Biznis i politika
StoryEditor

Vlada produljila financiranje energetske obnove obiteljskih kuća do kraja 2022.

25. Kolovoz 2022.
Ivan Paladinafoto Ratko Mavar

Vlada RH na sjednici u četvrtak produljila je financiranje energetske obnove obiteljskih kuća do kraja 2022. godine, u sklopu provedbe Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine

Financijska sredstva za provedbu te obnove u ukupnom iznosu od 190 milijuna kuna osigurana su odlukom o raspodjeli viška prihoda Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2022. te raspodjelom sredstava od prodaje emisijskih jedinica putem dražbi, izvijestio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Od toga će se 90 milijuna kuna namijeniti za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu na području cijele Hrvatske, a 100 milijuna kuna za sufinanciranje kuća oštećenih u potresu, dodao je.

Ministar je najavio i da će njegovo ministarstvo do kraja ove godine predložiti i novi program energetske obnove obiteljskih kuća do 2030. godine.

Vlada je usvojila i prijedlog programa Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje od 2021. do 2027. kojim se ostvaruju preduvjeti za korištenje sredstava EU fondova.

U okviru Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027. na raspolaganju je 1,933 milijarde eura iz Europskog socijalnog fonda plus a predviđeni su prioriteti: inkluzivno tržište rada i poticanje zapošljavanja, obrazovanje i cjeloživotno učenje, socijalno uključivanje, zdravstvo, zapošljavanje mladih, socijalne inovacije, materijalna deprivacija.

Provedba tog programa pridonijeti će povećanju stope zaposlenosti na 75 posto, povećanju sudjelovanja odraslih u cjeloživotnom učenju na 55 posto te smanjenju stope rizika od siromaštva i socijalne isključenosti na 15 posto, kazao je ministar rada i mirovinskog Marin Piletić.

19. travanj 2024 18:31