Biznis i politika
StoryEditor

U Europi tradicija, u SAD opasno poput komunizma, a u Hrvatskoj važna tema predsjedničkih izbora: Što je to socijalna država?

13. Rujan 2024.
Ivana Kekinfoto Ratko Mavar

Ivana Kekin, kandidatkinja stranke Možemo! na predsjedničkim izborima, pri objavi kandidature najavila je da će biti predsjednica koja progovara o ustavnim vrijednostima socijalne države i općega dobra te je dodala da u Ustavu piše da je Hrvatska socijalna država jednakih građana, a prema njezinom mišljenju dosadašnji predsjednici nisu se dovoljno posvećivali toj temeljnoj vrijednosti. No, kako je taj pojam danas poprilično nejasan i tumači ga se na različite načine, pitali smo kandidatkinju Kekin što za nju točno predstavlja pojam ‘socijalne države‘.

– Za mene to je prije svega Hrvatska koja omogućava dobar i siguran život za sve svoje građanke i građane. U kojoj institucije s ozbiljnošću i pažnjom upravljaju zajedničkim resursima, javnim uslugama i javnom infrastrukturom, a za opće dobro i javni interes. To je država u kojoj usklađeno i javnim interesom vođeno djelovanje institucija rezultira primjerice dostupnim i kvalitetnim javnim zdravstvom, rezultira zaštitom žrtava nasilja i sankcioniranjem nasilnika, rezultira zaštitom zajedničkog prostora, poput pomorskog dobra ili izvora rijeka. Mi u Hrvatskoj nažalost svjedočimo krizi upravljanja institucijama do te mjere da je u pitanje doveden javni interes. Sve to rezultira državom u kojoj naši građani nemaju jednake šanse, niz im je javnih usluga i javne infrastrukture nedostupan ili neadekvatan, zajednički resursi propadaju ili se čerupaju i prelijevaju u privatne džepove – odgovorila je Kekin.

Ona je podsjetila da u Ustavu stoji da se predsjednik Republike Hrvatske brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti, te ona smatra da svi dosadašnji predsjednici nisu u dovoljnoj mjeri koristili alate koji su im na raspolaganju uključujući i samu vidljivost i snagu institucije predsjednika da dignu te teme na najvišu političku razinu.

– Smatram da je vrijeme za predsjednicu Republike koja će neumorno progovarati o temema koje su većini građana ove zemlje važne, koja će se glasno suprotstavljati zanemarivanju javnog interesa, koja će već ukorijenjene i poznate probleme sagledati iz svježe perspektive, ali i koja će prepoznati i otvoriti dijalog o novim ugrozama i problemima. Vrijeme je za predsjednicu nove generacije. Držim da većina građana ove zemlje osjeća zamor zastarjelim politikama i toj se većini obraćam – poručila je Kekin.

I premda je Kekin na tragu onoga što pojam socijalne države predstavlja, dobro je podsjetiti što točno to predstavlja, Naime, u  enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže stoji da je socijalna država model države koja ostvaruje ključnu ulogu u promicanju gospodarskog rasta, održanju socijalne sigurnosti građana te ispravljanju socijalnih nepravdi nastalih kao posljedica djelovanja tržišta.

– Uobičajeno se socijalna država navodi kao antipod liberalnoj koncepciji minimalne države intervencija koje se ograničava na pravno jamstvo odnosa na tržištu (laissez-faire) te fizičku sigurnost građana i njihova vlasništva. Socijalna država posljednja je faza u razvoju države; ona jamči političku i pravnu, ekonomsku i socijalnu sigurnost svega stanovništva, podrazumijeva proširenje državne ovlasti na osiguranje temeljne egzistencijalne sigurnosti i socijalne dobrobiti građana – stoji u enciklopediji.

Da se danas pojmom socijalne države mnogi nabacuju olako bez shvaćanja onog što taj pojam predstavlja i dok se u američkom javnom prostoru idejama o socijalnoj državi nerijetko lijepe etikete komunizma, politolog Luka Brkić podsjeća da pojam socijalne države nema veze s komunizmom, već sa srednjeeuropskom tradicijom koja uključuje državu blagostanja.

– Socijalna je država ona država koja uz dobar gospodarski rast i dobre uvjete za poslovanje poduzetnika i drugih gospodarskih subjekata, svojim građanima nudi određene benefite, koji nisu isključivo i samo vezani za socijalni status, nego za gotovo sve strukture u društvu, od djece do umirovljenika. Socijalna država te skupine štiti i jamči svim građanima pristup jednakom standardu javnih usluga – rekao je Brkić i naveo da se prema hrvatskom Ustavu predsjednik time ne može operativno baviti, ali može itekako upozoravati, kritizirati i predlagati i teme od javnog interesa i saborske sjednice.

19. rujan 2024 18:53