Financije
StoryEditor

Burzovni promet skočio za petinu, dvije najtrgovanije dionice udvostručile vrijednost

04. Listopad 2024.
foto Ratko Mavar

Nastavlja se rast likvidnosti na Zagrebačkoj burzi. U jučer objavljenom izvješću o trgovanju za treće tromjesečje stoji da je ukupni promet u devet mjeseci dosegnuo 316,3 milijuna eura dok je dionicama protrgovano za 210,9 milijuna eura. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, ukupni promet viši je za osjetnih 21,5 posto dok je dionički uvećan za četiri posto. Dok je obveznički promet ove godine manji za malo više od milijun eura, značajan skok bilježi promet burzovno utrživim fondovima (ETF). S lanjskih 10 milijuna eura promet je ove godine praktički udvostručen, na 19 milijuna eura.

Porast zanimanja za dionice hrvatskih kompanija ogleda se i u podatku o tržišnoj kapitalizaciji. Krajem rujna vrijednost svih uvrštenih dionica iznosila je 25,5 milijardi eura što je 20 posto više nego lani. Za nešto viših 21,5 posto porasla je ukupna tržišna kapitalizacija od 47,3 milijarde eura. Tome treba pridodati i podatak da je indeks CROBEX u devet mjeseci ojačao 16 posto. Listu najtrgovanijih dionica u trećem tromjesečju predvodi Končar čija je vrijednosnica zabilježila promet od 10 milijuna eura. Slijedi ga Podravka s nešto nižih 9,9 milijuna eura te redovna dionica Končar – distributivni i specijalni transformatori koja je ubilježila 5,8 milijuna eura.

Sadašnja vrijednost Končareve dionice od 372 eura praktički je dvostruko veća nego krajem 2023. dok je cijena ‘sestrinskog‘ Končar – D&ST-a skočila za 102 posto, na 1720 eura. S druge strane, cijena Podravke od 155 eura u 2024. skliznula je za 5,5 posto, unatoč akviziciji poljoprivrednog poslovanja Fortenove i njegovom utjecaju na buduće poslovanje koprivničke kompanije. Podsjetimo, CROBEX neprekidno raste od studenog 2022. godine, a nad tržišta kapitala sve se više nadvija sjena geopolitičkih napetosti kroz bliskoistočni sukob.

image

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze

foto Ratko Mavar

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kaže kako je u ovakvim izazovnim geopolitičkim okolnostima zahtjevno projicirati buduće trendove na tržištu.

- Međutim, bitno je istaknuti da se slično događa i na drugim okolnim, pa i svjetskim tržištima. Konkretno u slučaju Hrvatske bilježimo vrlo dobre makroekonomske pokazatelje, dobre poslovne rezultate kompanija, pozitivno gospodarsko okruženje i optimizam, pa obzirom da sukobi čiji smo svjedok imaju limitirani utjecaj na naše gospodarstvo, očekujem ipak nastavak pozitivnog ozračja – kaže Gažić.

04. listopad 2024 16:02