Financije
StoryEditor

10 najčešćih financijskih pogrešaka malih poduzetnika

03. Srpanj 2024.

Kreativnost, inovativnost, ustrajnost... Ovom popisu mogao bi se dodati još niz ključnih atributa koji bi dobro opisali razloge uspjeha pojedinih poduzetnika, no kad bi se, s druge strane, opisivao uzrok propasti poduzeća – krivac bi bio samo jedan: nestašica novca za plaćanje dospjelih obveza.

Unatoč tomu u tvrtkama, osobitom manjima i srednjim, često se ne pridaje dovoljna pozornost upravljanju financijama jer se poduzetnici u svakodnevnom žongliranju s mnogo zadataka, od razvoja proizvoda do prodaje i marketinga, ne stignu posvetiti toj iznimno važnoj komponenti. A upravo dobro upravljanje novcem može biti ključan uvjet za preživljavanje u svijetu biznisa. I ne smije biti ostavljeno po strani.

Istražili smo stoga kako u vrtlogu svakodnevnih operacija izbjeći velike pogreške u upravljanju financijama, koje pokazatelje treba i koliko često pratiti te u čemu poduzetnici najčešće griješe u upravljanju novcem.

– Jedna je od najčešćih pogrešaka prekomjerno zaduživanje, odnosno posezanje za kreditima bez jasnog plana otplate. Treba održavati zdravu ravnotežu između vlastitih i pozajmljenih sredstava. S tim je povezano i neadekvatno upravljanje radnim kapitalom. Ta se pogreška naziva još i kršenjem zlatnog pravila financiranja, pri kojem se dugotrajna imovina treba financirati dugoročnim izvorima financiranja (vlastiti kapital poduzeća i dugoročne obveze). Radni kapital samo je zrcalna slika tog pravila jer je riječ o razlici između kratkotrajne imovine i kratkoročnih obveza, pa bi pravilo za većinu poduzeća glasilo da radni kapital mora biti pozitivan. Stoga loše upravljanje radnim kapitalom uglavnom znači akutan ili skorašnji problem s likvidnošću. Preporuka je redovito praćenje i optimizacija zaliha, potraživanja i obveza. Česta je pogreška i nedostatak diverzifikacije prihoda i troškova: oslanjanje na jednog ili nekoliko velikih partnera. I u slučaju kupaca, ali i dobavljača. Također, mnoge tvrtke ne prate redovito svoje novčane tokove, što može prouzročiti nelikvidnost. Rješenje je uspostava sustava praćenja novčanih tokova i redovita analiza financijskih izvještaja – naveo je financijski analitičar Hrvoje Serdarušić.

O financijskim pogreškama govore još i kreditni analitičar Mario Kurtović te poslovni savjetnik Nikola Nikšić, a u čemu mali poduzetnici najviše griješe doznajte u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.

Članak je dostupan u tiskanom 
i digitalnom izdanju Lidera
04. listopad 2024 22:24