Financije
StoryEditor

Krediti poduzećima usporavaju, kamatna stopa na nove kredite u ožujku porasla na 3,9 posto

18. Svibanj 2023.
Krediti nefinancijskim poduzećima ukupnog iznosa 14 milijardi eura porasli su krajem ožujka 2023., na osnovi stanja, za 33,7 milijuna eura ili 0,2 posto na mjesečnoj razini, dok je godišnja stopa rasta usporila na 15,2 posto (+1,8 milijardi eura) u odnosu na 20 posto u veljači i u odnosu na 21,5 posto u siječnju 2023., stoji u analizi RBA analitičara.
 
U strukturi kredita poduzećima, godišnja stopa rasta kredita za obrtna sredstva usporila je na 7,1 posto (+0,3 milijardi eura), što je 8,5 postotna boda manje u odnosu na godišnju promjenu u veljači odnosno 13,5pb manje u odnosu na siječanj. Na mjesečnoj razini, u ožujku je zabilježen skroman pad od jedan posto. Na kraju ožujka krediti za obrtna sredstva iznosili su 4,3 milijarde eura, a činili su 30,8 posto ukupnih kredita plasiranih nefinancijskim poduzećima.
 
Istovremeno su krediti za investicije ostvarili rast od 0,7 milijardi eura u odnosu na ožujak prošle godine, a njihova godišnja stopa rasta nastavila je usporavati četvrti mjesec zaredom, s 16,2 posto u veljači na 13,6 posto u ožujku. Na mjesečnoj razini, krediti za investicije porasli su za 0,9 posto, a s ukupnim iznosom od 5,6 milijardi eura, činili su gotovo 40 posto ukupnih kredita plasiranih nefinancijskim društvima.
 
Ostali krediti, s iznosom od 4,1 milijardi eura, zabilježili su rast na mjesečnoj i godišnjoj razini. U odnosu na veljaču porasli su za 0,7 posto (+27,8 milijuna eura), dok su u odnosu na ožujak prošle godine porasli za 27,7 posto ili 0,9 milijardi eura (u odnosu na 31,1 posto ostvarenih u veljači). Dvoznamenkaste godišnje stope rasta ove kategorije traju od kolovoza 2022.
 
Promatrano prema veličini nefinancijskog društva, najizraženiji rast kredita za obrtna sredstva evidentiran je u ožujku kod mikro poduzeća, i to 21,4 posto godišnje i 4,4 posto mjesečno. Na mjesečnoj razini, mala, srednja i velika poduzeća bilježe blagi pad u ovoj kategoriji. Kod kredita za investicije najsnažniji rast na godišnjoj razini ostvarila su mikro i velika poduzeća (obje kategorije po 18,5 posto).
 

Nastavak usporavanja rasta kredita

 
Na mjesečnoj razini, skroman rast kredita za investicije zabilježen je kod mikro (+0,7 posto), malih (+0,3 posto), srednjih (+1,0 posto) i velikih (+1,4 posto) poduzeća. Kod kategorije ostalih kredita, velika poduzeća dominiraju u godišnjim promjenama sa stopom rasta od čak 67,5 posto, dok najsnažniji rast ostalih kredita u odnosu na veljaču bilježe mala poduzeća (+1,5 posto).
 
Promatrano prema udjelima u ukupnim kreditima plasiranim nefinancijskim poduzećima, velika poduzeća sudjeluju s 40,4 posto, a slijede mala poduzeća (21,8 posto), srednja poduzeća (21 posto) i naposljetku mikro poduzeća (15,6 posto). Ostatak (1,2 posto) čine nerazvrstani krediti. Promatrano prema izvornom dospijeću kredita, najveći udio čine krediti s dospijećem višim od pet godina, odnosno sudjeluju s gotovo 60 posto u ukupnim kreditima.
 
Usporavanje godišnje stope rasta kredita plasiranih nefinancijskim poduzećima posljedica je prvenstveno učinka baznog razdoblja, odnosno već izraženog rasta kredita poduzećima u istom razdoblju prethodne godine. U ovoj godini očekujemo nastavak usporavanja rasta promatranih kredita.
 
Prema navodima HNB-a, pooštravanje monetarne politike ESB-a i dalje se snažnije prenosi na troškove financiranja nefinancijskih poduzeća u odnosu na stanovništvo. Tako je prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene kredite nefinancijskim poduzećima dosegnula u ožujku 3,9 posto, što je za 22 bazna boda više nego u veljači (+196bb više nego u razdoblju prije početka podizanja referentnih kamatnih stopa). Prosječan rast troškova financiranja vidljiv je kod poduzeća svih veličina, stoji u RBA analizi.
19. travanj 2024 11:10