Financije
StoryEditor

Jagma za računovođama: Traži ih se 20 posto više nego prošle godine

21. Listopad 2024.

Računovodstvena djelatnost u Hrvatskoj proživljava svojevrsnu renesansu. Naime, službene statistike otkrivaju kako je sve više obrta u toj djelatnosti. Tako je u rujnu ove godine u Obrtnom registru Ministarstva gospodarstva bilo aktivno ukupno 3930 obrta iz djelatnosti računovodstva i poreznog savjetovanja. U odnosu na rujan prethodne godine riječ je o povećanju od gotovo šest posto. Također, u prvoj polovici godine je na specijaliziranom portalu za objavu natječaja za zapošljavanje zabilježeno čak 21 posto više oglasa nego u istom razdoblju prošle godine kojima se traže knjigovođe, računovođe, voditelji financija.

Međutim, ni ta struka nije bez problema, a koji se najviše ogledaju u čestim promjenama regulative. O izazovima s kojima se susreće ova struka govorit će se ovoga tjedna na 2. Susretu računovođa Hrvatske obrtničke komore (HOK) u Trakošćanu. Predsjednica Sekcije računovođa HOK-a Đurđica Mostarčić istaknula je kako se na lanjskom Susretu kroz dinamična predavanja i okrugle stolove raspravljalo o aktualnim problemima struke, prekomjernim zakonskim izmjenama koje utječu na poslovanje računovodstvenih ureda te problematiku nedostatka radne snage i zapošljavanja u računovodstvenim uredima.

image

Đurđica Mostarčić, predsjednica Sekcije računovođa HOK-a 

- Računovođe su aktivno sudjelovale u anketama, a da su jedna od najopterećenijih struka potvrđuje odgovor 76 posto prisutnih da česte promjene zakona direktno utječu na manjak vremena kojeg provode s obitelji. Računovodstvo odavno nije zanimanje nego poziv, uključuje cjeloživotnu edukaciju i cjelogodišnju posvećenost, ne čudi da raste potražnja za onima koji rade taj odgovoran posao. Prošlogodišnje iskustvo bilo nam je potvrda da postoji potreba i interes za stručnim okupljanjem, a ovogodišnji odaziv premašuje i naša očekivanja -  poručila je Mostarčić.

Ovogodišnji skup obradit će promjene koje struku očekuje u novoj godini, zapošljavanje stranaca u praksi, kao i sve važne segmente računovodstva u praksi, uz mnoge druge panele i predavanja s fokusom na unapređenje poslovanja računovodstvenih ureda. U sklopu edukativnih i informativnih sadržaja sudjelovat će predstavnici Porezne uprave, financijskih i obrazovnih institucija te obrtnice i obrtnici računovođe.

- Ovaj Susret je od velike važnosti za struku, osobito zato što omogućujemo besplatna predavanja za naše članove koja inače imaju značajnu vrijednost na tržištu, uz renomirane stručnjake, ali i zato što podižemo svijest o snazi i važnosti naše struke. Sekcija računovođa HOK-a nastavit će na ovaj, ali i na svaki drugi način biti angažirana i proaktivna u predlaganju rješenja za unapređenje struke, ali i za hrvatsko poduzetništvo i gospodarstvo općenito - zaključuje Mostarčić.

21. listopad 2024 16:32