zapadnoga tržišta ne može. Iako žestoko širi suradnju s Afrikom i Južnom Amerikom, platežna moć tih stanovnika teško se može mjeriti sa zapadnim narudžbama, stoga ne čudi što se 75. godina proslavilo i u Zagrebu. Uostalom, Hrvatska je važan prozor u EU.

image

Proslava 75 godina Narodne Republike Kine

foto

– Od osnutka Narodne Republike Kine do 2023.godine, raspoloživi dohodak mjeren prema stanovniku povećao se 789 puta, a više od 800 milijuna ljudi izvučeno je iz siromaštva, što je sve zajedno stvorilo najveću svjetsku skupinu sa srednjim dohotkom s više od 400 milijuna ljudi. U prvoj polovici ove godine kinesko je gospodarstvo održalo stopu rasta od pet posto i s više od 30 posto udjela pridonijelo ukupnom svjetskom gospodarskom rastu.  Kineska se industrija transformirala u novu i zelenu industriju, instalirani kapaciteti vjetroelektrana, instalirani fotonaponski kapacitet proizvodnje energije i proizvodnja novih energetskih vozila već su dugi niz godina na prvome mjestu u svijetu. Istodobno, Kina se, kao i mnoge druge zemalje, trenutno suočava s negativnim utjecajima unutarnjeg i vanjskog okruženja, uključujući i probleme slabe potrošnje i starenja stanovništva.

U srpnju ove godine, pod vodstvom glavnog tajnika Xi Jinpinga, održana je Treća plenarna sjednica 20. Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, na kojoj je razmatrana i usvojena odluka o daljnjem sveobuhvatnom produbljivanju reformi i promicanju modernizacije u kineskom stilu. Među ostalim, predlaže se uvođenje više od 300 važnih reformskih mjera kako bi pružio snažan poticaj i institucionalno jamstvo za modernizaciju gospodarskog sustava. To je ključna točka, a predlaže se da se pravilno riješi temeljno pitanje odnosa između vlade i tržišta i izgradi socijalistički tržišni gospodarski sustav, što uključuje, primjerice, promicanje razvoja poduzeća u državnome vlasništvu i privatnog gospodarstva, jačanje poštene konkurencije i promicanje visokokvalitetnog gospodarskog razvoja.  Sve su regije usredotočene na razvoj novih pokretača gospodarskog rasta, uključujući razvoj nove energije, umjetne inteligencije, kvantne tehnologije, biomedicine.  Sve je to čvrsto jamstvo za razvoj Kine, ali i rasta povjerenja u globalni razvoj, s više mogućnosti za razvoj svih zemalja i osiguranje većeg tržišta za sve zemlje. Kina će se pridržavati puta mirnog razvoja, pridržavati se osnovne nacionalne politike otvaranja prema svijetu, promicati visokokvalitetnu zajedničku izgradnju ‘Pojasa i puta‘, proaktivno se uskladiti s visokim standardima gospodarskih i trgovinskih pravila, nastaviti otvarati domaće tržište stranim ulaganjima, te jamčiti nacionalni tretman i zaštiti legitimna prava i interese stranih ulaganja – poručio je okupljemima na prijamu kineski veleposlanik u Hrvatskoj Qi Qianjin.

image

Proslava 75 godina Narodne Republike Kine

foto

Dodao je kako su već 32 godine od uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske, a odnos dviju zemalja nalazi se u zlatnim godinama. Kina je, kazao je, Hrvatsku oduvijek smatrala dobrim prijateljem i ravnopravnim partnerom, pa je odnos dviju zemalja postao modelom prijateljstva i suradnje između zemalja različitih veličina, populacija i društvenih sustava.

– Gospodarska i trgovinska suradnja proširila se na novu širinu. Prošle je godine trgovinska razmjena između dviju zemalja premašila 2,5 milijarde dolara, što je rast od 5,2 posto u odnosu na godinu prije; u prvoj polovici ove godine dosegnula je 1,46 milijardi, što je čak 9,2 posto više. Pelješki most, najsjajnijih biser u kruni kinesko-hrvatskih odnosa, i dalje blista. U dvije godine otkako je most pušten u promet, oko 5 milijuna vozila prošlo je preko mosta, što je uvelike unaprijedilo lokalni gospodarski i društveni razvoj. Vjetroelektrana Senj, Huawei i Xiaomi postigli su dobre rezultate, projekt cestovnoga povezivanja Vučevice uspješno je pušten u rad. Očekuje se sklapanje ugovora o izvozu hrvatskih visokokvalitetnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda poput meda i tune u Kinu. Broj kineskih turista koji posjećuju Hrvatsku u stalnom je porastu. Uspješno je završena peta zajednička kinesko-hrvatska policijska patrola koja je učinkovito poboljšala doživljaj turista iz raznih zemalja – zaključio je, vjerujući kako je sve to dovoljno za cementiranje dobrih odnosa i u budućnosti. Zaključak je dijelom izvučen i iz činjenice da je uz brojne visoke goste, svečanosti svjedočio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

No, nema sumnje da su kineski diplomati itekako svjesni činjenice da će Hrvatska slijediti odluke s vrha EU, a carinski ratovi pokazuju budući smjer. Hrvatske tvrtke koje posluju s Kinom u tom će se ratu morati snaći same.

image

Proslava 75 godina Narodne Republike Kine

foto
07. rujan 2024 10:32