Biznis i politika
StoryEditor

Zakon o poticanju ulaganja: Nemojte zbog neznanja propustiti dobru priliku

24. Travanj 2024.
Porez je kazna za to što ste dobro poslovali – poznata je izreka koje će se, vjerojatno, mnogi poduzetnici sjetiti ovih dana kad Fini predaju završna financijska izvješća. Bez obzira na to koliko se radovali pozitivno završenoj poslovnoj godini, osmijeh na lice teško će izmamiti pomisao o porezu koji se na taj uspjeh mora platiti Poreznoj upravi.
 
Kako bi bol bila manja, neki su još potkraj prošle godine naglo povećali svoje troškove, neki su odlučili biznis podijeliti na dvije tvrtke kako ne bi premašili magičan iznos od milijun eura i upali u oštrije porezne škare, a uvijek ima i onih koji se odluče na manje zakonite opcije. No za poduzetnike koji namjeravaju investirati i dalje širiti svoje poslovanje postoji i sasvim zakonit način smanjenja poreza dobit.
 
Većim poduzetnicima ta opcija uglavnom je poznata, no oni srednji i manji često još nisu upoznati s tom mogućnosti. Riječ je, naime, o Zakonu o poticanju ulaganja (ZOPU), koji je uz veće ili manje izmjene na snazi više od deset godina, a koji tvrtkama može donijeti ‘oprost‘ cijelog ili dijela poreza na dobit.
 
– Brojni poduzetnici i dalje nisu upoznati s mogućnostima koje mogu ostvariti na temelju Zakona o poticanju ulaganja. Često je riječ o obiteljskim tvrtkama koje dobro rade, rastu, zapošljavaju ljude, no ne znaju da mogu iskoristiti to pravo – kaže Matija Vlahovski, partner u tvrtki Omnia Solutions koja, među ostalim, pomaže tvrtkama u prijavi za ostvarenje navedenih olakšica.
 
Naime, tvrtke na temelju ZOPU-a mogu dio sredstava uloženih u neki projekt iskoristiti kao poreznu olakšicu. Stope umanjenja poreza na dobit iznose od pedeset do sto posto i ovise o visini ulaganja, veličini poduzetnika te regiji u kojoj posluje. Osim investicije u projekt, porez se na osnovi tog zakona može smanjiti i otvaranjem novih radnih mjesta, pri čemu svako mjesto za određeni iznos smanjuje osnovicu poreza na dobit. Te dvije mjere, smanjenje poreza na dobit visinom ulaganja i otvaranjem radnih mjesta, moguće je također kombinirati tijekom maksimalnog roka od deset godina.
 
Za svaku vrstu poduzetnika i visinu ulaganja Zakon propisuje koliko je za ostvarenje olakšica potrebno otvoriti novih radnih mjesta i koliko najmanje ti radnici moraju biti zaposleni. Tako, primjerice, mikropoduzetnici moraju zaposliti najmanje tri radnika nakon završetka ulaganja, a veliki petnaest na pet godina, i to ako investiraju više od tri milijuna eura (s tim da se, prema Zakonu, ulaganje realizira u tri godine, a nakon toga se računa vrijeme zapošljavanja novih radnika).
 
– Umanjenje porezne stope poreza na dobit i potpore za opravdane troškove novih radnih mjesta povezanih s projektom ulaganja najčešće su korištene potpore u sklopu Zakona. Važno je naglasiti da je moguće kombinirati obje potpore u projektu, tj. kad se definira maksimalan iznos mogućih potpora na temelju prijavljenog projekta, poduzetnik može ostvarivati korist zahvaljujući poreznim olakšicama i/ili potporama za opravdane troškove novih radnih mjesta povezanih s projektom ulaganja, ali ne iznad iznosa maksimalno odobrenog iznosa potpore u projektu – objašnjava Vlahovski.
 

Prema njegovu iskustvu, tim mjerama najčešće su se do sada koristili poduzetnici koji se bave proizvodno-prerađivačkim aktivnostima jer oni imaju veća kapitalna ulaganja i redovite investicijske cikluse.

Zašto je u ovoj priči zakinut IT sektor, što su najveći problemi za poduzetnike u primjeni ZOPU-a, kakva su iskustva kompanija poput Atlantic grupe i Spana te kakve se izmjene Zakona zazivaju pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

02. svibanj 2024 09:46