Biznis i politika
StoryEditor

Većina lanjske rekordne dobiti zadržana je na kompanijskim računima

31. Kolovoz 2022.

Iako su hrvatski poduzetnici, ukupno gledano, lani ostvarili rekordnu dobit, dvostruko veću nego 2020. godine i za 40 posto veću u odnosu na pretkriznu 2019. godinu (prema podacima Fine, konsolidirani financijski rezultat poduzetnika bez financijskih institucija) mnogi će dobit umjesto u dividendu preusmjeriti u zadržanu dobit. Izuzmemo li naravno iz jednadžbe Josipa Šurjaka i Gorana Husića koji su svoju dobit velikodušno odlučili usmjeriti na račun umirovljenika.

Prema podacima SKDD-a, naime, u prvih pola godine u Hrvatskoj je isplaćeno oko 848 milijuna kuna dividende, što je oko 50 milijuna kuna manje nego u prvoj polovici prošle, kada su kompanije isplaćivale dobit iz krizne 2020. godine, te čak 364 milijuna kuna manje nego u prva dva kvartala 2019 godine kada se isplaćivala dobit iz 2018. godine. Iz ovih podataka je vidljivo da u prvoj polovici godine isplaćene dividende još nisu dosegnule pretkriznu razinu, a iako je u trećem kvartalu priličan broj tvrtki najavio isplatu dividende, ukupne isplate prema dioničarima ipak ne rastu u jednakom postotku kao ostvarena dobit.

Inflacija, energetska kriza i golema neizvjesnost tjera poduzetnike na dodatni oprez, pa će, čini se mnogi imati zmiju u džepu, čak i kada je riječ o isplati vlastite dobiti. Sa zaoštravanjem ekonomske situacije, taj trend bit će sve prisutniji.

- Logika zdravog razuma i dobre gospodarske prakse nalaže da vlasnici tvrtki vode računa o budućem poslovanju i da u neizvjesnim vremenima zadrže dio dobiti u tvrtki. To je neminovna reakcija, osobito u situaciji kada se očekuje rast kamatnih stopa te poteškoće u dobivanju kreditnih aranžmana. Zadržavanjem dobiti će poduzetnici osigurati sredstva za financiranje daljnjeg razvoja i obrtnih sredstava – pojasnio je Nikola Nikšić, CMC konzultant tvrtke Konter za poslovno savjetovanje i ekonomske usluge.

Prema njegovim riječima poduzetnici su naučili lekciju o likvidnosti i zaduženosti tijekom krize koja je počela 2008. godine te su u dobrim vremenima, kao što je bilo razdoblje od 2017 do 2019. godine, pažnju posvetili ojačavanju bilance i kvaliteti financiranja iz vlastitih izvora.

Tu tvrdnju potkrijepio je i zbirnim podacima o zadržanoj dobiti i prenesenom gubitku.

Koliko su poduzetnici 'sačuvali' dobiti u svojim bilancama, na koje parametre trebaju paziti kako bi lakše plovili u nesigurnim vremenima te kako su raspoređivali prošlogodišnju visoku dobit, pročitajte u sljedećem broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

13. travanj 2024 13:07