Financije
StoryEditor

Američki regulatori intervenirali zbog propasti SVB-a, britanska podružnica dobila novog vlasnika

13. Ožujak 2023.
foto Shutterstock

Proteklog su vikenda sve oči bile uprte u Silicon Valley Banku (SVB), specijaliziranu za kreditiranje startupova, ali i općenito tehnološki sektor. Nakon izuzetno brze propasti nekada najviše hvaljene banke u SAD-u, mnogi se pitaju hoće li FED riskirati izazivanje većeg financijskog stresa agresivnim zaoštravanjem monetarne politike jer ekvivalentne stope u SAD-u idu prema najvećem padu od Crnog ponedjeljka 1987. godine.

Kako prenosi Hina, američke vlasti hitno su intervenirale u nedjelju kako bi zaštitile financijski sektor nakon propasti SVB-a. Pokrenute su hitne mjere koje bi trebale ojačati povjerenje u bankarski sustav nakon što je propast SVB-a gotovo izazvala širu financijsku krizu.

Nakon dramatičnog vikenda, regulatori su rekli da će klijenti propale banke imati pristup svim svojim depozitima počevši od ponedjeljka te da će omogućiti bankama pristup hitnim sredstvima. Federalne rezerve također su bankama olakšale posuđivanje u hitnim slučajevima.

Intervencija vladajućih

Propast SVB-a potaknula je i bojazni za isplatu plaća u malim i srednjim poduzećima, no ministrica financija Janet Yellen, predsjednik FED-a, Jerome Powell i predsjednik FDIC-a Martin Gruenberg nastojali su pak smiriti kaos koji trenutno vlada poručivši u objavi u nedjelju navečer da će polozi biti isplaćeni svima.

Iako su mjere u ponedjeljak donijele olakšanje tehnološkom sektoru, zabrinutost oko širih bankovnih rizika ostaje i dovodi u sumnju hoće li FED ostati pri svom planu za agresivna povećanja kamatnih stopa pogotovo jer je uz SVB zatvorena i njujorška Signature banka koja je također bila pod pritiskom posljednjih dana.

Bankarske su dionice globalno osjetile posljedice pada SVB-a, a intervencija Bidenove administracije naglašava kako nemilosrdna kampanja FED-a i drugih velikih središnjih banaka za suzbijanje inflacije stvara stres i u financijskom sustavu i na globalnim tržištima.

SVB, do sada glavni oslonac globalnog startup ekosustava, bila je proizvod desetljećima duge ere jeftinog novca s rizicima koju su ju učinili posebno ranjivom, a njene se sudbine sada boje i druge regionalne banke sa sličnim karakteristikama.

Budući da je Fed spreman nastaviti s povećanjem kamata, ulagači kažu da financijski sustav možda još nije u potpunosti siguran. Analitičari Goldman Sachsa rekli su za Reuters da više ne očekuju da će FED usred stresa u bankarskom sektoru podići kamatne stope za 25 baznih bodova na svom sljedećem sastanku 21. i 22. ožujka. 

Najveća propast banke od 2008., izazvala je zabrinutost oko toga hoće li mali poduzetnici moći plaćati svoje osoblje, jer vladin FDIC štiti samo depozite do 250.000 dolara. Odnosno, otprilike 89 posto SVB-ovih depozita od 175 milijardi dolara bilo je neosigurano do kraja 2022., prema FDIC-u. No intervencija vlasti bi ih trebala spasiti.

HSBC kupio britansku podružnicu

Visoki dužnosnik američkog ministarstva financija rekao je Reutersu da će poduzete mjere zaštititi štediše te će pružiti dodatnu podršku širem bankarskom sustavu, ali dužnosnici i regulatori nastavljaju nadzirati stabilnost financijskog sustava. Rizik bi trebao snositi Fond za osiguranje štednih uloga koji, tvrde, ima dovoljno sredstava za to. Istu sudbinu sa SVB-om dijeli i Signature Bank koju su američke vlasti ovog vikenda zatvorile.

Iz FED-a su poručili da će dodatno financiranje staviti na raspolaganje kroz novi Bank Term Funding Program, koji bi ponudio zajmove do jedne godine depozitnim institucijama, uz potporu riznica i druge imovine koju te institucije drže. Tijekom vikenda održani su i razgovori u SVB-ovoj podružnici u Velikoj Britaniji gdje su vlada i Engleska Banka pronašli rješenje koje bi spriječilo propadanje lokalnog zajmodavca.

U potezu koji podsjeća na doba financijske krize, rano u ponedjeljak u Londonu je britanska banka HSBC objavila da kupuje Silicon Valley Bank UK za jednu funtu. Rečeno je da je podružnica imala zajmove od oko 5,5 milijardi funti i depozite od oko 6,7 milijardi funti od 10. ožujka.

Dok je SVB UK malen - bilanca HSBC-a premašuje 2,9 trilijuna dolara - zabrinutost da bi neuspjeh SVB-a uzrokovao zastoj britanske startup scene potaknula je pozive iz sektora da vlada intervenira. Britanski startupovi potpomognuti rizičnim kapitalom imaju oko 2,5 milijardi funti, većinom u depozitima, ‘zaključanih‘ u SVB UK, prema istraživanju koje je tijekom vikenda provelo industrijsko tijelo, a prenio Reuters.

O svemu su se oglasili iz britanske podružnice na Twitteru rekavši da nastavljaju sa svojim normalnim poslovanjem te da klijenti neće osjetiti značajnije promjene.

19. travanj 2024 03:03